^
A
A
A

COVID-19 boleh menyebabkan mati pucuk

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

26 May 2021, 09:00

Penyakit coronavirus, yang awalnya menampakkan diri di China dan berubah menjadi pandemi global, tidak lagi membimbangkan para saintis. Penyelidikan baru menunjukkan bahawa reseptor ACE-2 dan gen TMPRSS-2 dinyatakan pada sel endotel, sebab itulah jangkitan membawa kepada disfungsi endotel yang meluas.

Coronavirus terkenal yang menyebabkan COVID-19 boleh terdapat di dalam tisu sistem pembiakan pada lelaki walaupun selepas pemulihan, merosakkan endotelium vaskular dan menyebabkan disfungsi ereksi. Kesimpulan ini dibuat oleh pakar yang mewakili Miller College of Medicine di University of Miami.

Sebelum ini, didapati bahawa jangkitan coronavirus merosakkan endotelium vaskular paru-paru, ginjal, jantung. Sehingga kini, tidak ada yang diketahui mengenai pelanggaran tisu kaitan organ genital lelaki dengan rangkaian vaskular yang kaya. Karya penyelidikan saintis baru telah membuktikan adanya hubungan antara COVID-19 dan perkembangan disfungsi ereksi yang rumit .

Ahli urologi Ramasami, seorang pegawai jabatan khusus di Miller College, bersama-sama dengan rakan sekerja, melakukan biopsi tisu organ pembiakan pada dua pesakit lelaki yang mengalami jangkitan coronavirus enam bulan dan lapan bulan yang lalu. Salah seorang lelaki dirawat kerana COVID-19 di hospital, dan yang kedua mengalami penyakit ringan dan dirawat di rumah. Di samping itu, para saintis yang terlibat dalam kajian ini adalah dua lelaki yang tidak mengalami jangkitan. Keempat-empat pesakit menjalani intervensi falloprosthetic kerana gangguan fungsi ereksi.

Bahan biologi yang disita dianalisis untuk kandungan sintase nitrat oksida endotel (indikator fungsi endotel) dan kualiti ekspresi protein lonjakan coronavirus. Dalam proses analisis mikroskopik elektron, zarah virus ekstraselular dengan ukuran kira-kira 100 nm dengan ujung seperti lonjakan pada tisu kapal dikesan. Ekspresi sintase oksida nitrat endotel pada corpus cavernosum pesakit yang pulih lebih rendah daripada pada lelaki tanpa COVID-19, yang menunjukkan disfungsi endotel selepas virus.

Sehingga kini, saintis sedang menjalankan kajian baru yang harus menentukan mekanisme molekul penurunan potensi akibat jangkitan coronavirus.

Agak lama, saintis yang sama telah melakukan kerja serupa dan mendapati bahawa zarah virus memasuki tisu testis pada lelaki, yang juga boleh memberi kesan buruk terhadap kesuburan dan mendorong penularan seksual.

Pesakit mesti dimaklumkan mengenai kemungkinan komplikasi selepas COVID-19. Sebarang perubahan pasca-menular, termasuk pada fungsi ereksi, harus dipantau oleh profesional perubatan - baik untuk rawatan dan untuk memudahkan penelitian lebih lanjut.

Sumber maklumat:  Jurnal kesihatan lelaki dunia

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.