^
A
A
A

Hukuman fizikal mengubah otak kanak-kanak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

17 June 2021, 09:00

Hukuman fizikal, walaupun dalam bentuk ringan, mempunyai kesan buruk yang sama terhadap perkembangan otak kanak-kanak dengan penderaan yang ganas. Ini disahkan oleh penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik di Universiti Harvard.

Pada masa ini, terdapat banyak sistem keibubapaan yang berbeza. Penggunaan kekuatan, dari pukulan ringan hingga sebatan, dianggap sebagai salah satu hukuman tertua untuk tindakan. Dari sudut pandang ilmiah, "didikan" seperti itu mempunyai kesan negatif yang dominan dan, dari masa ke masa, membawa kepada akibat yang tidak dapat diperbaiki dan serius bagi anak.

Penggunaan hukuman badan oleh orang dewasa , yang menyebabkan kanak-kanak sakit dan tidak selesa, adalah perkara biasa di banyak negara di seluruh dunia, walaupun terdapat larangan Konvensyen Hak Kanak-kanak. Menurut statistik, hanya di Amerika Syarikat dalam hampir setiap keluarga kedua-dua ini secara berkala mengamalkan jenis "didikan" ini. Masyarakat tidak jelas mengenai isu ini: ada yang menyatakan pendapat yang sangat negatif, sementara yang lain tidak melihat jalan keluar dari situasi ini. Para saintis yakin bahawa bahaya badan selalu memberi kesan buruk kepada anak, walaupun itu adalah bentuk pendedahan yang ringan. Menurut penyelidikan, terdapat hubungan yang kuat antara penderaan fizikal dan perkembangan kegelisahan atau kemurungan, masalah kognitif, gangguan mental sepanjang hidup, bahkan dalam jangka masa yang jauh. Pada peringkat neurosains, hukuman fizikal dilaporkan sama beratnya terhadap kanak-kanak seperti bentuk kekerasan yang melampau.

Para saintis mengkaji maklumat mengenai beberapa ratus kanak-kanak berusia 3-11 tahun yang tinggal dalam keluarga yang tidak melakukan kekerasan yang teruk. Pakar melakukan imbasan otak MRI untuk semua anak yang diuji : semasa prosedur, anak-anak diminta melihat layar dengan demonstrasi orang dengan manifestasi emosi yang berbeza. Dengan bantuan pengimbas, saintis mencatat ciri-ciri aktiviti otak kanak-kanak pada masa reaksi terhadap ekspresi wajah pelakon tertentu. Anak-anak yang ibu bapa menggunakan kaedah pendidikan fizikal menunjukkan peningkatan reaksi terhadap gambar negatif di skrin. Khususnya, peningkatan aktiviti korteks prefrontal lateral dan medial ditunjukkan, termasuk korteks cingulate anterior dorsal, korteks prefrontal dorsomedial, tiang frontal bilateral, dan gyrus frontal tengah kiri.

Maklumat yang diterima menunjukkan bahawa hukuman fizikal dapat mengarahkan reaksi sistem saraf ke arah yang negatif, dengan cara yang sama seperti yang berlaku dalam bentuk penyalahgunaan yang lebih teruk.

Pakar mengesyorkan meninggalkan kaedah pendedahan sedemikian untuk mengelakkan kesan negatif dan jangka panjang pada anak. Ahli psikologi menasihatkan untuk menggantikan pukulan dengan perbualan yang mengajar bayi untuk mengawal dan menguruskan tingkah lakunya.

Lebih banyak maklumat mengenai kajian boleh didapati di halaman

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.