^
A
A
A

Diet zon

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Barry Sire, Ph.D., pengarang Masuk Zon dan Menguasai Zon tersebut, mendakwa bahawa diet berkarbohidrat tinggi memburukkan prestasi atletik dan mempromosikan kesempurnaan. Penulis menganggap karbohidrat dan insulin sebagai bahan berbahaya dan mengesyorkan diet yang kompleks yang membatasi pengambilan karbohidrat. Barry Sire menasihati makan pada setiap hidangan 40% kalori dalam bentuk karbohidrat, 30% - dalam bentuk protein dan 30% - dalam bentuk lemak.

Ia adalah dianggap bahawa untuk mencapai prestasi maksimum atlet mestilah berpandukan Diet Zone, yang boleh menyumbang kepada prestasi sukan optimum disebabkan oleh perubahan dalam pengeluaran eicosanoids supaya badan menghasilkan lebih ekozanoidov "baik" daripada "buruk." Barry Sire mendakwa bahawa eicosanoids adalah hormon yang paling kuat dan mengawal semua fungsi fisiologi.

Penyokong diet zonal mengesyorkan bersempadan dengan penggunaan karbohidrat, supaya badan tidak menghasilkan terlalu banyak insulin, memandangkan tahap yang tinggi meningkatkan penghasilan eicosanoid "buruk". Eicosanoids "buruk" boleh memburukkan prestasi atletik, mengurangkan pemindahan oksigen ke sel, menurunkan tahap glukosa darah dan menjadikannya sukar untuk menggunakan chi. Menurut Barry Sire, insulin juga: akan menyumbang kepada obesiti, kerana ia menyebabkan pengumpulan karbohidrat dalam bentuk lemak.

Adalah dicadangkan bahawa protein dalam diet zonal meningkatkan tahap glikogen dan membantu meningkatkan penghasilan eicosanoid "baik", menentang kesan insulin. Eicosanoid ini mungkin meningkatkan daya tahan, meningkatkan pemindahan oksigen ke sel-sel, memudahkan penggunaan lemak yang disimpan dan mengekalkan tahap glukosa dalam darah.

Maklumat sedemikian, yang digariskan dalam bahasa sains, harus menakut-nakuti atlet. Walau bagaimanapun, asas saintifik diet sedemikian boleh dikritik sepenuhnya. Eicosanoids tidak menyebabkan penyakit - mereka aktif secara biologi, sebatian hormon, yang dikenali sebagai prostaglandin, thromboxanes dan-aicotrienes. Eicosanoids terlibat dalam mengawal selia keradangan, reaksi pembekuan dan aktiviti sistem imun. Pernyataan bahawa eicosanoids adalah maha kuasa, tidak berasas, fisiologi badan tidak begitu mudah. Di samping itu, tidak ada bukti bahawa insulin menghasilkan eicosanoid "buruk", dan glukagon adalah "baik". Dalam sastera mengenai pemakanan dan biokimia, tidak ada maklumat mengenai laluan metabolik yang menghubungkan diet, insulin, glukagon dan eicosanoid. Idea bahawa diet ini (atau mana-mana lain) sepenuhnya mengawal pengeluaran insulin dan glucagon, tidak disahkan oleh endocrinological, dan "dakwaan bahawa pengeluaran insulin dan kawalan glucagon eicosanoid, tidak disahkan biochemically. Akhir sekali, pandangan bahawa eicosanoids mengawal setiap fungsi fisiologi ( termasuk prestasi atletik), bukan sahaja tidak berasas, tetapi juga terlalu memudahkan proses fisiologi yang kompleks.

Karbohidrat diperlukan untuk atlet untuk mengekalkan kerja mereka pada tahap tinggi. Berbeza dengan tuntutan Buku Zon, penggunaan makanan karbohidrat tinggi 1-4 jam sebelum beban meningkat melalui peningkatan kadar glukosa darah dan penambahan glycogen stores. Mengambil karbohidrat semasa senaman selama satu jam dan tahan lama meningkatkan daya tahan dengan membekalkan otot dengan glukosa, apabila kedai glikogen otot habis. Penggunaan karbohidrat sebaik sahaja latihan intensif meningkatkan bekalan glikogen otot.

Berat badan bergantung kepada berapa banyak kalori yang diserap berbanding dengan berapa banyak "membakar" mereka. Tidak ada bukti bahawa insulin adalah penyebab kepenuhan orang.

Diet zonal hanya tenaga rendah. Buku-buku zon cuba menyamar ini, memaksa orang untuk mempertimbangkan komponen protein dan karbohidrat dan bukannya kilocalories. Walaupun Sire tidak memberi tumpuan kepada penyerapan tenaga, diet zonal hanya menyediakan kira-kira 1200 kcal (120 gram karbohidrat) untuk wanita purata dan 1,700 kkal sehari (170 karbohidrat) untuk lelaki purata. Diet juga tidak mencukupi untuk tii, pyridoxine, magnesium, tembaga dan kromium.

Diet zon tidak meningkatkan keupayaan untuk "membakar" lemak semasa senaman. Cara terbaik untuk atlet untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk "membakar" lemak adalah untuk meneruskan latihan. Berhubung dengan kehilangan lemak yang beransur-ansur, ia berlaku akibat aktiviti fizikal, apabila kilocalorie "terbakar" lebih daripada itu dengan makanan, dan bukan makanan diet khusus.

Bahaya diet zonal:

  • Kekurangan kilokalori (kira-kira 1,700 untuk lelaki dan 1,200 untuk wanita)
  • Jumlah karbohidrat pemakanan yang tidak mencukupi (kira-kira 170 g untuk lelaki dan 120 g untuk wanita)
  • Kekurangan elemen makanan (thiamine, pyridoxine, magnesium, tembaga dan kromium)
  • Salah faham bahawa diet zonal akan meningkatkan prestasi

Dan, pada akhirnya, atlet tidak boleh berlatih atau bersaing untuk masa yang lama dengan pemakanan yang rendah tenaga, rendah karbohidrat. Atlet memerlukan kalori dan karbohidrat yang mencukupi untuk mengekalkan kedai glikogen dalam tisu otot. Mereka yang mematuhi diet zonal, hasilnya akan berada di ambang kelaparan dan prestasi yang kurang baik.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.