^

Faedah dan bahaya sukan dalam kanser

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Dalam proses pencegahan atau rawatan kanser, aktiviti fizikal adalah bantuan yang sangat baik, kerana ia dapat menguatkan kekebalan dengan merangsang sintesis sel imun. Juga, dengan bantuan senaman, berat pesakit menstabilkan, yang sangat penting, kerana diketahui bahawa berat badan berlebihan meningkatkan kemungkinan pembentukan tumor. Jika kanser berkembang terhadap latar belakang obesiti, ia meningkatkan risiko metastasis awal. Oleh itu, menurut doktor, sukan dan kanser adalah sangat serasi.

Bolehkah saya bermain sukan dengan kanser?

Latihan fizikal dianggap kaedah pemulihan yang diiktiraf dan berkesan dalam rawatan kanser. Di samping itu, ramai orang yang telah didiagnosis mengalami kanser mengalami kemurungan, dan sukan membantu untuk menghapuskan atau mengurangkan tanda-tanda.

Sama ada anda boleh pergi untuk sukan di kanser, hanya doktor yang boleh anda selesaikan. Latihan sukan harus dilakukan hanya di bawah pengawasan pakar. Mulakan latihan sebaik sahaja selepas diagnosis penyakit, terutama jika sebelum seseorang tidak melakukan aktiviti sukan. Untuk mendapatkan hasil yang positif, anda mesti menggabungkan latihan ketahanan dengan betul (misalnya, basikal senaman atau berjalan kaki), serta latihan senam (latihan berat, regangan, latihan untuk meningkatkan koordinasi).

Anda perlu berjalan lebih kerap dan tidak berlama-lama di tempat tidur, supaya tidak memburukkan keadaan kesihatan yang letih dan letih. Anda juga boleh melakukan kerja rumah dengan kadar yang sederhana, anda boleh mengamalkan stepper mini.

Jenis senaman dipilih secara individu, mengingati jenis kanser pesakit yang sakit.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Manfaat dan kemudaratan senaman dalam kanser

Sukan dan kanser boleh serasi - seperti yang ditunjukkan oleh pelbagai kajian, terdapat latihan yang boleh memberi kesan positif kepada kesihatan pesakit dan membantu dalam merawat kanser.

Terima kasih kepada beban sukan, selepas mendiagnosis kanser, jangka hayat pesakit meningkat, dan risiko kemungkinan berulang, sebaliknya, berkurang. Ini amat berguna pada pesakit yang mengalami kanser kolon, ovari, payudara dan prostat.

Ia tidak disyorkan untuk melakukan senaman fizikal yang intensif atau terlalu berat - dari mereka, jika anda mempunyai kanser, akan ada lebih banyak mudarat daripada kebaikan.

Jika anda menjalani kemoterapi, anda tidak boleh melakukan latihan pada hari prosedur dan 6 jam selepas akhir. Latihan fizikal haruslah terhad jika ada perasaan yang menyakitkan. Secara amnya, beban harus ditanggung, berunding dengan pakar yang berkelayakan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.