^
A
A
A

Ephedra atau Ma guang

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Fungsi utama

  • Meningkatkan prestasi sukan.
  • Menggalakkan penurunan berat badan.

Secara teoritis

Ephedra, atau Ma guang adalah herba yang telah digunakan dalam perubatan Cina selama hampir 5 ribu tahun. Secara historis, ephedra telah digunakan dalam selesema biasa, untuk merangsang sistem saraf pusat dan merawat asma bronkial. Bahan aktifnya adalah ephedrine dan pseudoephedrine. Kedua-dua ramuan ini biasanya merujuk kepada peranti perubatan. Ephedra dianggap sebagai sympathomimetic, hormon mimetiknya - epinefrin dan norepinephrine, merangsang aktiviti sistem saraf pusat.

Ephedra dapat meningkatkan prestasi atletik, meningkatkan output jantung, memperluaskan saluran pernafasan bronkial, menguatkan kontraksi otot dan (mungkin) meningkatkan tahap glukosa dalam darah semasa latihan.

Keputusan penyelidikan

White et al. Mengkaji kesan ephedra pada kadar jantung dan tekanan darah pada orang dewasa dengan tekanan normal. Dalam percubaan, yang terdiri daripada dua fasa, 12 orang menyertai. Pada fasa pertama, mereka menjalani pemeriksaan tekanan arteri pada setiap 15 minit antara 7 dan 8 pagi; dalam fasa kedua, tekanan diukur dengan cara yang sama, tetapi untuk sarapan pagi dan makan malam, para peserta dalam eksperimen diberikan 375 mg ephedra.

Tiga jam selepas penggunaan ephedra, empat pesakit mengalami sedikit peningkatan dalam tekanan sistolik, dan enam mengalami kenaikan kadar jantung. Tetapi peningkatan tekanan dan denyutan jantung tidak disertai dengan gejala klinikal. Penulis membuat kesimpulan bahawa jika penggunaan ephedra oleh orang dengan tekanan normal cukup selamat, gabungan stimulan kuat ini dengan perangsang lain, misalnya kafein, dapat meningkatkan kadar jantung dan meningkatkan tekanan darah.

Ramsey et al. Mengkaji kesan menggabungkan ephedra dan kafein pada komposisi badan kera. Dua belas haiwan dibahagikan kepada dua kumpulan - dengan berat badan yang tidak mencukupi dan dengan berat badan yang berlebihan. Monyet diuji semasa tempoh kawalan 7 minggu, 8 minggu diberikan 6 mg ephedrine dan 50 mg kafein tiga kali sehari dan 7 minggu - plasebo. Pemantauan pengambilan makanan dilakukan dalam semua fasa percubaan, kos tenaga dikira dari penggunaan oksigen. Keputusan menunjukkan bahawa ephedrine ditambah kafein mengurangkan massa lemak dalam monyet kedua-dua kumpulan. Dalam monyet dengan jisim yang tidak mencukupi, ini hanya disebabkan peningkatan perbelanjaan tenaga rehat, monyet dengan berat badan yang berlebihan - disebabkan peningkatan perbelanjaan tenaga rehat dan penurunan pengambilan makanan.

Terdapat kebimbangan mengenai doping. Atlet mungkin tidak tahu bahawa ephedrine atau perangsang lain adalah sebahagian daripada herba, nama yang mereka tidak tahu. Oleh itu, penggunaan yang tidak disengajakan oleh herba-herba tersebut oleh atlet elit boleh menyebabkan kecurigaan doping. Effedrin dilarang oleh IOC dan NCCA.

Cadangan

Tiada data yang sah mengenai keupayaan ephedra untuk meningkatkan prestasi sukan. Walaupun kesimpulan beberapa penyelidik bahawa ephedra merangsang kehilangan berat badan, namun ketidakberdayaannya masih menimbulkan keraguan. Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (APM), sejak tahun 1993, 17 orang telah meninggal dunia, dan 800 telah jatuh sakit akibat mengambil suplemen yang mengandung ephedrine. Reaksi yang membahayakan ephedrine termasuk tekanan darah tinggi, denyutan jantung, insomnia, keguguran, gegaran, sakit kepala, serangan jantung, pukulan dan kematian.

APM mencadangkan ephedrine dos harian maksimum - 24 mg. Setiap aditif hendaklah mengandungi tidak lebih daripada 8 mg ephedrine atau alkaloid kakaknya. Anda boleh mengambil suplemen untuk tidak lebih daripada satu minggu. Ia juga disyorkan bahawa semua produk yang mengandungi ephedrine pada label mempunyai amaran bahawa pengambilan di atas dos yang disyorkan boleh menyebabkan serangan jantung, strok, kekejangan atau kematian. Gabungan produk yang mengandung ephedrine dengan kafein meningkatkan kesan berbahaya.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.