^

Kesihatan

Leukosit

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Leukosit adalah asas fungsi perlindungan imuniti, kerana sel-sel ini adalah yang pertama untuk bertindak balas terhadap serangan antigen ke dalam tubuh manusia. Perlindungan leukosit adalah proses phagocytosis: pengiktirafan aktif unsur-unsur asing, penangkapan dan penghadaman mereka. Properti leukosit ini ditemui oleh pakar mikrobiologi, ahli imunologi Ilya Ilyich Mechnikov pada permulaan abad yang lalu. Penemuan itu begitu revolusioner untuk masa itu ahli sains dianugerahkan Hadiah Nobel.

Kalkulasi leukosit kuantitatif secara langsung bergantung kepada kelajuan yang mana sel darah putih membentuk sumsum tulang, dan kadar perkumuhan dan kerosakan juga merupakan kriteria yang sangat penting. Leukosit dikitar semula dan dikeluarkan selepas mereka memenuhi tujuan yang dimaksudkan - fagositosis. Semua parameter ini dipengaruhi oleh banyak faktor, jadi indeks leukosit dapat berfluktuasi dalam batasan norma. Pada penghujung hari kerja, sel darah putih dapat bertambah sedikit, serta dengan senaman yang sengit - baik fizikal dan emosi. Walaupun hobi untuk makanan protein, ransum daging atau perubahan tajam dalam keadaan iklim boleh menjejaskan bilangan leukosit dalam darah. Norma untuk orang dewasa dianggap bervariasi dari 4 hingga 9 ribu dalam 1 μl darah.

Leukosit terbentuk di sumsum tulang merah dan di dalam nodus limfa. Bilangan sel darah putih (WBC) dalam darah yang beredar adalah petunjuk diagnostik yang penting.

Leukosit mempunyai satu fungsi asas - melindungi badan daripada agen asing. Terima kasih kepada aktiviti phagocytic mereka, mengambil bahagian dalam imuniti selular dan humoral, metabolisme histamin dilaksanakan antimikrob, bersifat penolak bisa, antibodi dan komponen penting yang lain tindak balas imunologi.

Leukosit mengandungi sel-sel granulosit, siri monocytic dan limfoid (lihat juga  "formula Leukocyte ").

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Leukosit: perubahan dalam morfologi

Dalam jangkitan teruk di granulocytes darah kelihatan graininess toksogennaya, vakuolisasi cytoplasmic dan betis Knyazkova-Punca yang mempunyai kepentingan ramalan yang serius. Kehadiran satu atau lebih perubahan di atas menunjukkan perkembangan bakteremia dan generalisasi jangkitan.

The granularity toksikogenik neutrofil adalah merah gelap kasar yang muncul sebagai hasil daripada perubahan fizikokimia dalam sitoplasma di bawah pengaruh agen berjangkit. Adalah dipercayai bahawa patologi ini sama ada mencerminkan proses kematangan pelanggaran neutrophil, di mana butiran kasar dikekalkan dalam sel-sel matang, atau adalah hasil daripada penyerapan bahan toksik. Leukosit mempunyai perubahan ini semasa penyakit septik (sering hadir di hadapan peralihan nuklear dan adalah tanda ramalan miskin), pneumonia Lobar, demam berdarah, tisu reput tumor selepas terapi sinaran.

Vacokingization daripada sitoplasma adalah kurang biasa, tetapi ia tidak mempunyai makna diagnostik yang kurang. Leukosit mempunyai perubahan dalam sepsis (terutamanya disebabkan oleh jangkitan anaerob), abses, distrofi hati akut.

Taurus Knyazkova-Dele - kawasan putih cytoplasm yang berwarna biru besar, bebas dari granul tertentu. Leukosit mempunyai perubahan dalam penyakit radang, jangkitan (campak, demam merah), sepsis, luka bakar.

Hypersegmentation nuclei neutrophil - kehadiran lebih daripada 5 segmen dalam nukleus neutrofil. Leukosit mempunyai perubahan ini dengan ciri perlembagaan keturunan, serta kekurangan vitamin B 12 dan asid folik. Hipersegmentasi kongenital tidak disertai oleh sebarang gejala klinikal.

Anomali leukocyte Pelger adalah gangguan yang diturunkan secara dominan pematangan granulosit, yang disifatkan oleh penurunan dalam segmentasi nukleus neutrofil. Selalunya, neutrofil matang mengandungi nukleus dua segmen atau tidak bersegmen, jarang nukleus tiga-segmen. Dengan sifat fisiologi mereka, sel-sel tersebut tidak berbeza daripada neutrofil normal dan matang.

Psevdopelgerovskaya anomali - mengurangkan pembahagian nukleus granulocytes - mungkin dengan gangguan myeloproliferative, agranulocytosis, multiple myeloma, batuk kering. Ia adalah sementara, sementara. Setelah pemulihan pesakit, leukosit pseudopelgerian hilang. Di tengah-tengah anomali kematangan nukleus adalah pelanggaran metabolisme asid nukleik.

Sel leukolisis (bayang-bayang Botkin-Humprecht) - nukleus limfosit usang dengan sisa nukleoli - ditemui dalam leukemia limfositik kronik.

Leukosit boleh berbeza dalam struktur, struktur sitoplasma dan jatuh ke dalam dua kumpulan utama: 

 • Granulosit (berbutir), di mana nukleus mempunyai struktur berbutir; 
 • Agranulocytes (tidak berbutir), sitoplasma yang tidak mengandungi granul.

Sebaliknya, granulosit mempunyai subspesies, yang dibezakan mengikut warna histologi: 

 • Eosinophils, yang berwarna dengan media berasid; 
 • Basophils bernoda dengan cat asas; 
 • Neutrophils, yang boleh berwarna oleh semua jenis media.

Seterusnya datang kepada subdivisi neutrofil: 

 • Muda, metamyelosit baru; 
 • Tusukan, tidak sepenuhnya masak; 
 • Segmented, matang, dengan nukleus tersegmentasi.

Leukosit siri neutrofil memainkan peranan penting - fagositik. Aktiviti phagocytic bergantung kepada umur, pada orang tua, aktiviti perlindungan dikurangkan. Neutrophils juga boleh melepaskan lysozyme dan interferon. Lysozyme adalah enzim penting yang mempunyai kesan antibakteria yang menghidrolisis dinding sel agen patogenik (bakteria, virus) dan memusnahkannya. Interferon adalah nama umum untuk sekumpulan protein yang mempunyai kesan antivirus, imunomodulator dan oncoprotective.

Eosinophils adalah sel granulocyte yang mempunyai nukleus yang tersegmentasi. Sel-sel ini terlibat dalam fagositosis, melindungi tubuh daripada alergi. Basophil sel-sel yang kurang difahami, kerana ia jarang dijumpai dalam kajian analitik. Basophils mengambil bahagian dalam banyak proses imun, termasuk dalam tindak balas anti-reaksi.

Leukosit spesies agranulocyte mempunyai dua subspesies - monosit dan limfosit. Limfosit - ini adalah pautan utama fungsi perlindungan imuniti, yang "meronda" tubuh dan mengenal pasti antigen yang berbahaya. Juga, limfosit mengendalikan semua sel-sel semula jadi dalam rangka untuk mengesan mutasi dan pembahagian atipikal, yang merupakan ciri untuk permulaan proses onkologi. Fungsi limfosit tidak mungkin tanpa aktiviti "sekutu" - makrofag yang berjalan di sepanjang aliran darah dan tisu untuk mengenali elemen berbahaya. Limfosit menduduki hampir satu pertiga daripada komposisi semua leukosit darah, pada anak-anak kecil jumlah mereka agak lebih besar, dan dengan umur, nisbah peratusan disamakan. Penambahan limfosit menunjukkan tanda-tanda penyakit berjangkit, seperti tuberkulosis, sitomegalovirus, hepatitis, mononukleosis berjangkit. Juga, limfosit meningkatkan penyakit darah ganas - leukemia. Bilangan limfosit yang dikurangkan menandakan proses onkologi yang mungkin, kekurangan immunodeficiency. Juga, limfositopenia boleh dicetuskan oleh keracunan dadah apabila dos glukokortikoid melebihi.

Leukosit-subkelompok limfosit adalah dibahagikan mengikut fungsi ke dalam sel berikut: 

 • B-limfosit adalah sel yang bekerja di sumsum tulang, menghasilkan imunoglobulin. B-limfosit juga mempunyai dua subtipe - B-1 dan B-2; 
 • T-limfosit, yang mengawal pengeluaran antibodi dalam limfosit B. Sel-sel ini dinamakan selepas huruf pertama organ penting - timus, di mana mereka tumbuh dan matang; 
 • T-pembantu, menerima nama itu, yang menerangkan peranan utama mereka - membantu. Pembantu membantu mensintesis antibodi; 
 • T-penindas - subjenis T-limfosit yang menindas - menindas sintesis berlebihan imunoglobulin (menahan - menahan); 

Pembunuh semulajadi - Pembunuh semulajadi, sel sitotoksik yang cuba untuk mengandungi dan memusnahkan virus, serta oncoprocess.

Monosit adalah leukosit terbesar, mempunyai nukleus besar yang longgar dan mampu berubah menjadi makrofaj. Makrofag mengambil sebahagian aktif dalam proses kekebalan humoral, memusnahkan bakteria dan virus.

Leukosit dengan penunjuk kuantitatif dan struktur mereka boleh menunjukkan penyakit seperti: 

Meningkatkan sel darah putih

 • Leukemia ditinggikan dalam leukemia (berlebihan beratus-ratus ribu); 
 • Leukosit ditinggikan dalam leukositosis (sehingga beberapa puluhan ribu); 
 • Peralihan neutrophil ke sisi kiri had norma menunjukkan penyakit berjangkit; 
 • Eosinofilia (melebihi ambang norma) menunjukkan tindak balas alahan, pencerobohan helminthik kronik; 
 • Lymphocytosis menunjukkan beberapa varian penyakit - mononukleosis berjangkit, patologi hematopoietik, tuberkulosis, brucellosis, sifilis; 

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Mengurangkan leukosit

Leukopenia, apabila sel-sel darah putih menurun, boleh dianggap sebagai tanda arthritis rheumatoid, SLE - systemic lupus erythematosus, mabuk dadah, sistem hematopoietik patologi, Salmonellosis. Ketergantungan alkohol, serta kencing manis, boleh disertai dengan keadaan apabila leukosit diturunkan.

Leukosit merupakan penunjuk penting bagi minimum penyelidikan mandatori - ujian makmal. Penetapan jumlah leukosit membantu menentukan diagnosis penyakit yang mendasari dan merupakan maklumat penting bagi doktor tentang apa-apa pengkhususan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.