^

Kesihatan

Albumin darah

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Albumin darah adalah komponen protein yang sangat penting dalam darah manusia. Nama itu berasal dari perkataan Latin - putih (albus). Ia adalah protein yang sangat larut dalam media asid dan berasid, dan, lebih-lebih lagi, protein hampir murni, kerana ia tidak mengandungi satu miligram karbohidrat.

Salah satu yang paling asas, banyak, albumin hadir tidak hanya dalam tubuh manusia, tetapi juga dalam protein telur ayam, di beberapa tumbuhan, tumbuhan dan spesies haiwannya disebut albuminoid. Pada manusia, albumin dihasilkan dalam jumlah besar oleh hati. Albumin dalam darah adalah pembawa semua dua puluh asid amino penting.

Albumin dalam darah melakukan tugas penting - ia bertanggungjawab untuk mengangkut asid lemak, jadi perlu untuk badan, mikroelem hempedu, dan pigmen - bilirubin. Di samping itu, walaupun saiznya yang kecil, albumin mengatasi pemindahan vitamin dan komponen perubatan - antibiotik, hormon, dan kadang-kadang beberapa bahan toksik. Dalam bidang perubatan, ia secara bergurau dipanggil - molekul-teksi. Fungsi sedemikian adalah kerana sifat-sifat mengikat albumin yang sangat baik, dan "kenderaan" ini tidak memilih penumpang. Senarai besar bahan yang molekul albumin mampu mengikat adalah benar-benar hebat. Juga, protein ini mengawal plasma, tekanan osmotik dan, jika seseorang mula kelaparan kerana sebab tertentu, ia adalah protein plasma yang digunakan terlebih dahulu, dan tekanan darah osmotik turun.

Dalam bentuk kering, darah manusia mengandungi sehingga 65% unsur penting ini. Sebenarnya, berapa banyak albumin dalam darah seseorang, jadi dia dan badan yang sihat. Albumin darah juga dipanggil serum, kerana ia terkandung di sana. Molekul albumin protein juga terdapat di media lain badan, sebagai contoh, albumin juga terdapat dalam cecair serebrospinal.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma albumin dalam darah

Jumlah protein bergantung terutamanya pada usia. Satu liter darah dalam bayi perlu mengandungi sekurang-kurangnya 55g albumin. Orang tua tidak boleh bermegah kaya dengan protein dalam darah - mereka dianggap tahap normal hingga 45 g. Norma orang pertengahan umur adalah antara tiga puluh hingga lima puluh gram per liter darah. Kepekatan protein whey ditentukan oleh analisis khusus, oleh mana metabolisme protein dalam plasma darah dinilai. Kajian sedemikian perlu untuk menjelaskan diagnosis banyak penyakit, terutama patologi buah pinggang dan hati, di mana albumin itu sendiri dilahirkan. Albumin dinilai oleh serum, tetapi urin, cecair cerebrospinal, dan bahan biologi lain di mana albumin boleh hadir juga boleh dikaji.

Albumin adalah salah satu bahan utama "bangunan", terutamanya yang penting untuk badan yang semakin meningkat. Kelaparan protein membawa kepada hakikat bahawa tubuh muda tidak menerima asid amino yang diperlukan, kerana albumin dalam darah dimakan secara lebih intensif daripada biasa dengan diet yang sihat. Dalam satu perkataan, albumin dalam darah bukan hanya sebilangan besar protein aktif, tetapi unsur penting secara biologi, mungkin bahagian paling penting dalam darah.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.