^
A
A
A

Pakar mengatakan: deja vu adalah normal

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

17 June 2018, 09:00

Ramai orang tahu keadaan deja vu - perasaan bahawa keadaan yang sama telah berlaku sebelum ini. Para saintis berminat sama ada terdapat sesuatu yang misteri dan misteri dalam fenomena ini. Akibatnya, pakar dalam psikologi kognitif, Ann Cleary, mengembangkan teknik yang mampu membangkitkan seorang deja vu pada seseorang.

Walaupun fakta bahawa deja vu adalah fenomena yang meluas, sehingga kini tiada siapa yang dapat menjawab sebab-sebab dan bagaimana ia berkembang. Kekasih mistik dan misteri secara besar-besaran "mempromosikan" teori mereka: katakanlah, deja vu - ini adalah kenangan asal dari kehidupan masa lalu, tanda-tanda dunia selari, atau hanya pelanggaran matriks. Para saintis tidak memberi perhatian kepada anggapan tersebut, tetapi memberi tumpuan kepada bagaimana otak dapat memproses maklumat yang dikeluarkan dari ingatan.

Kemungkinan besar, deja vu adalah akibat perlambatan komunikasi di antara bahagian-bahagian individu otak. Ini membawa kepada hakikat bahawa keadaan semasa "tetap" di otak dua kali dalam urutan dipercepatkan. Mungkin seseorang melihat sesuatu peristiwa lebih cepat daripada biasa, melangkaui memori jangka pendek: oleh itu, gambar itu terus ke ingatan jangka panjang. Satu faktor tambahan mungkin adalah bahawa maklumat peringatan diperiksa oleh struktur otak dua kali untuk mengelakkan pembiakan yang salah.
Dr. Ann Cleary, yang mewakili Universiti Colorado, selama beberapa tahun mengkaji isu ini. Dia berpendapat bahawa deja vu menjadi kesilapan kognitif biasa. Sebagai contoh, seseorang mengalami situasi yang serupa dengan sesuatu yang telah berlaku sebelum ini. Walau bagaimanapun, dia tidak boleh secara semula mereproduksi ini dalam ingatan. Otak menganggap episod ini sebagai sesuatu yang biasa.

Dalam satu projek baru, Cleary dan rakan-rakannya cuba mencetuskan keadaan deja vu dari sukarelawan. Para saintis menggunakan program simulator sims, di mana mereka membentuk satu siri adegan maya yang spasial sama dengan yang lain. Bagaimanapun, perbezaannya masih ada - dalam reka bentuk keseluruhan. Para peserta diberikan cermin realiti maya, dan kemudian mereka masing-masing "meletakkan" ke adegan yang disenaraikan, tidak berkaitan dengannya. Akibatnya, sukarelawan melaporkan deja vu sudah berada di pintu masuk ke tempat kejadian pertama yang sama (walaupun sebenarnya mereka tidak pernah melawatnya).

"Seseorang tidak dapat secara sedar mengingati keadaan yang biasa, tetapi otak dengan segera mendedahkan kesamaan," jelas Cleary. "Data yang diterima menyebabkan rasa cemas pada seseorang: dia nampaknya berada di sini sebelum ini, tetapi tidak berada dalam kedudukan untuk menentukan bagaimana dan dalam keadaan apa yang berlaku."

Dalam ujian seterusnya, para pakar menguji kemungkinan "berpandangan jauh", yang berkaitan langsung dengan deja vu. Sukarelawan diminta menjalani labirin maya, yang sekali lagi mempunyai persamaan spatial. Sebagaimana ternyata, setiap peserta kedua melaporkan apa-apa jangkaan, tetapi kebolehan tersebut mencerminkan penumpahan biasa.

Para saintis menyimpulkan: deja vu membuat kita merasa seperti peramal masa depan, tetapi sebenarnya tidak.

Semua peringkat pengajian diterangkan di halaman Sains Psikologi (http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0956797617743018)

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.