Maklumat am mengenai vaksinasi

Sijil vaksinasi untuk kanak-kanak dan orang dewasa

Vaksin pencegahan mesti dijalankan dari kelahiran anak yang sangat. Mereka akan membantu membentuk imuniti, melindungi terhadap banyak penyakit berbahaya dan maut yang berbahaya. Maklumat mengenai vaksinasi yang dijalankan sentiasa tertakluk kepada kawalan ketat.

Kontra untuk vaksinasi

Vaksin moden mempunyai sekurang-kurangnya kontra, mereka dikecualikan daripada maksimum bahan balast, bahan pengawet dan alergen, supaya ia boleh digunakan dalam majoriti kanak-kanak dan orang dewasa, tanpa sebarang kajian awal atau analisis. Semua vaksin, terdapat dua kontra saling berkaitan - Reaksi alahan kepada komponen vaksin dan reaksi yang kuat atau komplikasi kepada dos sebelum vaksin.

Komplikasi selepas vaksin BCG

Komplikasi selepas BCG dianggap sebagai proses suntikan tempatan dan harus dirawat oleh pakar TB pediatrik. Vaksin lain semasa rawatan untuk komplikasi dilarang sama sekali.

Vaksinasi orang dengan immunodeficiency

Bagi semua orang yang mempunyai imunodefisiensi, hanya hidup vaksin yang boleh menyebabkan penyakit berbahaya. Diagnosis imunodeficiency adalah klinikal, walaupun memerlukan pengesahan makmal.

Pemantauan dan penyiasatan komplikasi selepas vaksinasi

Pemantauan komplikasi postvaccinal (PVO) adalah sistem pemantauan berterusan terhadap keselamatan MIBP dalam syarat-syarat permohonan praktikal mereka. Tugas pemantauan juga menentukan sifat dan kekerapan komplikasi selepas vaksin untuk setiap ubat dan faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan komplikasi selepas vaksinasi.

Vaksinasi dan risiko alergi

Percubaan pada masa lalu untuk menghubungkan pertumbuhan alergi di negara maju dengan vaksin "alergenik" telah disangkal dengan meyakinkan oleh kajian menunjukkan kurangnya pengaruh vaksin pada tahap IgE dan antibodi kelas ini.

Bagaimana mengenali komplikasi selepas vaksinasi?

Kanak-kanak itu berada dalam tempoh selepas vaksinasi untuk enam bulan pertama dalam hidupnya, supaya mana-mana penyakitnya boleh, pada dasarnya, dikaitkan dengan keadaan seperti komplikasi selepas vaksinasi.

Vaksinasi dan jangkitan HIV

Vaksinasi kanak-kanak dengan jangkitan HIV yang terbukti harus mengambil kira kategori klinikal dan imunologi mengikut jadual: N1, N2, N3, A1, A2, AZ ... C1, C2, N3; pada status HIV tidak disahkan kanak-kanak menggunakan huruf E sebelum klasifikasi (contohnya, EA2 atau EB1, dll.).

Bagaimanakah komplikasi selepas dirawat?

Kemerahan kecil, kelembutan dan bengkak di tapak suntikan biasanya tidak memerlukan rawatan aktif. Sejuk "subkutaneus mengalir mengalir torpid, penyerapan mereka kadang-kadang dipercepatkan oleh prosedur tempatan (" kek madu ", salap balsamic). Abses dan suppuration memerlukan terapi antibakteria (oxacillin, cefazolin, dan lain-lain), dan mengikut petunjuk - campur tangan pembedahan.

Autisme - sebagai komplikasi selepas vaksinasi

Di kebanyakan negara maju, sehingga sekarang, masalah menghubungkan autisme dengan vaksinasi tidak datang dari halaman media, mengurangkan liputan vaksin dan menyumbang kepada pemeliharaan kejadian campak. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, di banyak negara, terdapat peningkatan (2-3 kali) dalam kejadian autisme dan penyakit lain dari spektrum ini (gangguan perkembangan yang meresap), yang kekerapannya mencapai 0.6% daripada penduduk kanak-kanak.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>