^
A
A
A

Sejumlah resolusi penting telah diterima pakai di Perhimpunan Kesihatan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

10 June 2015, 10:15

Perhimpunan Kesihatan Sedunia baru-baru ini telah menyiapkan kerjanya dan sebagai kata Margaret Chan (CEO) pada mesyuarat keputusan penting berkaitan dengan pencemaran udara telah diambil, epilepsi, dan mekanisme interaksi dengan organisasi bukan kerajaan.

Resolusi pencemaran udara telah digunakan untuk memerangi risiko terbesar kepada kehidupan manusia dan kesihatan. Menurut WHO, lebih daripada 4 juta orang mati akibat penyedutan udara tercemar setiap tahun, dari pencemaran udara - lebih dari 3 juta orang.

Perlu diingat bahawa isu ini dibincangkan di Perhimpunan Kesihatan buat kali pertama.

Resolusi ini secara khusus menyatakan peranan pihak berkuasa kesihatan negara dan kewajipan mereka untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang keperluan untuk menangani masalah pencemaran udara. Di samping itu, resolusi tersebut menyatakan keperluan untuk kerjasama antara sektor kesihatan yang berbeza di peringkat kebangsaan, serantau dan tempatan.

Perhimpunan menggesa ahli - negeri untuk mewujudkan perkhidmatan khas untuk memantau dan rakaman perubahan dalam kualiti udara, dan juga untuk mengekalkan keadaan pendaftaran kesihatan bagi meningkatkan pengawasan epidemiologi penyakit yang disebabkan oleh udara yang berkualiti rendah dan untuk menggalakkan bahan api bersih, lampu, menggalakkan pemindahan pengetahuan dan pengalaman , pencapaian saintifik dalam bidang masalah pencemaran udara.

Sekretariat WHO telah dijemput untuk memberi sokongan kepada negara-negara anggota mengenai langkah-langkah untuk melaksanakan resolusi tersebut.

Resolusi lain yang diterima pakai pada Perhimpunan menjadi cadangan pengukuhan penjagaan perubatan untuk pesakit epileptik. Walaupun terapi murah kini digunakan untuk memerangi penyakit ini, 90% pesakit tidak menerima diagnosis yang betul atau rawatan normal kerana sumber tidak mencukupi.

Resolusi menekankan perlunya memperkuat langkah-langkah nasional untuk melindungi hak pesakit yang didiagnosis dengan epilepsi.

Aspek penting resolusi adalah cadangan untuk memperkuat kesedaran awam dan pengawasan epidemiologi untuk mendapatkan lebih banyak data tentang penyakit ini dan meningkatkan akses kepada bantuan perubatan yang diperlukan.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada cara untuk meningkatkan akses kepada ubat-ubatan yang digunakan dalam epilepsi, dan juga dalam setiap cara yang mungkin untuk mengurangkan kos mereka.

Delegasi mendesak semua negara untuk meningkatkan tahap maklumat penduduk mengenai penyakit ini dan menggalakkan lebih ramai orang mendapatkan rawatan perubatan yang berkualiti.

WHO Sekretariat perlu dalam membantu negara masa depan - WHO negara anggota untuk menghadapi skala global penyakit ini, untuk pesakit dengan diagnosis epilepsi tidak tertakluk kepada penghinaan oleh orang ramai dan bukan sahaja boleh menerima rawatan perubatan yang diperlukan, tetapi juga pendidikan vokasional dengan kemungkinan pekerjaan berikutnya.

Juga pada mesyuarat perwakilan, mereka memutuskan untuk bekerjasama dengan struktur bukan negara. Para perwakilan memutuskan untuk menyelesaikan mekanisme interaksi dengan struktur bukan negara untuk perhimpunan seterusnya dan mencadangkan agar Margaret Chan dalam masa terdekat akan mengadakan pertemuan antara kerajaan untuk menyerahkan draf akhir untuk kelulusan.

Sekretariat WHO perlu menyediakan senarai pelakon bukan negeri untuk mesyuarat seterusnya.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.