^

Kesihatan

Jumlah protein dalam darah

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Kepekatan jumlah protein dalam serum bergantung terutamanya pada sintesis dan penguraian dua pecahan albuminus utama, albumin dan globulin. Peranan fisiologi protein darah banyak, yang utama adalah seperti berikut:

 • menyokong tekanan koloid-onkotik, menjaga jumlah darah, mengikat air dan memegangnya, tidak membenarkan meninggalkan aliran darah;
 • mengambil bahagian dalam proses pembekuan darah;
 • mengekalkan konsistensi pH darah, membentuk salah satu sistem penimbal darah;
 • menyambung dengan beberapa bahan (kolesterol, bilirubin, dan lain-lain), serta dengan ubat-ubatan, mereka dihantar ke tisu;

Nilai rujukan (norma) kepekatan jumlah protein dalam serum adalah 65-85 g / l.

 • mengekalkan tahap normal kation darah dengan membentuk sebatian dengan mereka undialyzed (mis, 40-50% serum kalsium kerana protein, sebahagian besar daripada besi, tembaga, magnesium dan surih yang lain unsur-unsur yang juga dikaitkan dengan protein);
 • memainkan peranan penting dalam proses imun;
 • berfungsi sebagai rizab asid amino;
 • melaksanakan fungsi pengawal selia (hormon, enzim dan lain-lain bahan protein aktif biologi).

Sebab-sebab peningkatan dan penurunan jumlah protein dalam darah

Sintesis protein plasma dijalankan terutamanya dalam sel-sel hati dan sistem reticuloendothelial. Kurangkan kepekatan protein dalam darah yang dipanggil hypoproteinemia, meningkat - hyperproteinemia.

Hipoproteinemia berlaku kerana:

 • pentadbiran protein yang tidak mencukupi (dengan berpuasa berpanjangan atau pematuhan berpanjangan dengan diet tanpa protein);
 • kehilangan protein yang meningkat (dengan pelbagai penyakit buah pinggang, kehilangan darah, pembakaran, neoplasma, diabetes, asites);
 • melanggar sintesis protein dalam badan pada kekurangan fungsi hati (hepatitis, sirosis, kerosakan toksik), rawatan yang berpanjangan dengan glucocorticosteroids, malabsorption (usus, enterocolitis, pankreas);
 • gabungan pelbagai faktor yang disenaraikan di atas.

Hyperproteinemia kerap berkembang sebagai akibat daripada dehidrasi akibat kehilangan sebahagian daripada cairan intravaskular. Ini berlaku dengan kecederaan teruk, luka bakar yang meluas, kolera. Dalam jangkitan akut, kepekatan protein total sering meningkat disebabkan oleh dehidrasi dan peningkatan serentak dalam sintesis protein fasa akut. Dalam jangkitan kronik, jumlah kandungan protein dalam darah boleh meningkat hasil daripada pengaktifan proses imunologi dan peningkatan pembentukan Ig. Hyperproteinemia berlaku apabila paraprotein muncul dalam darah - protein patologi yang dihasilkan dalam jumlah besar dalam myeloma, dengan penyakit Waldenström.

Jumlah kepekatan protein boleh dipengaruhi oleh kedudukan badan dan aktiviti fizikal. Kerja fizikal aktif dan mengubah kedudukan tubuh dari mendatar ke menegak meningkatkan kandungan protein sebanyak 10%.

Penentuan kepekatan protein keseluruhan membolehkan seseorang menilai keparahan gangguan metabolisme protein dalam pesakit dan untuk menetapkan terapi yang mencukupi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.