^

Kesihatan

A
A
A

Campak dalam kanak-kanak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Campak pada kanak-kanak - penyakit berjangkit akut dengan kenaikan suhu badan, mabuk, sakit belakang saluran pernafasan atas dan membran mukus mata, serta ruam mata-mata.

Kod ICD-10

 • 805.0 Campak, rumit oleh ensefalitis (post-cutaneous ensefalitis).
 • 805.1 Campak, rumit oleh meningitis (meningitis selepas kutaneus).
 • 805.2 Campak, rumit oleh radang paru-paru (selepas radang paru-paru).
 • 805.3 Campak, rumit oleh media otitis tengah (otitis media pasca akar).
 • 805.4 Campak dengan komplikasi usus.
 • 805.8 Campak dengan komplikasi lain (gebu campak dan campak keratocon junctivitis).
 • 805.9 Campak tanpa komplikasi.

Epidemiologi

Campak dalam tempoh pra-vaksin adalah jangkitan paling biasa di dunia dan ditemui di mana-mana. Insiden morbiditi setiap 2 tahun dijelaskan oleh pengumpulan sejumlah orang yang mudah terdedah kepada campak. Kejadian campak telah diperhatikan sepanjang tahun dengan kenaikan musim luruh, musim sejuk dan musim bunga.

Sumber jangkitan hanya orang yang sakit. Pesakit paling berjangkit dalam tempoh catarrhal dan hari pertama penampilan ruam. Dari hari ketiga ruam, penyakit ini berkurangan dengan ketara, dan selepas ke-4 hari pesakit dianggap tidak berjangkit.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Penyebab campak

Pathogen - virus besar dengan diameter 120-250 nm, tergolong dalam keluarga Paramyxoviridae, genus Morbillivirus.

Tidak seperti paramyxovirus lain, virus campak tidak mengandungi neuraminidase. Virus ini mempunyai haemagglutinating, aktiviti pembentukan hemolitik dan symplast.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Patogenesis kornea

Pintu pintu masuk bagi virus adalah membran mukus saluran atas pernafasan. Terdapat tanda-tanda bahawa konjunktiva mata juga boleh menjadi pintu masuk kepada jangkitan.

Virus ini menembusi submukosa dan laluan limfatik saluran pernafasan atas, di mana pembiakan utamanya berlaku, kemudian memasuki darah, di mana ia dapat dikesan dari hari pertama tempoh inkubasi. Kepekatan maksimum virus dalam darah diperhatikan pada akhir tempoh prodromal dan pada hari pertama ruam. Hari-hari ini virus hadir dalam jumlah besar dan dalam membran mukosa saluran atas pernafasan. Dari hari ketiga ruam, rembesan virus berkurangan dengan mendadak dan tidak dikesan dalam darah. Antibodi peneutralan virus mula mendominasi dalam darah.

Gejala campak

Tempoh inkubasi purata 8-10 hari, boleh memanjang hingga 17 hari.

Pada kanak-kanak yang menerima immunoglobulin untuk tujuan prophylactic, tempoh inkubasi diperpanjang hingga 21 hari. Dalam gambaran klinikal campak, terdapat tiga tempoh: catarrhal (prodromal), ruam dan pigmentasi.

Onset (tempoh catarrhal) dimanifestasikan peningkatan suhu badan untuk 38,5-39 "C kedatangan coryza dan konjunktivitis. Nota fotofobia itu, hyperemia konjunktiva, bengkak kelopak mata, scleritis, maka pelepasan bernanah. Selalunya dalam permulaan titik cirit-birit penyakit , sakit perut. Dalam kes-kes yang lebih teruk penyakit ini sejak hari pertama gejala disebut mabuk boleh menjadi kejang dan pening.

Tempoh catarrhal campak berlangsung 3-4 hari, kadang-kadang memanjang hingga 5 dan bahkan sehingga 7 hari. Bagi tempoh ini, campak perubahan pelik pathognomonic dalam mukosa pipi pada geraham, sekurang-kurangnya pada mukosa bibir dan gusi dalam bentuk titik-titik putih-kelabu yang sebesar biji popi dikelilingi oleh halo merah. Membran mukosa menjadi longgar, kasar, hiperemik, membosankan. Gejala ini dikenali sebagai tempat-tempat Filatov-Koplik. Mereka muncul untuk 1-3 hari sebelum ruam, yang membantu untuk menubuhkan diagnosis campak sebelum ruam muncul dan membezakan fenomena catarrhal dalam prodrome dengan penyakit selesema pada saluran pernafasan atas etiologi yang lain.

Apa yang mengganggumu?

Klasifikasi campak

Terdapat campak tipikal dan tipikal.

 • Dengan campak tipikal, terdapat semua gejala penyakit ini. Dengan keparahan, campak tipikal dibahagikan kepada ringan, sederhana dan teruk.
 • Campak atipikal merangkumi kes di mana gejala utama penyakit itu dipadamkan, dihiris atau sesetengahnya tidak hadir. Tempoh tempoh individu campak boleh diubah - pemendekan tempoh ruam, ketiadaan tempoh catarrhal, pelanggaran tahap pemendakan.
 • Campuran, atau sangat ringan, bentuk campak dipanggil mitigirovannoy. Ia diperhatikan pada kanak-kanak yang menerima imunoglobulin pada permulaan tempoh inkubasi. Mengurangkan campak biasanya berlaku pada suhu badan yang normal atau sedikit tinggi, tidak ada patch Filatov-Koplik. Ruam itu pucat, cetek, ungrowth (kadang-kadang hanya beberapa elemen), tahap ruam itu terganggu. Manifestasi Catarrhal sangat lemah atau tidak sepenuhnya. Komplikasi dengan campak yang dikurangkan tidak diperhatikan. Bentuk campak berukuran kecil sering disebut pada anak-anak pada separuh pertama kehidupan disebabkan oleh fakta bahawa mereka mengembangkan penyakit terhadap latar belakang imunitas pasif sisa yang diterima dari ibu.
 • Kes-kes yang biasa termasuk campak dengan gejala yang sangat ketara (hypertoxic, hemorrhagic, malignant) Mereka diperhatikan sangat jarang. Campak dalam vaksin campak langsung vaksinasi, dalam darah yang tidak dibentuk antibodi, biasanya berlaku dan mengekalkan semua manifestasi klinikal ciri-cirinya. Sekiranya campak berkembang dengan sejumlah kecil antibodi dalam serum darah, manifestasi klinikalnya terhapus.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Diagnosis campak

Diagnosis tipus tipikal tidak begitu sukar.

Dalam kes-kes kesukaran, pemeriksaan serologi pesakit dengan bantuan ELISA adalah sangat membantu dalam menentukan diagnosis. Pengesanan IgM tertentu, tanpa disangkal, mengesahkan diagnosis campak.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Apa yang perlu diperiksa?

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan campak

Pesakit dengan campak biasanya dirawat di rumah. Hanya kanak-kanak dengan campak yang teruk, dengan komplikasi atau pesakit yang keadaan rumahnya tidak membenarkan penjagaan yang sewajarnya layak dimasukkan ke hospital. Kanak-kanak dari institusi kanak-kanak yang tertutup dan kanak-kanak di bawah umur 1 tahun adalah tertakluk kepada kemasukan ke hospital.

Fokusnya adalah untuk mewujudkan keadaan kebersihan yang baik dan penjagaan yang betul untuk yang sakit. Air segar dan pemakanan yang betul diperlukan. Untuk masuk ke hospital pesakit dengan campak diperlukan dalam kotak penggilingan, yang tidak boleh dikaburkan.

Pencegahan campak

Penyakit terpencil untuk tempoh sekurang-kurangnya 4 hari dari permulaan ruam, dengan komplikasi dengan radang paru-paru - sekurang-kurangnya 10 hari.

Maklumat mengenai orang yang sakit dan yang bersentuhan dengan pesakit dipindahkan ke institusi kanak-kanak yang sesuai. Kanak-kanak tanpa sejarah campak dan mempunyai hubungan dengan campak sakit, tidak dibenarkan dalam penjagaan kanak-kanak (taska, tadika dan sekolah dua kelas pertama) dalam masa 17 hari dari saat kenalan, dan telah menerima globulin imun profilaktik istilahkan pemisahan dipanjangkan kepada 21 hari. Tempoh 7 hari pertama permulaan hubungan kanak-kanak itu boleh menghadiri penjagaan kanak-kanak, kerana tempoh pengeraman untuk campak mesti sekurang-kurangnya 7 hari dari perpisahan mereka bermula dengan hari ke-8 selepas pendedahan. Kanak-kanak yang pulih daripada demam campak dan vaksin vaksin campak hidup dan orang dewasa tidak membahagi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.