^

Kobalt

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 10.08.2022
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Kobalt, seperti semua mikroelen, sangat berguna untuk tubuh manusia. Ia menjejaskan hemopoiesis, mengambil bahagian dalam sintesis bahan biologi. Tetapi untuk mengetahui semua ciri bergunanya, mari kita mengenalinya dengan lebih baik.

Maklumat am mengenai kobalt

trusted-source[1], [2]

Maklumat am mengenai kobalt

Permulaan abad kedua puluh menandakan peristiwa: saintis yang terdapat di hati binatang vitamin B12. Menariknya, ia adalah 4% kobalt. Seperti yang kemudiannya ternyata, vitamin B12 adalah bentuk kobalt aktif secara biologi, dan kekurangannya dalam tubuh dicirikan oleh kekurangan vitamin B12.

Kobalt dalam tubuh manusia dijumpai terutamanya di hati, sebilangan kecilnya adalah dalam nodus limfa, kelenjar adrenal, buah pinggang, pankreas dan kelenjar tiroid. Jumlah jisimnya adalah 1-2 mg.

Kobalt juga terdapat dalam darah, tetapi kepekatannya berubah-ubah di dalamnya bergantung kepada musim: biasanya kepekatan ini berkisar antara 0.07 hingga 0.6 μmol / l. Perbezaan ini dijelaskan oleh fakta bahawa pada musim panas seseorang menggunakan lebih banyak sayuran dan buah-buahan, yang dengan ketara meningkatkan kandungan kobalt dalam darah.

Keperluan untuk kobalt setiap hari

Setiap hari, kobalt, bersama-sama dengan produk perlu dimakan dari 0.1 hingga 1.2 mg.

Kesan berguna kobalt pada badan

Kobalt secara signifikan memberi kesan kepada metabolisme dan hematopoiesis. Disebabkan fakta bahawa ia memasuki vitamin B12, jika tiada, proses pemisahan protein, karbon dan lemak, sintesis DNA dan asid amino, dilanggar, dan ini mempengaruhi kerja sistem saraf. Kerja, pertumbuhan dan perkembangan sel darah - eritrosit, bergantung kepada kandungan kobalt dalam tubuh.

Kobalt diperlukan untuk berfungsi dengan baik pankreas dan pelepasan adrenalin. Terima kasih kepadanya, besi diserap dengan baik oleh dinding perut, dan besi yang disimpan (Fe) melepasi hemoglobin eritrosit. Juga, kobalt membantu asimilasi protein nitrogen dan merangsang sintesis protein otot.

Interaksi kobalt dengan unsur-unsur lain dalam tubuh

Kobalt membantu mengasimilasikan besi (Fe). Dia juga memasuki vitamin B12.

Tanda-tanda kekurangan kobalt dalam badan

Jika kobalt tidak memasuki badan dalam jumlah yang mencukupi, maka seseorang boleh mengembangkan penyakit sistem endokrin dan mempunyai masalah dengan peredaran darah.

Tanda-tanda kobalt yang melimpah di dalam badan

Dengan kobalt yang melimpah di dalam badan, kardiomiopati boleh berkembang bersama-sama dengan kegagalan jantung.

Apakah yang mempengaruhi kandungan kobalt dalam produk?

Kandungan kobalt dalam makanan bergantung kepada jumlahnya di dalam tanah.

Mengapa ada kekurangan kobalt?

Kekurangan unsur ini dalam tubuh boleh timbul jika seseorang mempunyai penyakit kronik seperti gastritis, cholangiocholecystitis atau ulser duodenal.

Produk yang mengandungi kobalt

Kobalt sangat tepu dengan ikan. Untuk meningkatkan tahap elemen ini di dalam badan anda, makan lebih kerap tuna, cod, sardin, tepung atau menggelepar. Kedua-dua ikan laut dan sungai mengandungi 20 hingga 40 μg kobalt. Kalmar mengandungi jumlah terbesar kobalt - sebanyak 95 μg!

Perhatian!

Untuk memudahkan persepsi maklumat, arahan ini untuk menggunakan ubat "Kobalt" diterjemahkan dan dibentangkan dalam bentuk khas berdasarkan arahan rasmi untuk kegunaan perubatan ubat tersebut. Sebelum menggunakan membaca anotasi yang datang terus ke ubat.

Penerangan yang disediakan untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk penyembuhan diri. Keperluan untuk ubat ini, tujuan rejimen rawatan, kaedah dan dos ubat hanya ditentukan oleh doktor yang hadir. Ubat-ubatan sendiri berbahaya untuk kesihatan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.