^

Kesihatan

Ceruloplasmin (oksida yang mengandungi tembaga) dalam serum

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Ceruloplasmin dalam serum adalah oksidase yang mengandungi sehingga 90% tembaga dalam plasma. Tseroloplazmin juga globulin, atau sebaliknya salah satu jenis yang - alpha-globulin. Seruloplasmin - protein dengan berat molekul 150,000 dalton, ion yang mengandungi 8 Cu 1+ dan 8 ion Cu 2+. Protein plasma tembaga yang utama merujuk kepada alpha- 2 globulin; ia menyumbang 3% daripada jumlah tembaga. Fungsi Catalyzing dilafazkan dilakukan dalam seruloplasmin serum, mengawal proses redoks dalam sel. Selain protein yang penting ini mengawal jumlah besi dan menyediakan "bermula" pengoksidaan norepinephrine (neurotransmitter, hormon "bangun"), vitamin C, serotonin (neurotransmitter yang mengawal selia ambang kesakitan, nada vaskular dan negeri sebahagiannya emosi), dan juga menghalang kompleks pengoksidaan yang tidak normal molekul membekalkan sel dengan lipid tenaga -.

Nilai rujukan (norma) kepekatan ceruloplasmin dalam serum pada orang dewasa ialah 180-450 mg / l.

Ceruloplasmin dalam serum juga penting untuk: 

  • Keadaan membran sel stabil; 
  • Penghapusan aktif antigen dan tindak balas imuniti yang tepat pada masanya untuk pencerobohan pelbagai jangkitan; 
  • Proses antioksidan am; 
  • Stimulasi nukleasi (hemopoiesis) eritrosit dan sel darah putih - leukosit dalam organ hematopoietik - sumsum tulang; 
  • Sebatian hemoglobin dengan besi.

Ceruloplasmin dalam serum kurang dibentuk dalam limfosit, lebih besar - ia disintesis di dalam hati. Tahap normal seruloplasmin disokong sebahagian daripada sistem hormon - kortikosteroid, dan prostaglandin dan hormon pankreas - glucagon, selain beberapa mediator sistem imun - interleukin dan lain-lain. Juga pada seruloplasmin serum langsung memberi kesan kepada tahap estrogen, yang adalah mengapa kehamilan atau penggunaan berpanjangan ubat perancang boleh menyebabkan melebihi piawaian protein di kalangan wanita.

Ceruloplasmin dalam serum darah, jika ia adalah unsur utama darah, boleh menjadikan kita semua "raja" dan "raja-raja", kerana ia mempunyai teduh langit biru yang indah. Darah "biru", lebih tepatnya bahagiannya, dijelaskan oleh fakta bahawa satu molekul protein boleh mengandungi sejumlah besar tembaga, sehingga 8 atom. Walaupun pewarna "diraja", ceruloplasmin agak aktif dan teruk berhubung dengan sebarang proses radang, jangkitan dan kecederaan. Dengan sebarang serangan virus, bakteria yang mengancam tubuh, alpha globulin ini bertindak balas dengan segera kepada isyarat. Dan jika anda menepukan seruloplasmin organisma dalam pelbagai pendarahan patologi, seperti rahim, kehilangan darah berhenti secara literal dalam masa setengah jam, begitu pantas protein yang hebat ini tepu plasma darah, surih mineral penting.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ceruloplasmin dalam serum dinaikkan dan menurun

Mana-mana jenis anemia secara jelas menyebabkan pelanggaran pertukaran semua unsur surih yang sedia ada, terutamanya tembaga. Itulah sebabnya farmakologi menawarkan rawatan berkesan untuk penyakit darah, serta anemia, bukan sahaja persediaan yang mengandungi besi, tetapi juga tembaga, dan ceruloplasmin itu sendiri. Secara umum, tembaga, sebagai unsur jejak, sangat penting bagi mana-mana organisma, termasuk bagi yang sedang berkembang. Pediatrik telah lama menggambarkan kes-kes anemia pada bayi tahun pertama kehidupan, yang dipanggil fisiologi. Ini disebabkan oleh pemakanan susu ibu, yang dianggap berguna, tetapi satu sisi. Dalam bayi yang baru lahir pada bulan pertama, walaupun ada jumlah penuh susu ibu, terdapat penurunan yang signifikan dalam komponen penting darah - hemoglobin, perubahan warna dan indikator kuantitatif sel darah merah. Selepas setahun, apabila kanak-kanak mula secara beransur-ansur menerima dan lebih banyak makanan "dewasa", semua penunjuk ini dinormalisasi.

Terdapat satu lagi sebab untuk menurunkan tahap tembaga, lebih tepatnya, ceruloplasmin. Kita bercakap mengenai anemia alahan, iaitu, pemakanan yang tidak mencukupi atau tidak mencukupi.

Seruloplasmin tinggi dalam mereka yang mengalami penyakit berjangkit, terutama bentuk kronik atau terpendam, seperti yang diperhatikan di lebihan seruloplasmin diagnosis itu - sirosis, pelbagai hepatitis. Mana-mana penyakit sistemik dan beberapa gangguan mental, misalnya, skizofrenia, sebagai tambahan kepada keabnormalan klinikal yang lain, disertai oleh kepekatan ceruloplasmin yang tinggi dalam plasma. Serum boleh mengandungi ceruloplasmin lebih daripada biasa dan dengan proses onkologi etiologi yang berbeza. Pada masa yang sama, indeks melebihi sempadan dalam satu setengah hingga dua kali, terutamanya dalam neoplasma di paru-paru, serviks, kelenjar susu, perut dan usus. Sekiranya kemoterapi berjaya, maka ceruloplasmin cepat dipulihkan ke tahap normal. Jika masih di bawah tahap yang dikehendaki, ia menunjukkan keberkesanan langkah-langkah terapeutik atau bentuk terminal yang teruk.

Seruloplasmin dalam serum - penting bagi kehidupan seorang protein plasma, tahap yang bergantung bukan sahaja kepada kehadiran penyakit, tetapi lebih kepada pencegahan penyakit, dari pemakanan biasa, yang betul dan rasa hormat terhadap peraturan, gaya hidup yang berpatutan.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.