^
A
A
A

Sehari tanpa tembakau

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

12 May 2015, 09:00

Setiap tahun pada bulan Mei, Hari Tanpa Tembakau Sedunia dirayakan. Pada hari ini, WHO menarik perhatian orang ramai terhadap masalah kesihatan yang disebabkan oleh merokok dan panggilan untuk promosi program WHO untuk mengurangkan penggunaan tembakau.

Tahun ini, WHO sekali lagi merayu kepada semua negara untuk melakukan segala usaha untuk menghentikan penyebaran haram produk tembakau.

Hari ini, pengedaran haram produk tembakau adalah masalah utama bagi semua negara. Menurut kajian yang dijalankan, lebih daripada 10 bilion euro cukai hilang setiap tahun kerana perdagangan haram dalam produk tembakau. Masalah dengan perdagangan tembakau haram diperhatikan bukan sahaja di negara maju, menurut beberapa data, hampir setiap negeri kehilangan wang yang besar akibat kegiatan tersebut.

Sambutan WHO adalah protokol untuk menghentikan pengedaran haram produk tembakau yang diterima pakai pada tahun 2012.

Tahun ini, WHO merancang untuk menjadi tuan rumah sebuah syarikat yang didedikasikan untuk Hari Tanpa Tembakau Sedunia, matlamat yang akan menjadi:

  • penyebaran maklumat mengenai bahaya merokok untuk kesihatan, terutama di negara berpendapatan rendah di mana produk haram diedarkan secara meluas dan lebih mudah diakses oleh orang ramai.
  • memudahkan pelaksanaan protokol pada pemberhentian pengedaran haram produk tembakau oleh semua negara.
  • untuk menggambarkan bagaimana perdagangan haram dalam rokok mengurangkan petunjuk program WHO dan semua usaha yang dilakukan untuk memerangi tembakau.
  • menekankan bahawa pengedaran haram tembakau adalah cara memperkaya kumpulan jenayah dan sumber pembiayaan aktiviti jenayah (perdagangan dalam organ, senjata, rakyat, keganasan, dan lain-lain).

Setiap tahun, disebabkan oleh merokok di dunia, kira-kira 6 juta orang mati, di mana lebih daripada 600,000 orang adalah perokok pasif. Jika tiada langkah diambil hari ini, maka dalam tempoh 15 tahun jumlah kematian akan meningkat sebanyak 2 juta. Lebih dari 80% kematian berlaku di negara-negara yang mempunyai taraf hidup yang rendah dan sederhana.

Pengedaran rokok secara haram merosakkan bukan sahaja kesihatan rakyat, tetapi juga kepentingan mereka, dalam perdagangan kanak-kanak sering terlibat. Harga yang rendah membolehkan golongan muda untuk memperoleh produk haram "kepentingan" juga pada pek rokok yang tidak mempunyai amaran kesihatan perlu dan kemungkinan penyakit yang teruk seperti infarksi miokardium, strok, kanser paru-paru.

Hasil daripada kegiatan yang menyalahi undang-undang, kerajaan kehilangan sejumlah besar wang yang boleh digunakan untuk menyediakan perkhidmatan kepada penduduk.

Dalam hal ini, WHO menyeru para ahli politik untuk mengambil langkah-langkah tindak balas yang diperlukan untuk memerangi penyebaran haram produk tembakau. Orang ramai perlu dimaklumkan sedapat mungkin akibat buruk yang diperolehi daripada produk sedemikian, termasuk maklumat mengenai pembiayaan aktiviti jenayah seperti pengedaran, dadah, keganasan, dsb.

Pada malam cuti yang akan diraikan pada 31 Mei, setiap orang boleh menyertai syarikat dan mengedarkan maklumat sosial melalui rangkaian sosial mengenai bahaya merokok dan akibat membeli produk haram.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.