^

Kesihatan

Waktu pembekuan darah (oleh suharev)

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Masa pembekuan darah (menurut Sukharev) adalah ujian darah yang agak mudah, yang diambil dari jari. Dengan sendirinya, faktor pembekuan diperlukan untuk menilai keadaan enzim, tetapi bukan maklumat mengenai mekanisme pelanggarannya.

Secara umum, proses pembekuan menunjukkan berapa banyak tubuh dapat melindungi dirinya sendiri, termasuk kehilangan darah. Clotting secara langsung bergantung kepada fungsi endokrin, serta sistem saraf. Untuk menentukan status dan penilaian hemostasis (sistem pembekuan umum), sebuah coagulogram ditetapkan yang mempunyai beberapa petunjuk, termasuk masa pembekuan darah (menurut Sukharev).

Malah, kaedah Sukharev memungkinkan untuk menganggarkan selang antara pengumpulan darah dan permulaan pemeluwapannya, lebih tepatnya penampilan fibrin (bekuan).

Sebelum ini, lebih daripada tiga puluh kaedah menentukan koagulabiliti digunakan dalam perubatan, hari ini hanya dua makmal yang digunakan, yang paling dipercayai dan bermaklumat - menurut Sukharev dan kaedah Lee-White. Kaedah Sukharev menentukan masa pembekuan darah hanya kapilari, dan kaedah Lee-White hanya venous. Ini adalah perbezaan mereka, dan secara keseluruhannya, kedua-dua kaedah ini cukup bermaklumat dan tanpa mereka, tidak mustahil untuk mendapatkan gambar homeostatik yang lengkap.

Persediaan untuk analisis ini tidak diperlukan, sebagai tambahan kepada hakikat bahawa pensampelan dijalankan pada waktu pagi dan perut kosong. Dari cecair anda hanya boleh menggunakan air, kerana semua jenis jus, serta teh atau kopi dapat memutarbelitkan gambar coagulogram. Prosedur itu sendiri mengambil sedikit masa.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Bagaimanakah coagulogram yang menentukan masa pembekuan (mengikut Sukharev)?

Bahan untuk kajian ini adalah sedikit darah dari jari pesakit. Darah diletakkan di dalam tripod khas, alat yang dipanggil Panchenkov. Oleh kerana penurunan pertama boleh mengandungi bendalir tisu, hanya bahagian berikut diperiksa, dan titisan pertama direndam dan disapu jari.

Bahan ini ditaip dalam sebuah kapal khas - kapilari, yang miring pada irama tertentu sama ada ke kiri atau ke kanan pada sudut tertentu. Jam randik mengesan masa apabila darah berhenti bergerak bebas di dalam kapal, iaitu, ia mula membeku. Masa pembekuan darah (menurut Sukharev) biasanya: permulaan pembentukan fibrin dari 30 hingga 120 saat, akhir proses dari 3 hingga 5 minit.

Harus diingat bahawa hasilnya, iaitu, waktu pembekuan darah (menurut Sukharev) dapat bervariasi bergantung pada apa yang diperiksa oleh narkoba. Sebagai contoh, tempoh dari pembentukan fibrin hingga akhir proses pembekuan boleh ditingkatkan kerana penggunaan antikoagulan (warfarin, fractiparin dan lain-lain). Juga meningkatkan masa pembekuan patologi hati atau penyakit yang lebih teruk, seperti hemofilia.

Masa pembekuan (mengikut Sukharev) boleh menjadi jauh lebih rendah daripada biasa, sebagai peraturan yang berlaku pada wanita yang mengambil pil kontraseptif, mungkin juga dengan kehilangan darah yang besar.

Ia harus diambil kira bahawa koagulabilitas boleh meningkat disebabkan oleh fakta bahawa dalam tubuh mula terbentuk dalam jumlah besar prothrombinase. Semua maklumat tentang masa dan kadar pengurangan aliran darah diperlukan terutamanya bagi doktor untuk menjelaskan diagnosis dan memantau keberkesanan terapi. Dalam sebarang kes, penafsiran penunjuk kompleks itu adalah tugas pakar, bukan pesakit sendiri.

Masa pembekuan darah (dalam Sukharev) - adalah salah satu cara untuk mengenal pasti peringkat proses enzim kompleks apabila fibrinogen, larut dalam persekitaran yang biasa, menjadi bentuk tidak larut, sebagai langkah sementara ini memainkan peranan yang amat penting dalam tafsiran pembekuan secara umum.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.