^
A
A
A

Pesakit mungkin mengidap penyakit itu melalui stetoskop yang tidak dirawat

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

01 August 2017, 09:00

Kebanyakan pesakit mempunyai peluang untuk melihat bagaimana doktor mengendalikan tangan sebelum memeriksa. Tetapi adalah stetoskop yang dirawat selepas pesakit sebelumnya?

Pakar yang mewakili Persatuan Profesional Pengawasan Berjangkit dan Epidemiologi yang ditujukan untuk menjawab soalan ini. Akibatnya, maklumat yang sangat menarik diterbitkan, berdasarkan kajian yang dijalankan di klinik di Amerika Syarikat.

Pakar berpendapat bahawa doktor hanya jarang menundukkan stetoskop mereka untuk rawatan - dan bahkan kemudian, tidak setiap pesakit baru. Dan ini, walaupun hakikat bahawa langkah sedemikian dianggap perlu untuk mencegah perkembangan jangkitan nosokomial. Menurut arahan untuk mengawal jangkitan CKZ Amerika, semua instrumen dan peranti penggunaan yang boleh diguna semula, termasuk stetoskop, mesti dikenakan pemprosesan mandatori.

"Stetoskop digunakan apabila memeriksa pesakit beberapa kali sehari. Jumlah semua jenis mikroorganisma yang menetap di atasnya berpotensi berbahaya, kerana ia boleh terus menghantar jangkitan. Stetoskop yang tidak dirawat mewakili ancaman serius kepada kesihatan, tidak kurang dari tangan seorang doktor yang tidak dirawat, "kata LICA Green, ketua APIC.

Terima kasih kepada tindakan penyelidik, satu projek untuk dekontaminasi stetoskop dan pencegahan penyakit berjangkit telah dilancarkan dari penyerahan mereka. Pakar membuat cadangan untuk menggunakan penyelesaian dan tisu secara alkohol secara kerap: pada masa yang sama, adalah penting untuk mula menggunakannya dari tempoh pelajar.

Pekerja-pekerja Persatuan itu terkejut bahawa jumlah pekerja perubatan yang sangat banyak mengabaikan fakta yang sangat penting untuk memproses alat tersebut. Oleh itu, bagi kebanyakan mereka, rawatan stetoskop telah menjadi inovasi.

Wakil-wakil kawalan epidemiologi menjalankan kerja-kerja pendidikan dengan pakar-pakar perubatan, di mana mereka mengingatkan mereka tentang kepentingan alat pemprosesan: peraturan tersebut telah lama wujud, dan tiada siapa yang membatalkannya.

Malangnya, eksperimen berikutnya yang dilakukan dalam beberapa bulan akan datang menunjukkan bahawa kerja pendidikan praktikal tidak diterima oleh sesiapa sahaja: sejumlah besar bakteria masih terdapat di permukaan stetoskop.

"Kami tidak dibenarkan untuk memaksa pakar perubatan untuk memproses peranti secara teratur. Kita hanya boleh menyatakan bahawa setakat ini, sejumlah besar doktor tidak memberi perhatian sewajarnya terhadap rawatan stetoskop, dengan itu mendedahkan orang kepada risiko yang besar. Adalah perlu untuk mengubah budaya pekerja perubatan ke bahagian bawah, kerana keadaan tidak mungkin berubah dengan cara yang lain. Kami merayu kepada jabatan kesihatan dan memberi tumpuan kepada fakta ini, "- kata Dr Green.

Pakar mencadangkan bahawa permukaan stetoskop yang paling kerap disemai patogen seperti seperti Staphylococcus, Pseudomonas, Clostridium, serta antibiotik tahan enterococci.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.