^
A
A
A

Vitamin D boleh melindungi wanita yang sebelum ini mempunyai kanser kulit daripada melanoma

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

01 July 2011, 21:10

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian terbaru, mengambil vitamin D dapat melindungi wanita yang telah mendapat kanser kulit daripada bentuk penyakit yang lebih berbahaya - melanoma. Walau bagaimanapun, data memerlukan pengesahan, penulis menulis, kerana jumlah peserta yang mengembangkan melanoma sangat kecil untuk bermula.

"Kami tidak bercakap mengenai penerimaan dos ultrahigh, - kata ketua kajian Dr. Jean Tang Pusat Pengajian Perubatan di Universiti Stanford - tetapi risiko kenaikan melanoma selepas mengalami kanser kulit, dan menerima dos kecil kalsium dan vitamin D dalam satu cara atau yang lain akan menjadi satu langkah yang bijak, dan tidak akan mendatangkan bahaya. "

Menurut beberapa laporan, vitamin D boleh melindungi kanser kulit dan kanser lain akibat kesan pertumbuhan sel dan, mungkin, dengan menghentikan penukaran sel-sel yang sihat ke dalam sel-sel tumor. Ini menerangkan sifat perlindungan vitamin D, dan ingin memeriksa pengarang kajian ini.

Untuk melakukan ini, mereka berpaling kepada data yang dikumpulkan sebelum ini untuk 36,000 peserta wanita dalam Program Kesihatan Wanita pada usia 50 hingga 79 tahun. Separuh daripada subjek mengambil 1000 mg kalsium harian dan 400 IU vitamin D3, separuh kedua menerima plasebo. Kemudian, menggunakan soal selidik dan data dari rekod perubatan, saintis menubuhkan berapa banyak wanita yang mengalami kanser kulit dalam tempoh 7 tahun.

Menurut hasil kajian, tidak ada perbezaan dalam kejadian kanser kulit atau melanoma pada wanita dalam kedua-dua kumpulan.

Kanser kulit (bukan melanoma) berkembang pada 1700 wanita dari kedua-dua kumpulan. Sebenarnya, melanoma didiagnosis pada 82 wanita dari kumpulan yang mengambil kalsium dan vitamin D, dan 94 wanita dari kumpulan plasebo.

"Walaupun sifat terhad karya ini, saya melihat tidak ada sebab untuk wanita untuk tidak meningkatkan pengambilan vitamin D, - komen Dr. Michael Holick Universiti Boston, yang tidak terlibat dalam kajian ini -. Peranannya dalam mengurangkan risiko kanser kolon dan kanser payudara adalah agak meyakinkan tambahan pula dia boleh dapat melindungi terhadap diabetes jenis 2 dan penyakit berjangkit akhirnya kalsium dan vitamin D untuk mencegah osteoporosis. "

Berhubung dengan hubungan vitamin D dan kanser kulit - hanya terdapat data yang tidak boleh dipercayai, dan sebagai tambahan kepada program "Kesihatan Wanita", peserta menerima dos yang agak rendah vitamin. Menurut Dr. Tang, mereka kini merekrut wanita untuk kajian baru dengan rakan sekerja, di mana hubungan antara kanser kulit dan vitamin D akan diuji dengan mengambil dos yang lebih tinggi dari yang kedua.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.