^

Diet Protasova: ciri dan kontraindikasi

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Diet Protasov adalah sistem pemakanan yang sihat, yang tidak terlalu lama - lebih daripada dua bulan. 5 minggu - untuk diet itu sendiri dan 5 minggu - untuk keluar dengan lancar. Tetapi diet Protasova direka untuk memperbaiki badan, dan bukan hanya untuk mengurangkan berat badan. Yang, kebetulan, selepas diet ini juga baik.

trusted-source[1], [2]

Ciri-ciri diet Protasova

Pertama anda menurunkan berat badan tidak terlalu cepat. Tetapi bermula dari minggu ke-4 dan ke-5 beratnya mencair pada kadar yang agak baik.

Dalam diet Protasov, jumlah makanan yang anda menyerap tidak terhad, yang sangat mudah psikologi.

Diet Protasov mencadangkan penolakan makanan dan makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi. Hidangan manis semasa diet lelaki Protasova kepada apa-apa. Oleh kerana itu, kerja saluran gastrousus normal, pankreas mula berfungsi dengan lebih baik.

Semasa diet Protasov banyak manusia menyerap produk susu dan susu (diet sesuai untuk mereka yang mengasihi mereka dan sangat tidak selesa - untuk sesiapa sahaja yang membenci semua susu). Oleh itu, semasa diet lelaki Protasova menembus tubuhnya dengan bahan berguna: kalsium, protein, laktosa.

Ini sangat baik untuk atlet, memimpin gaya hidup yang aktif, kerana massa otot membesar dengan lebih cepat, dan deposit lemak berlebihan hilang. Akibatnya - angka yang sangat baik dan mood yang baik.

Benar, diet Protasov melibatkan penolakan makanan berlemak, terutama dalam 2-3 minggu pertama. Ini, tentu saja, tidak sesuai dengan semua orang.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Kontraindikasi terhadap diet Protasova

Orang yang mempunyai:

  • penyakit saluran gastrousus, terutamanya bahagian atasnya
  • gastritis
  • ulser (duodenum, perut)
  • duodenitis
  • empayar

Harus berhati-hati tentang menu semasa diet. Mereka dinasihatkan untuk makan sayuran mentah sebanyak mungkin, tetapi semestinya dalam kombinasi dengan produk yang mengandungi kanji. Ia mempunyai harta untuk melindungi organ-organ dalaman dari serpihan dan serat makanan terkecil yang kurang dicerna. Iaitu, makanan dengan kanji (hanya semula jadi, dan tidak berbelanja) menyejukkan organ dalaman.

Pilihan kedua - dengan penyakit-penyakit yang disenaraikan di atas, semasa diet Protasov mungkin mengalami serangan putus -putus dan menyakitkan akibatnya. Oleh itu, anda perlu berunding dengan doktor-ahli diet atau ahli gastroenterologi sebelum meneruskan sistem makanan ini. Mungkin, ia perlu ditinggalkan sama sekali.

Bagi mereka yang menyukai makanan Protasov adalah sesuai, kami ingin penurunan berat badan yang berkualiti tinggi dan badan yang sihat!

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.