^

Fluorida dalam badan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Fluorida adalah elemen ke-17 dari unsur-unsur kimia. Namanya berasal dari perkataan Latin "pendarfluor" - aliran. Fluorida dalam keadaan semula jadi terdapat dalam banyak sumber - di dalam air, makanan, tanah dan beberapa mineral, seperti fluorit dan fluorapatit. Tetapi ia juga boleh disintesis dalam makmal di mana fluorida ditambah kepada air minuman dan digunakan dalam pelbagai produk kimia. Bilakah fluorida berguna untuk badan, dan apabila ia menjadi berbahaya? 

Betapa bergunanya fluorida?

Dari apa yang meningkatkan jumlah fluorida

Penumpuan fluorin dalam produk makanan kita dengan ketara meningkat dengan penambahan superfosfat di dalam tanah - baja yang mengandungi kepekatan fluorin yang ketara (1-3%). Kajian terbaru menunjukkan bahawa kerana penggunaan sebilangan besar baja fosforus, tumbuhan menyerap sejumlah besar fluorida.

Tahap kandungan fluorida dalam makanan bergantung kepada kandungan fluorin, yang diperoleh daripada air, yang digunakan dalam penyediaan tanah atau pemprosesan.

Kepekatan fluorin dalam makanan mentah atau yang tidak dibasuh ditanam di persekitaran sumber industri (pengeluaran) mungkin lebih besar daripada produk yang sama ditanam di rayonah.Poetomu mesra alam, membeli barangan runcit, memberi perhatian kepada pelabelan mereka. Sekarang terdapat kedai-kedai khas produk-produk eko yang lebih berguna untuk kesihatan daripada produk asal tidak diketahui.

Siapa yang memerlukan fluorida?

Ramai doktor mengesyorkan kepada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa tahap tertentu fluorida. Kanak-kanak harus menerima fluorida untuk melindungi gigi mereka semasa pembentukan mereka. Orang dewasa memerlukan fluorida untuk melindungi gigi mereka daripada kerosakan gigi.

Rawatan Fluorida diperlukan untuk orang-orang di bawah keadaan sedemikian

  1. Kue
  2. Ketiadaan atau akses terhad kepada doktor gigi
  3. Kebersihan diri dari rongga mulut
  4. Diet tinggi gula atau karbohidrat
  5. Merokok
  6. Penyalahgunaan alkohol
  7. Penyokong gigi, mahkota, jambatan dan benda lain pemulihan gigi
  8. Kurang air liur atau mulut kering

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Sumber fluorida dalam badan

Fluorida boleh memasuki badan dengan makanan. Sekiranya anda makan makanan yang mengandungi fluorida (seperti daging, ikan, telur, teh dan daun salad hijau), maka fluorida memasuki aliran darah, kemudian diserap oleh gigi dan tulang.

Kebanyakan orang mempunyai peluang untuk menguatkan enamel gigi dengan fluorida - dengan bantuan air minuman yang dirawat atau produk kebersihan, seperti ubat gigi dan ubat kumur.

Fluorine juga boleh digunakan terus ke gigi di pejabat pergigian. Gigi menyerap fluorida dengan baik dan kekal di dalam mulut selama beberapa jam.

Asimilasi fluorida oleh badan

Masuk ke dalam badan manusia, fluorida menembusi aliran darah umum dan disimpan terutamanya dalam perut dan usus. Asimilasi bergantung kepada keterlarutan dalam air dan dos penggunaan. Fluorida terlarut hampir sepenuhnya diserap oleh dinding saluran pencernaan, tetapi tahap penyerapan fluorida dapat mengurangkan unsur-unsur seperti aluminium, fosforus, magnesium atau kalsium. Fluorin boleh diserap sebahagian atau sepenuhnya dari saluran pernafasan sebagai gas atau dalam bentuk pepejal (contohnya ubat gigi).

Fluorida dengan cepat merebak dari tisu melalui aliran darah sistemik ke cairan ekstraselular, tetapi pada manusia dan haiwan makmal kira-kira 99% fluorida berkumpul di tulang dan gigi.

Dalam wanita hamil, fluorida menembusi plasenta dan disebarkan dari ibu kepada janin.

Kepekatan fluorida dalam tulang bergantung kepada umur, jantina dan keadaan tulang.

Asimilasi beliau juga disebabkan oleh keberkesanan buah pinggang yang menghasilkan fluorida.

Fluorida dikeluarkan dari badan terutamanya dengan air kencing. Pada kanak-kanak, kira-kira 80-90% dos fluorida disimpan, dan pada orang dewasa angka ini adalah kira-kira 60%.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Dos harian fluorida

Ia adalah dari 1.5 hingga 2 mg sehari

Betapa bergunanya fluorida?

Fluorida melindungi gigi dari karies dan enamel mereka - dari kerosakan. Apabila bakteria dalam rongga mulut berinteraksi dengan gula, asid dihasilkan yang boleh memusnahkan enamel gigi dan merosakkan gigi. Proses ini dipanggil demineralization. Apabila gigi sudah rosak oleh asid, fluorida berkumpul di kawasan demineralisasi dan proses pembaikan enamel bermula - proses yang disebut remineralization. Fluorida sangat berguna untuk mencegah kerosakan gigi dan menguatkan gigi, tetapi keberkesanannya lebih lemah jika rongga gigi sudah hancur.

Kenapa kesan fluorin begitu kontroversial?

Walaupun penyelidikan saintifik mengesahkan manfaat fluorida dalam pencegahan kerosakan gigi, saintis meragui keselamatannya. Pertumbuhan fluorosis gigi disebabkan peningkatan kepekatan fluorin dalam air melebihi paras optimum memerlukan penghentian segera pengambilan air minuman fluoridated. Sesetengah saintis biasanya menganggap rawatan dengan fluorida tidak perlu.

Penambahan fluorida kepada air minuman pada asalnya diamalkan pada tahun 1940 untuk mencegah kerosakan gigi. Kajian telah menunjukkan bahawa fluorida menyebabkan fluorosis gigi dalam 10% penduduk.

Kajian saintifik juga telah menunjukkan persatuan fluorida dengan peningkatan risiko kanser (terutamanya kanser tulang), serta mutasi gen dan masalah neurotoksik reproduktif (misalnya, hiper-kemurungan). Pada tahun 1999, ibu pejabat Kesatuan Saintifik EPA mengambil kedudukan menentang fluoridasi air minuman.

Menurut Kesatuan Saintifik EPA, fluorida digunakan untuk fluoridation air sebagai "ubat yang tidak dibenarkan". Untuk penggunaan ubat ini dengan betul, anda perlu memahami betapa optimum dosnya. Sejak fluoride sudah wujud dalam banyak makanan dan minuman, saintis menganggarkan bahawa jumlah penggunaan dos harian fluorida sebagai ubat mungkin berlebihan. Kajian menunjukkan bahawa menurut Persatuan Pergigian Amerika, fluoridasi tiruan tidak diperlukan untuk seseorang, kerana dengan makanan dan pembersihan gigi kita sudah mendapat 300% atau lebih dos harian fluorida yang disyorkan.

Lebihan fluorida

Penggunaan fluorida yang tepat dianggap sebagai cara yang selamat dan berkesan untuk mencegah karies. Walau bagaimanapun, tahap fluorida yang tinggi, yang menjejaskan gigi untuk masa yang lama, boleh menyebabkan kemudaratan kepada seseorang. Sebagai contoh, pada dosis fluorida yang terlalu tinggi, fluorosis gigi boleh berlaku - perubahan dalam warna enamel, kerapuhan dan kerepek.

Kesan fluorida yang lebih melampau, toksik boleh menyebabkan kematian jika seseorang menggunakan terlalu banyak unsur ini. Contohnya fluorida yang berlebihan adalah mungkin, contohnya, jika anak kecil makan seluruh pek ubat gigi. Dan kemudian terdapat gejala berikut: loya, muntah darah, cirit-birit, sakit perut, air liur, lacrimation, kelemahan umum, pernafasan cetek, peningkatan keletihan, sawan.

Di samping itu, pendedahan kepada kepekatan fluorida yang tinggi membawa kepada kelemahan tulang dan fluorosis kerangka (kekakuan sendi dan kesakitan di dalamnya). Dalam dos yang tinggi fluoro memberikan sintesis kolagen membawa kepada kemusnahan kolagen dalam tulang, tendon, otot, kulit, tulang rawan, paru-paru, trakea dan buah pinggang, dan juga membawa kepada kedutan awal pada kulit

Pada dosis tinggi, fluorida mengganggu sistem imun dan memaksa ia menyerang tisu sendiri, dan juga meningkatkan kadar pertumbuhan tumor dengan kecenderungan untuk kanser.

Dengan pelbagai penyakit kronik, fluorida boleh menyebabkan reaksi alahan, termasuk dermatitis, eksim dan urticaria. Fluorida dalam kuantiti yang banyak menyebabkan kecacatan kelahiran dan gangguan genetik. Fluorin boleh memburukkan lagi penyakit buah pinggang, diabetes dan hypothyroidism.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Berapa banyak fluorida dalam ubat gigi?

Ubat gigi dan gel untuk orang dewasa pada umumnya mengandungi kepekatan fluorida 1000-1500 mcg / g dan kebersihan pes dan gel bertujuan untuk kanak-kanak, mengandungi tahap yang lebih rendah daripada fluorin, 250-500 mcg / g

Mouthwash untuk digunakan di rumah setiap hari biasanya mengandungi 230-500 mg fluorida / l, dan pencuci mulut penggunaan mingguan atau dua kali seminggu boleh terdiri daripada lebih fluorin - 900-1000 mg / l. Semua ini adalah sumber fluorida yang kuat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.