^

Kesihatan

Transfusi darah

Terapi pengoksidaan

Terapi disintoksik adalah kompleks langkah-langkah terapeutik yang bertujuan untuk memerangi penyakit dan menghilangkan racun dari tubuh.

Terapi infusi

Terapi infusi adalah satu kaedah parenteral (melalui vena) yang menyediakan tubuh manusia dengan air, elektrolit, ubat-ubatan dan nutrien.

Albumin: pemindahan albumin

Protein plasma yang paling penting adalah albumin, penyelesaian yang digunakan secara meluas dalam amalan pembedahan. Pengalaman menunjukkan bahawa penggunaan penyelesaian albumin adalah "standard emas" untuk terapi transfusi keadaan kritikal yang disebabkan oleh hipovolemia dan mabuk.

Darah yang didermakan

Untuk masa yang agak lama darah penderma dipelihara dianggap cara yang paling cekap dan serba boleh untuk merawat anemia berdarah, negara hypovolemic, gangguan pelbagai metabolisme protein etiologi, dan lain-lain

Jisim eritrosit

Makan sel-sel darah merah (EM) - komponen darah yang terdiri daripada sel-sel darah merah (70-80%) dan plasma (20- 30%) dengan junub leukosit dan platelet (hematokrit - 65- 80%). Menurut kandungan erythrocyte, dos tunggal jisim erythrocyte (270 ± 20 ml) bersamaan dengan satu dos (510 ml) darah.

Haemapheresis terapeutik

Heaphheresis terapeutik termasuk plasmapheresis dan cytarapheresis, yang biasanya bertolak ansur untuk penderma yang sihat. Walau bagaimanapun, terdapat banyak risiko yang kecil dan agak ketara.

Komplikasi selepas pemindahan darah

Komplikasi transfusi yang paling kerap adalah tindak balas dengan kerengsaan dan tindak balas tidak hemolitik demam.

Teknik transfusi

Sebelum memulakan transfusi, perlu menyemak pelabelan bekas, menjalankan ujian kesesuaian untuk memastikan komponen itu dimaksudkan untuk penerima.

Produk darah

Transfusi darah keseluruhan meningkatkan kapasiti oksigen darah, pemulihan jumlah, faktor pembekuan dan sebelum ini disyorkan untuk kehilangan darah secara besar-besaran.

Transfusi darah: pemeriksaan pra-transfusi

Lebih daripada 23 juta dos komponen darah setahun dituangkan ke Amerika Syarikat. Walaupun pada masa ini prosedur transfusi darah jauh lebih selamat daripada sebelumnya, risiko (dan persepsi orang ramai tentang risiko) memerlukan persetujuan berpengetahuan pesakit untuk pemindahan darah dalam semua kes.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.