^
A
A
A

Sel-sel lemak mempercepat penyembuhan luka

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

11 July 2018, 09:00

Tisu lemak, yang banyak orang ingin menghilangkan, sangat penting untuk kesihatan manusia. Lemak mula terbentuk dalam embrio empat bulan dan melakukan banyak fungsi: ia memberikan tenaga, ia membolehkan untuk mengekalkan suhu malar, melindungi dari pengaruh mekanikal, bertanggungjawab untuk fungsi endokrin yang mencukupi. Di samping itu, ternyata, adiposit (sel lemak) juga dapat memberikan penyembuhan luka-luka yang dipercepatkan - luka.
 
Para saintis telah lama mengetahui bahawa tisu lemak mengekalkan tenaga, menstabilkan proses metabolik, mengawal pembangunan keseluruhan badan dan keadaan imuniti. Tetapi hakikat bahawa lemak mengambil bahagian dalam proses penyembuhan luka, ia menjadi hanya diketahui sekarang. Untuk menubuhkannya adalah mungkin kepada pekerja Universiti Bristol - salah satu institusi pengajian tinggi yang paling berprestij di England. Pakar dapat mengesan sel-sel lemak semasa dan selepas kerosakan tisu.
 
Para saintis diperhatikan dengan bantuan pewarna fluoresen sejumlah adiposit dalam larva serangga buah Drosophila. Juga lubang-lubang kecil dibuat pada badan larva - penyelidik menggunakan alat laser khas untuk tujuan ini. Apa yang ditemui? Selama enam puluh minit, jisim sel-sel lemak telah dihantar ke tapak kecederaan, membawa dengan makrofaj - memakan sel-sel yang memberikan perlindungan kekebalan tubuh.
 Struktur sel lemak dengan aktiviti meningkat dipindahkan ke permukaan luka, sambil memohon gerakan mengikut jenis peristalsis. Adiposit dengan ketat "menutup" jurang, berinteraksi dengan sel imun, membantu membersihkan luka daripada bahan yang tidak perlu. Di samping itu, sel-sel lemak memisahkan peptida antibakteria, jika luka itu dijangkiti.
 
"Adipocy bergerak struktur, jadi mudah bagi mereka untuk bergerak ke luka dan melakukan fungsi yang mereka perlukan. Mekanisme sedemikian membantu penyembuhan pantas dan melawan jangkitan pada tisu, "kata para penyelidik.
 
Walaupun saintis hanya boleh meneka sama ada sel-sel lemak akan berkelakuan dengan cara yang sama di dalam tubuh manusia, serta dalam organisma vertebrata lain. Di hadapan adalah penyelidikan baru, dan pakar akan mempunyai peluang untuk memeriksa sama ada kesan sel lemak adalah sama seperti pada serangga Drosophila.
 
Seperti yang diketahui para penyelidik, orang tahu sedikit tentang lemak dan bagaimana ia disusun. Adakah perlu untuk cuba menghancurkan tisu lemak? Mungkin kehadirannya penting untuk mengekalkan kesihatan di dalam tubuh manusia? Sudah tentu segala-galanya baik dalam kesederhanaan, tetapi bagaimana untuk menentukan berapa banyak tisu lemak diperlukan untuk memastikan semua fungsi yang diberikan kepadanya? Walaupun satu perkara yang jelas: saintis masih perlu menjalankan lebih daripada satu kajian untuk menjawab semua soalan yang ditimbulkan.
 
Kursus pakar kajian yang diterangkan dalam penerbitan Cell Development.

Maklumat terperinci juga boleh didapati di cell.com

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.