Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Echolalia

Pakar perubatan artikel itu

Psikiatri, psikoterapi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021

Echolalia adalah gangguan neurologi, yang dicirikan oleh pengulangan perkataan dan frasa yang tidak terkawal. Pertimbangkan ciri-cirinya, kaedah rawatan dan pencegahan.

Mengikut Klasifikasi Penyakit Antarabangsa dalam revisi ke-10, echolalia dimasukkan ke dalam kumpulan: XVIII Gejala, tanda dan keabnormalan yang dikesan dalam kajian klinikal dan makmal, tidak dikelaskan di tempat lain.

R47-R49 Gejala dan tanda-tanda yang berkaitan dengan ucapan dan suara

 • R48 Disleksia dan pelanggaran lain pengiktirafan dan pemahaman tentang simbol dan tanda yang tidak diklasifikasikan di tempat lain (pengecualian: gangguan perkembangan khusus kemahiran pembelajaran):
  • R48.0 Disleksia dan Alexia
  • R48.1 Agnosis
  • R48.2 Apraxia
  • R48.8 Pelanggaran dan pelanggaran tanda-tanda dan tanda-tanda yang lain dan tidak jelas

Sering kali, penyakit itu dikaitkan dengan gejala awal autisme atau ciri-ciri perkembangan ucapan anak-anak. Terdapat dua peringkat perkembangan kemahiran perbualan dalam kanak-kanak: dari 6 bulan hingga 12 tahun dan 3 hingga 4 tahun. Pada usia ini, kanak-kanak mengulangi apa yang mereka dengar, dan ini dianggap normal. Simulasi ucapan anda sendiri adalah satu-satunya cara untuk melatih dan memperbaiki sebutan bunyi. Jadi, asas-asas interaksi dengan dunia luar terbentuk, dan perbendaharaan kata mengembang. Jika pelanggaran bermula pada salah satu peringkat, ia boleh membawa kepada pembangunan echolalia.

trusted-source[1], [2]

Epidemiologi

Insiden gangguan neurologi cenderung meningkat. Epidemiologi echolalia menunjukkan aspek usia, jadi untuk 10,000 kanak-kanak 2-6 mempunyai gejala patologi. Pelanggaran sedemikian dalam kebanyakan kes dikesan menggunakan diagnosis awal, iaitu, dalam peringkat pertama, yang paling sesuai untuk pembetulan.

Anomali kualitatif sedemikian menimbulkan pelanggaran dalam interaksi sosial dan komunikasi. Ini disebabkan oleh perkataan dan frasa berulang yang tidak terkawal, yang menjadikannya tidak mungkin untuk proses penyesuaian kepada masyarakat. Penyakit ini boleh disertai dengan keterlambatan mental progresif.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Punca elit

Echolalia berlaku pada peringkat perkembangan ucapan, apabila kanak-kanak mula mengenali dunia sekeliling dan secara aktif diucapkan. Terdapat dua peringkat seperti yang berlangsung dari 6 bulan hingga 1 tahun dan 3 hingga 4 tahun. Ia adalah dalam selang zaman ini bahawa kanak-kanak secara aktif mengulangi kata-kata orang lain, mengkaji asas-asas ucapan dan cuba masuk ke dalam dialog.

Punca echolalia:

 • Gangguan jiwa.
 • Pelbagai bidang neurologi.
 • Kalahkan lobus frontal otak.
 • Kemerosotan mental.
 • Gangguan autistik.
 • Sindrom Turret.
 • Ketidaksuburan.
 • Schizophrenia.
 • Sindrom Rett.
 • Kanser otak.
 • Disleksia.
 • Dysphasia.

Mana-mana gangguan di atas boleh didiagnosis pada kanak-kanak, jadi apabila ia datang kepada echolalia pada orang dewasa, mereka menyifatkan pelanggaran yang tidak dikenal pada zaman kanak-kanak. Sebagai tambahan kepada sebab-sebab utama, penyakit ini dapat diperburuk atau disebabkan oleh beberapa faktor yang memprovokasi:

 • Penipuan diri dalam proses komunikasi - mengulangi apa yang telah didengar, kanak-kanak mempunyai pelbagai emosi dan persatuan. Jika imej sedemikian muncul terlalu kerap dan salah, maka ini menjadi masalah dalam komunikasi.
 • Emosi dalam proses komunikasi - echolalia bertindak sebagai penunjuk perasaan pesakit, seperti ungkapan berulang yang mempunyai imej emosi.
 • Pemprosesan dan pesanan maklumat - mengulangi apa yang telah didengar, pesakit menyusun peristiwa yang berlaku, berkongsi maklumat dan emosi ini dengan orang lain.

Terlepas dari usia pesakit, penyakit itu sentiasa diiringi oleh penyakit mental dan neurologi. Dengan diagnosis autisme, echolalia bertindak sebagai cara komunikasi yang luar biasa. Ini adalah percubaan untuk mengekalkan perbualan atau memasuki dialog sebelum merealisasikan apa yang telah dikatakan.

Sehingga umur 4 tahun, pengulangan kata-kata automatik untuk orang lain adalah normal. Tetapi pada masa yang lebih tua, gejala ini memerlukan perhatian perubatan, kerana ia menunjukkan patologi yang serius. Dalam amalan perubatan, sangat kerap terdapat kes-kes apabila penyakit ini menjadi provokatif serangan ragut histeris kerana kesalahpahaman yang timbul.

trusted-source[10], [11], [12]

Patogenesis

Mekanisme perkembangan gangguan tingkah laku ucapan boleh dikaitkan dengan perubahan fungsi dan organik di dalam otak. Patogenesis melibatkan beberapa proses yang menyebabkan kemunculan gejala echolalia. Ini boleh disebabkan oleh penyakit sedia ada atau pemindahan, patologi kongenital.

Tanda-tanda penyakit ini diwujudkan semasa hiperaksisan neuron di zon motor di bahagian depan otak. Ini ditubuhkan oleh rangsangan magnet transkranial. Kecacatan ini dicirikan oleh keabnormalan dalam berfungsi struktur saraf otak, kerumitan dalam bidang sosial dan emosi, dengan memberikan pemikiran dan perhatian yang normal. Oleh kerana echolalia boleh menjadi gejala awal autisme, dalam beberapa kes, terdapat ketidakseimbangan perencatan dan pengujaan, lebihan ikatan tempatan dalam bidang tertentu otak dan lain-lain penyakit.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Gejala elit

Pengulangan kata-kata individu atau keseluruhan ayat yang tidak terkawal dari monologu pengantara adalah gejala echolalia. Sumber untuk pengulangan boleh menjadi orang yang dekat, dan teks buku, siaran televisyen atau radio.

Penyakit ini mempunyai dua jenis, yang berbeza dalam gejala mereka:

 • Segera - pesakit mengeluarkan semula perkataan dan frasa yang hanya didengar. Jenis ini diperlukan untuk mengekalkan komunikasi dengan orang lain, iaitu, ia bertindak sebagai jenis perbualan.
 • Tertunda - pengulangan terjadi selepas tempoh tertentu, boleh 10-15 minit, sehari, seminggu atau sebulan. Ia disertai oleh pelbagai gangguan mental tambahan.

Patologi neurologi dicirikan oleh rangsangan diri, iaitu pengulangan frasa yang berkaitan dengan emosi tertentu. Oleh itu, pesakit dibenamkan dalam suasana yang mudah untuknya. Frasa berulang menyebabkan kejutan kepada orang lain, kerana mereka tidak relevan dengan peristiwa semasa.

Satu lagi gejala penyakit ialah fungsi mentransmisikan perasaan melalui pengalaman positif atau negatif. Sebagai contoh, frasa "tiada gula-gula" menyebabkan emosi negatif, dan dalam keadaan yang tidak menyenangkan pesakit akan mengulanginya. Ia juga wajib menstabilkan maklumat. Sebelum tidur, semua yang telah didengar selama sehari diucapkan, iaitu, pesakit berkongsi emosi dan pengalamannya dengan orang lain. Ia kelihatan seperti cerita tercerai, satu set perkataan dan frasa.

trusted-source[23]

Tanda pertama

Dalam kebanyakan kes, tanda-tanda pertama echolalia menjadi ketara pada usia 3-5 tahun. Lebih kerap mereka muncul pada kanak-kanak lelaki, kanak-kanak perempuan mempunyai penyakit yang lebih kompleks. Jadi, apabila menjawab apa-apa soalan, pesakit mengulangi serpihannya atau sepenuhnya. Ucapan yang tenang atau lantang, kekurangan tindak balas terhadap nama sendiri dan intonasi yang salah, juga dianggap sebagai tanda gangguan ucapan.

Sekiranya kecacatan itu adalah salah satu daripada tanda-tanda autisme, maka sebagai tambahan kepada pelanggaran tingkah laku sosial dan komunikasi, terdapat beberapa gejala patologi lain. Pesakit tidak menyedari pengantara, oleh itu hubungan mata-ke-mata dipecahkan. Terdapat ekspresi muka yang kurang, yang sering tidak sesuai dengan keadaan, isyarat digunakan untuk menunjukkan apa-apa keperluan. Kanak-kanak tidak memahami emosi orang lain dan tidak menunjukkan minat terhadap rakan sebaya. Tingkah laku stereotip menampakkan diri dalam bentuk ritual harian, penetapan dalam pekerjaan tertentu, pengulangan berulang pergerakan.

trusted-source[24], [25], [26]

Echolalia pada orang dewasa

Terdapat beberapa keadaan patologi yang boleh menyebabkan perkembangan echolalia. Pada orang dewasa, penyakit ini telah memperoleh watak. Gejala-gejalanya muncul dalam gangguan skizofrenia, pelbagai luka otak, penyakit neurologi dan mental. Kerana kesukaran dalam berkomunikasi dengan orang luar, ketidakmampuan untuk meluahkan emosi mereka sendiri dan melakukan kerja, pesakit adalah tertakluk kepada kecacatan.

Echolalia pada orang dewasa paling kerap berkembang pada latar belakang skizofrenia. Dalam kes ini, pengulangan automatik diiringi dengan sikap dan mimik yang sedikit. Pesakit tidak dapat memahami peraturan asas dan norma, tidak memahami tingkah laku mereka dan niat orang lain. Ini semua menjadikannya mustahil untuk membina hubungan mesra atau romantis. Juga, mungkin terdapat lampiran kepada situasi tertentu dan rejim hari itu. Perubahan yang sedikit menyebabkan pengalaman yang serius dan sesuai dengan histeria.

Echolalia pada kanak-kanak

Kecewa yang dicirikan oleh pengulangan yang tidak terkawal kata-kata, frasa atau kalimat lengkap orang lain adalah echolalia. Pada kanak-kanak, ia boleh terdiri daripada dua jenis: segera dan lambat. Ia sering diambil untuk tanda-tanda awal autisme, seperti dalam beberapa kes ini tidak dikecualikan. Penyakit ini dikaitkan dengan pelanggaran proses pembentukan ucapan.

Terdapat dua tempoh umur, di mana kanak-kanak mula mengucap, mengulangi semua mendengar - ini adalah dari 6 bulan hingga 1 tahun dan 3 tahun untuk 4. Simulasi ini adalah perlu bagi penjalanan sebutan bunyi, perbendaharaan kata, dan telah menguasai asas-asas interaksi dengan masyarakat melalui komunikasi.

Jika gangguan verbal berterusan atau berlaku pada kanak-kanak yang lebih tua, ini menunjukkan echolalia. Ia boleh mempunyai tahap keterukan yang berbeza. Oleh itu, lebih cepat ia didiagnosis, lebih baik ia dapat diperbetulkan. Kaedah rawatan ini membolehkan anda mencari pemahaman dengan pesakit dan cuba menyesuaikan diri dengan masyarakat.

trusted-source[27], [28], [29]

Borang

Sehingga kini, terdapat dua jenis echolalia: segera dan lambat. Yang pertama adalah pengulangan segera kata-kata yang anda dengar. Ini adalah demonstrasi yang besar yang mendengar ucapan orang lain, tetapi memerlukan masa untuk menerima dan memahaminya. Pada proses pembangunan normal pembentukan pemahaman yang didengar adalah beberapa bulan. Tetapi dengan gangguan ucapan, ini boleh menyeret selama bertahun-tahun. Untuk pengulangan yang tertangguh, pembiakan perkataan dan frasa adalah tipikal selepas tempoh tertentu. Mereka boleh diucapkan dalam apa jua keadaan dan pada bila-bila masa.

Mari kita perhatikan secara terperinci jenis utama echolalia:

 1. Segera

Pesakit mengulangi apa yang baru saja dia dengar, menunjukkan keupayaan fizikal untuk mereproduksi ucapan dan menghafal bunyi. Tahap seterusnya adalah proses memahami apa yang telah dikatakan, yang mengambil masa beberapa bulan hingga beberapa tahun. Ramai ulama menafsirkannya sebagai cara komunikasi yang luar biasa, percubaan untuk mengekalkan dialog dan bertindak balas terhadap realisasi apa yang telah dikatakan. Ia kelihatan seperti ini: "Saya dengar kamu, tetapi masih cuba memahami apa yang telah dikatakan."

Sering kali, dengan bentuk gangguan ucapan ini, ketepatan histeris berlaku. Mereka maju terhadap latar belakang salah faham. Sebagai contoh, apabila seseorang pesakit ditanya tentang hakikat bahawa dia mahu air atau jus. Dalam kebanyakan kes, jawapannya adalah perkataan terakhir, iaitu jus. Apabila pesakit menerimanya, histeria bermula, kerana jawapannya adalah sebelum pencapaian pilihan yang dicadangkan.

 1. Tertunda

Pengulangan frasa yang dipelajari dalam konteks sosial tertentu adalah norma. Dalam kes ini, kita bercakap tentang memetik puisi, ucapan yang menarik atau petikan daripada kerja-kerja. Bentuk echolalia yang tertangguh adalah pengulangan frasa orang lain selepas tempoh yang panjang. Ini boleh berlaku dalam beberapa minit, hari, bulan dan bahkan tahun, tanpa mengira masa atau tempat.

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan gangguan ucapan tertangguh:

 • Rangsangan sendiri adalah matlamat utamanya untuk menikmati kata-kata tersebut. Iaitu, pesakit mengulangi perkataan dan frasa yang dia suka. Ini boleh menjadi petikan dari filem, program, buku dan banyak lagi. Sekiranya echolalia ditangguhkan digunakan sebagai hiburan, ia mengganggu komunikasi sebenar. Oleh itu, matlamat utama terapi adalah untuk memperhatikan aktiviti yang membina.
 • Komunikasi mood - pengulangan automatik boleh menyampaikan emosi tertentu. Ia boleh menjadi beberapa frasa yang berkaitan dengan kekecewaan atau kegembiraan, serta kata-kata yang sesuai dengan perbualan umum.
 • Menyimpulkan adalah kaedah memproses maklumat yang diterima pada siang hari, iaitu mengumpul kenangan dengan pengulangan.

Sehingga kini, beberapa kaedah telah dibangunkan yang membolehkan anda membetulkan proses komunikasi. Untuk melakukan ini, gunakan amalan visual dan sentuhan, iaitu menyambung deria yang berbeza untuk meningkatkan pemahaman.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Echolalia dan echopraxia

Pengulangan secara sukarela pergerakan atau perkataan orang lain adalah echokinesia. Seperti banyak patologi neuropsychiatrik, ia tidak mempunyai etiologi yang jelas. Echolalia dan echopraxia adalah bentuknya, yang bergantung kepada gejala yang ditunjukkan. Mari kita pertimbangkan setiap daripada mereka dengan lebih terperinci:

 • Echopraxia

Pengulangan automatik tindakan dan pergerakan orang lain. Ia mempunyai beberapa bentuk, paling sering pesakit mengulangi gerakan asas, yang dia lihat dengan mata sendiri. Ia boleh bertepuk tangan, menaikkan tangan, menarik pakaian dan banyak lagi. Ia diperhatikan dalam skizofrenia, penyakit organik otak dan kerosakan pada lobus frontalnya.

 • Echolalia

Pengulangan kata-kata yang sukarela, dilakukan oleh duplikasi penuh atau menyalin replika individu dalam ucapannya. Selalunya, pesakit mengulangi soalan yang ditujukan kepada mereka. Walaupun keseluruhan keadaan mekanikal gangguan itu, pesakit dapat memahami dan memproses maklumat yang mereka terima. Ia mempunyai dua bentuk: tertangguh dan segera berlaku pada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Ia boleh berlaku selepas mengalami kecederaan kraniocerebral, dengan skizofrenia, keletihan, keterbelakangan mental dan penyakit otak organik.

Dalam sesetengah kes, echolalia dan echopraxia ditunjukkan secara serentak. Dengan diagnosis awal dan betul gangguan ini, ada peluang untuk membetulkan tingkah laku pesakit.

trusted-source[34], [35], [36]

Komplikasi dan akibatnya

Echolalia, serta beberapa penyakit neuropsikiatrik lain, membawa kepada pelbagai akibat dan komplikasi. Pertama sekali, ini adalah kesukaran dengan proses sosialisasi, latihan, kerja, peluang untuk berteman atau memulakan keluarga.

Walaupun dengan keadaan rawatan yang tepat pada masanya dan tepat, kecacatan ucapan berterusan untuk hidup. Jika gangguan berlaku terhadap latar belakang autisme, maka pesakit sedemikian mempunyai peningkatan kepekaan kesakitan. Ini membawa kepada hakikat bahawa seseorang tidak bertindak balas terhadap rangsangan yang menyakitkan. Kadang-kadang kanak-kanak dengan patologi tersebut terlibat dalam penyiksaan diri, yang membawa kepada pelbagai kecederaan tubuh.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Diagnostik elit

Pada gejala pertama pelanggaran tingkah laku ucapan pada seorang kanak-kanak atau orang dewasa, adalah perlu untuk berunding dengan ahli psychoneurolog dan psikologi. Diagnosis echolalia bermula dengan pengumpulan anamnesis dan pemeriksaan pesakit. Ini membolehkan anda menentukan sama ada terdapat penyelewengan dalam perkembangan mental. Sekiranya pengulangan kata-kata automatik tidak berkaitan dengan umur, maka kajian dan ujian tambahan dijalankan.

Algoritma anggaran untuk pemeriksaan dengan disyaki echolalia:

 • Analisis aduan dan pengumpulan anamnesis - satu tinjauan ibu kepada ibu tentang kursus kehamilan, kajian keturunan.
 • Pemeriksaan neurologi untuk mengesan keabnormalan.
 • Pemeriksaan pada ahli terapi ucapan - doktor menilai ucapan bayi, sebutan yang tidak wajar, kekeliruan suku kata, kekerapan pengulangan.
 • Kajian instrumental dan makmal.

Untuk mengesan patologi neurologi, kaedah yang sama digunakan untuk diagnosis autisme. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa echolalia boleh menjadi salah satu daripada gejala-gejalanya. Menggunakan soal selidik khas (ADI-R, ADOS, CARS, ABC, CHAT), pelbagai ujian dijalankan dan tingkah laku pesakit dipelajari dalam persekitaran yang biasa. Kaedah makmal dan instrumental, iaitu ujian darah, ultrasound otak, elektroencephalogram dan lain-lain juga digunakan.

trusted-source[45], [46], [47]

Analisis

Dengan gangguan verbal, seperti dengan penyakit neuropsychiatrik yang lain, diagnosis menyeluruh diperlukan. Analisis dimasukkan dalam kompleks pengajaran wajib dan terdiri daripada prosedur-prosedur seperti berikut:

 • Analisis neuropsychologi.
 • Pengesahan kebolehan mental.
 • Soal selidik dan pemerhatian.
 • Penyelidikan makmal.

Mereka mesti melalui darah, air kencing, analisis DNA, EEG dan lain-lain. Mereka perlu untuk menghilangkan penyakit yang serupa dan mengenalpasti patologi bersamaan. Berdasarkan hasilnya, doktor membuat rancangan untuk penyelidikan dan pilihan rawatan lanjut.

trusted-source[48], [49]

Diagnostik instrumental

Untuk menjelaskan diagnosis dan kajian yang lebih teliti tentang keadaan pesakit, pelbagai pendekatan perubatan digunakan. Diagnostik instrumental terdiri daripada beberapa prosedur yang membolehkan anda untuk memvisualisasikan dan menilai keadaan otak dan organ dan sistem lain yang boleh menimbulkan gejala patologi:

Kaedah instrumental:

 • Pemeriksaan ultrabunyi otak - dilakukan untuk mengenal pasti dan menentukan sejauh mana kerusakannya.
 • Electroencephalogram - mengenal pasti gejala yang boleh mengiringi echolalia dan autisme awal. Ini boleh menjadi sawan epilepsi, sawan, kehilangan kesedaran, dan sebagainya.
 • Pencitraan resonans magnetik - mendedahkan anomali dalam perkembangan otak, corpus callosum dan lobus temporal. Ia membolehkan untuk mendiagnosis patologi ucapan dan autisme pada peringkat awal.
 • Ujian pendengaran - pesakit dirujuk dan diperiksa oleh ahli terapi pendengaran. Ini adalah perlu untuk mengecualikan kehilangan pendengaran dan kelewatan ucapan yang disertakan.

Kelebihan utama instrumental instrumental yang dinyatakan di atas adalah bahawa mereka tidak invasif. Ini membantu mengurangkan masalah ketakutan dan histeria pada pesakit semua peringkat umur.

Diagnosis pembezaan

Kajian dengan echolalia sangat penting, kerana ia memungkinkan untuk membezakannya daripada gangguan otak lain. Diagnosis perbezaan bertujuan untuk mengenal pasti tanda-tanda awal patologi seperti:

 • Kemerosotan mental - terdapat penurunan kecerdasan yang progresif. Pesakit tidak berusaha untuk mewujudkan hubungan emosi dengan orang lain, mereka sering ditutup dan bahkan agresif.
 • Gangguan Schizophrenic - dimanifestikan sehingga tujuh tahun dan ia dicirikan oleh kejang, halusinasi, keadaan delusi. Mempunyai kecenderungan keturunan. Kebolehan mental tidak dilanggar.
 • Gangguan pencernaan - diwujudkan disebabkan oleh tekanan yang teruk akibat daripada perubahan mendadak dalam keadaan biasa, iaitu kemunculan sesuatu yang baru.
 • Sindrom Geller - berlaku pada usia 3-4 tahun dan dicirikan oleh gangguan tingkah laku yang teruk. Terdapat kerengsaan, kehilangan kecerdasan progresif, kehilangan kemahiran motor dan ucapan.
 • Sindrom Rett - timbul daripada latar belakang perkembangan yang seolah-olah normal dalam tempoh 6 bulan hingga 3 tahun. Terdapat gejala neurologi, pelbagai penyakit intelektual, gangguan penyelarasan pergerakan.
 • Gangguan pendengaran - kanak-kanak dengan echolalia, seperti kanak-kanak pekak di bawah umur 12 bulan mempunyai perkembangan normal. Mereka agukayut dan mengejek. Tetapi apabila menjalankan audiogram, anda boleh mengenal pasti kehilangan pendengaran yang kuat, yang menimbulkan pengulangan ucapan yang kerap untuk orang lain.

Gangguan ucapan boleh muncul di latar belakang penyakit lain, iaitu, bertindak sebagai gejala awal mereka. Diagnosis pembezaan bertujuan untuk mengenal pasti ciri-ciri ciri pelanggaran dan memisahkan mereka daripada penyakit lain.

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan elit

Sehingga kini, belum ada ubat-ubatan yang dikembangkan, penggunaannya telah membantu untuk menghapuskan gangguan ucapan atau patologi psychoneurological yang lain. Pembetulan echolalia - ini adalah satu-satunya cara untuk mewujudkan proses komunikasi dengan pesakit. Rawatan adalah lama dan memerlukan kerja yang teratur, jadi apabila gejala penyakit pertama, anda perlu menghubungi psikoterapi profesional atau ahli psikologi.

Jika kanak-kanak tidak mengalami kelewatan dalam pembangunan, maka rawatan itu tidak dilakukan. Untuk penghapusan kecacatan pertuturan, pelajaran dengan ahli kecacatan dan terapi ucapan ditunjukkan. Tugas utama ibu bapa adalah mengikuti beberapa peraturan:

 • Jangan menaikkan nada kanak-kanak itu, bercakap dengan tenang dan jelas.
 • Tanya soalan, jawapan yang akan menjadi "ya" atau "tidak."
 • Melindungi dari pelbagai situasi dan pengalaman yang tertekan.

Jika echolalia berlaku terhadap latar belakang autisme atau penyakit mental yang lain, maka rawatan yang komprehensif (ubat, latihan, fisioterapi dan lain-lain) dilakukan. Tanggungjawab besar terhadap ibu bapa, mereka mesti sabar dan berkomunikasi dengan pesakit dengan betul:

 • Selalunya menambah kata-kata baru ke frasa dan ayat yang diingati untuk pelanjutan kamus.
 • Jangan hentikan kanak-kanak dengan pengulangan kata-kata yang kerap, tetapi cuba memahami maksudnya, iaitu, untuk menangkap maklumat yang ingin disampaikannya.
 • Agar komunikasi diteruskan dengan lebih mudah, disyorkan untuk menggunakan gambar dengan imej yang berbeza. Ini akan membuat pilihan tanpa salah faham.

Untuk lebih memahami echolalia pesakit, orang lain harus memberi perhatian kepada intipati kata-kata, dan situasi di mana mereka disebut, intonasi, ekspresi wajah dan banyak lagi.

Pencegahan

Echolalia adalah satu bentuk komunikasi yang unik, iaitu, ia tidak boleh dipanggil pengulangan tanpa tujuan dan tanpa tujuan kata-kata orang lain. Pencegahan penyakit ini bertujuan untuk menormalkan proses komunikasi, mengubah gangguan menjadi instrumen interaksi dengan orang lain.

 • Jangan hentikan pesakit dalam pengulangan, kerana kata-kata mengucapkan adalah salah satu cara ekspresi diri untuk masalah dengan ucapan lisan. Jika pilihan ini tidak tersedia, pesakit tidak akan dapat melatih sebutan, mengekalkan perbualan dan meminimumkan kebimbangan melalui komunikasi lisan.
 • Perhatikan semua perkataan yang dituturkan, walaupun pada mulanya mereka tidak masuk akal. Ini akan membolehkan kita mengkaji ciri-ciri echolalia dengan lebih terperinci dan menubuhkan proses komunikasi. Cuba fahami ungkapan ucapan, intonasi dan wajah pesakit. Ia adalah sangat penting untuk menangkap nada dan irama apa yang telah dikatakan, kerana frasa yang sama boleh membawa maklumat yang berbeza.
 • Sertai perbualan, beritahu senario ucapan bergilir pilihan kanak-kanak. Cuba untuk membentuk yang baru, iaitu, memperluas frasa yang dipelajari, sentiasa menambah perbendaharaan kata.

Hanya kelas tetap dalam persekitaran yang santai akan membantu untuk mewujudkan proses komunikasi dan meningkatkan sosialisasi pesakit.

trusted-source[50], [51]

Ramalan

Sekiranya pengulangan kata-kata secara automatik tidak patologi, ia melangkau dengan sendirinya hingga 4 tahun dari kehidupan kanak-kanak. Ramalan dalam kes ini adalah menggalakkan, dan keseluruhan proses kelakuan ucapan yang istimewa dikaitkan dengan pembentukan ucapan. Sekiranya penyakit ini disebabkan oleh autisme, gangguan mental atau skizofrenik, prognosis bergantung kepada hasil pembetulan dan kaedah rawatan terpilih. Dalam sesetengah kes, ia berlaku serentak dengan echopraxia, yang merumitkan proses rawatan.

Echolalia merujuk kepada gangguan mental, untuk melegakan ubat-ubatan yang tidak digunakan. Semua terapi adalah komunikasi lisan yang bertujuan untuk sosialisasi pesakit dan penubuhan komunikasi. Tanpa ini, penyakit menjadi lebih buruk, pesakit menjadi ditarik dan agresif. Orang seperti itu memerlukan kawalan dan penjagaan yang berterusan, kerana tanpa bantuan luar mereka tidak boleh menjaga diri mereka sendiri.

trusted-source[52], [53]


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>