^

Kesihatan

Peperiksaan Sputum

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 23.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Kahak - rembesan patologi saluran pernafasan menangkap batuk dan dibentuk dalam mukosa rosak trakea, bronkus dan paru-paru jangkitan, fizikal atau bahan kimia.

Analisis sputum pada pesakit dengan pneumonia dalam banyak kes (walaupun tidak semestinya) membolehkan:

 • menentukan sifat proses patologi;
 • untuk menjelaskan etiologi keradangan saluran pernafasan dan tisu paru-paru, khususnya untuk mengasingkan patogen keradangan;
 • menentukan ciri-ciri utama patogen, termasuk sensitiviti terhadap antibiotik;
 • menilai keberkesanan rawatan.

Analisis sputum termasuk:

 1. Pemeriksaan makroskopik (penentuan sifat dahak, kuantiti, warna, ketelusan, bau, konsistensi, kehadiran kekotoran dan pelbagai inklusi).
 2. Pemeriksaan mikroskopik (penentuan unsur sel darah dan lain-lain, serta kajian flora mikroba dalam smear asli dan berwarna).
 3. Kajian mikrobiologi (pengenalpastian dan kajian terhadap sifat-sifat agen penyebab penyakit tersebut).

Kajian kimia sputum belum lagi dapat digunakan secara meluas dalam amalan klinikal, walaupun ia juga mempunyai beberapa makna diagnostik.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sputum untuk penyelidikan

Sputum untuk pemeriksaan dikumpulkan pada waktu pagi pada perut kosong selepas pembilasan awal mulut dan tekak dengan air rebus. Kadang-kadang disyorkan bahawa anda membilas mulut anda dengan penyelesaian 1% alum alum.

Pesakit batuk ubat secara langsung ke dalam gelas kering dan kering dengan tudung yang ketat. Sekiranya pemeriksaan mikrobiologi jangkitan dijangka, ia akan dibersihkan menjadi hidangan Petri steril atau bekas steril yang lain. Adalah penting untuk memberi amaran kepada pesakit bahawa apabila sputum dikumpulkan, pengambilan air liur ke dalam sampel yang dihantar ke makmal dapat mengubah keputusan kajian dengan ketara. Hanya dahak baru yang dihantar ke makmal, sejak berpanjangan berdiri, terutamanya pada suhu bilik, membawa kepada autolysis unsur-unsur sel dan pembiakan mikroflora. Sekiranya perlu, simpan kahak jangka pendek di dalam peti sejuk dibenarkan.

Siapa yang hendak dihubungi?

Ciri-ciri umum sputum

Bilangan sputum

Jumlah sputum biasanya berkisar antara 10 hingga 100 ml sehari. Beberapa kahak dipisahkan di bronkitis akut, radang paru-paru, genangan dalam paru-paru pada awal serangan asma. Pada akhir serangan asma bronkial, jumlah sputum meningkat. Sebilangan besar kahak (kadang-kadang sehingga 0.5 liter) dapat dikeluarkan apabila edema paru-paru, serta proses bernanah dalam paru-paru, yang disediakan dengan jawatan rongga bronkus (dalam bernanah, bronchiectasis, gangren paru-paru, dengan proses ringan bersakit paru-paru, disertai dengan kejatuhan tisu) . Perlu diingat bahawa pengurangan dalam jumlah kahak dengan proses bernanah dalam paru-paru boleh menjadi akibat daripada keradangan reda dan saliran bernanah daripada pelanggaran rongga, yang sering disertai dengan keadaan kemerosotan pesakit. Meningkatkan jumlah kahak boleh dianggap sebagai tanda kemerosotan pesakit, jika ia bergantung kepada exacerbations, misalnya, proses bernanah; dalam kes-kes lain, apabila peningkatan dalam jumlah kahak yang berkaitan dengan rongga saliran yang lebih baik, ia dianggap sebagai tanda positif.

Warna sputum

Kebanyakan kahak berwarna, lampiran komponen bernanah memberikan ia warna kehijauan yang diperhatikan dengan bernanah paru-paru, gangren paru-paru, bronchiectasis, actinomycosis paru-paru. Apabila kekotoran dalam kahak darah kahak berwarna segar dalam warna yang berlainan warna merah (kahak pada pesakit dengan batuk kering, hemoptysis, actinomycosis, kanser paru-paru, bernanah paru-paru, paru-paru semasa miokardium, asma jantung dan edema pulmonari).

Kahak warna berkarat (di croupous, fokus dan influenza pneumonia dengan batuk kering dengan genangan caseous pereputan dalam paru-paru, edema paru-paru, dengan anthrax paru-paru) atau kahak coklat (dalam cahaya miokardium) menunjukkan kandungan itu bukan darah segar tetapi produk pereputannya (hematin).

Warna kotor-hijau atau kuning-hijau boleh mempunyai dahak, yang memisahkan dengan pelbagai proses patologi dalam paru-paru, digabungkan dengan kehadiran penyakit kuning pada pesakit .

Warna kuprum berwarna kuning telur kadang-kadang diperhatikan dengan pneumonia eosinofilik. Pelepasan dahak isyarat adalah mungkin dengan siderosis paru-paru.

Sputum berkulit hitam atau kelabu berlaku dengan habuk arang batu dan perokok.

Sputum mungkin berwarna dengan beberapa ubat-ubatan, contohnya, rifampicin noda pelepasan menjadi merah.

Bau kahak

Sputum biasanya tidak berbau. Kemunculan bau menyumbang kepada pelanggaran aliran keluar dari dahak. Busuk bau ia memperoleh di bernanah, gangren paru-paru, dengan bronkitis busuk dalam kesertaan jangkitan busuk, bronchiectasis, kanser paru-paru, rumit oleh nekrosis. Untuk sista echinococcal yang diturunkan dicirikan oleh bau buah pelik yang unik.

Sputum dahak

Darah purulen pada berdiri biasanya dibahagikan kepada 2 lapisan, putrefactive - pada 3 lapisan (atas berbutir, serous sederhana, purulent bawah). Ciri khasnya ialah penampilan satu sputum tiga lapisan untuk gangren paru-paru, manakala kemunculan sputum berlapis ganda biasanya diperhatikan dalam abses paru-paru dan bronchiectasis.

Tindak balas sputum

Sputum biasanya mempunyai tindak balas alkali atau neutral. Sputum yang dihancurkan mendapat reaksi asid.

Sifat sputum

 • Sputum mukosa diekskresikan dalam bronkitis akut dan kronik, bronkitis asma, tracheitis.
 • Muco-bernanah kahak adalah ciri-ciri yang bernanah dan gangren paru-paru, silikosis, bernanah bronkitis, exacerbations akut bronkitis kronik, radang paru-paru staphylococcal.
 • Sputum purulent-mukosa adalah ciri untuk bronkopneumonia.
 • Uap purulen mungkin dilakukan dengan bronkektasis, stadium pneumonia staphylococcal, abses, gangren, actinomycosis paru-paru.
 • Darah serous dipisahkan dengan edema pulmonari.
 • Darah serous-purulent adalah mungkin dengan abses paru-paru.
 • Sputum berdarah dikeluarkan jika terjadi infark paru-paru, neoplasma, pneumonia (kadang-kadang), trauma paru-paru, actinomycosis dan sifilis.

Harus diingat bahawa hemoptisis dan kotor darah ke sputum tidak diperhatikan dalam semua kes infarct paru-paru (dalam 12-52%). Oleh itu, ketiadaan hemoptisis tidak memberikan alasan untuk menolak diagnosis suatu infark paru-paru. Ia juga harus diingati bahawa tidak selalu analisis sputum dengan penampilan admixture darah yang berlimpah kerana patologi paru. Untuk mensimulasikan pendarahan paru-paru boleh, sebagai contoh, pendarahan perut atau hidung.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.