^
A
A
A

Kehadiran keadilan terhadap kanak-kanak menunjukkan dirinya dari usia 3 tahun

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

24 July 2019, 09:00

Bermula dari usia muda, kanak-kanak menunjukkan rasa keadilan yang akut. Mereka sudah bersedia untuk berbuat banyak supaya orang yang menunjukkan ketidakadilan itu akan dihukum dengan sewajarnya, walaupun anak itu sendiri telah mengorbankan sesuatu untuk ini.

Rasa keadilan dapat dibawa dalam pelbagai tafsiran. Beberapa idea yang serupa dapat dilihat dalam perilaku cimpanzi. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa monyet bertindak balas kehadiran atau ketiadaan keadilan, jika ia menyangkut mereka secara peribadi. Adapun orang, di sini perasaan merebak berkaitan dengan orang lain.

Kanak-kanak sudah dalam masa tiga tahun berasa dan bimbang jika seseorang menyerang yang lain. Pada masa yang sama, keinginan anak-anak tidak bertujuan terlalu menghukum orang yang telah menunjukkan ketidakadilan, tetapi membantu korban.

Namun, apakah perlu atau tidak untuk memulihkan keadilan? Lagipun, seseorang yang bersalah mesti dihukum - jika hanya supaya "ia akan memalukan untuk orang lain." Dalam beberapa kes, untuk kejayaan keadilan, adalah perlu untuk mengorbankan sesuatu. Pada umur berapa anak sanggup membuat pengorbanan itu? Ini cukup sukar difahami, tetapi para saintis yang mewakili Universiti New York mendapati bahawa kanak-kanak, bermula dari usia 3 atau 6 tahun, sudah mempunyai kesediaan untuk berkorban demi keadilan.

Kajian ini melibatkan lebih daripada dua ratus kanak-kanak berusia 3-6 tahun. Semua kanak-kanak ini adalah pengunjung ke muzium kanak-kanak bandar. Peserta dibawa ke bilik di mana slaid lingkaran terletak: ia dibenarkan keluar. Kanak-kanak mula bersenang-senang, dan selepas beberapa ketika mereka telah menunjukkan rakaman dengan bayi yang jahat merosakkan dan merobek kraf orang lain. Mereka menjelaskan kepada anak-anak bahawa gadis jahat ini akan datang kepada mereka untuk menunggang bukit. Selanjutnya, para peserta diberikan peluang berikut: tulis tanda pada slaid dengan perkataan "closed" atau "open". Jika diandaikan bahawa slaid akan dibuka, maka ini bermakna semua orang boleh menungganginya, termasuk bayi yang berbahaya. Dan perkataan "tertutup" bermakna tiada siapa yang akan menunggangnya. Ternyata setiap anak mempunyai peluang untuk menghukum anak lain kerana merosakkan kerajinan orang lain dengan melanggar kepentingan mereka sendiri.

Ternyata setiap anak kedua menyatakan kesediaan untuk mengorbankan hiburan mereka. Di antara kanak-kanak ini terdapat peserta berusia tiga tahun dan enam tahun.

Selepas itu, pakar memutuskan untuk menentukan faktor apa yang mempengaruhi keinginan anak-anak untuk menghukum yang bersalah. Kanak-kanak dibahagikan kepada kumpulan: salah seorang daripada mereka diberitahu bahawa gadis ini adalah sama dengan mereka, dan juga milik kumpulan mereka. Kanak-kanak lain diberitahu bahawa gadis itu adalah orang asing kepada mereka. Kategori ketiga kanak-kanak diberikan "kuasa khas" dalam membuat keputusan dengan menggantung lencana sheriff di dada mereka.

Ternyata anak-anak lebih rentan terhadap hukuman "orang asing", dan pilihan untuk "pengampunan" lebih sering digunakan untuk mereka sendiri. Tetapi "kuasa sheriff" tambahan mengubah segala-galanya: mereka lebih suka masuk ke tangan mereka sendiri. Penyelidik menyifatkan ini bahawa orang yang diberkati berasa lebih bertanggungjawab terhadap "orang" beliau, dan dia akan melakukan segala-galanya supaya "dia" tidak menyinggung perasaan antara satu sama lain.

Butiran kajian diterbitkan di psycnet.apa.org/record/2019-26829-001?doi=1

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.