^

Latihan untuk kaki untuk kanak-kanak

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Doktor mengatakan bahawa jika kanak-kanak itu sihat, mungkin dan perlu melakukan gimnastik kesihatan dengannya dari satu setengah tahun.

Panjang latihan bergantung pada perasaan anak, keadaannya. Hingga dua tahun, anda hanya perlu berlatih selama sepuluh minit, sehingga tiga tahun anda boleh menambah masa hingga 20 minit. Jika anda melakukannya secara rhythmically. Untuk muzik, tanpa berhenti, maka masa untuk kelas perlu dikurangkan. Pada usia 6-7 tahun, kanak-kanak harus terlibat dengan anda selama sekurang-kurangnya 20 minit sehari. Jika kanak-kanak bosan melakukannya, lebih baik tidak menuntut. Perlahan-lahan mencari tahu mengapa dia enggan, mungkin anda boleh terus dalam beberapa minit, atau mungkin kembali ke pengisian pada waktu petang. Atau tukar muzik. Berikan anak kebebasan aksi. Jika anda melakukan latihan kaki dengannya, dia dengan senang hati akan mengulangi untuk anda. Lebih suka humor, dan kelas tidak lama lagi akan membawa kesenangan kepada semua peserta.

Anda boleh belajar dengan bayi anda di rumah. Ia hanya perlu difahami bahawa apabila kanak-kanak berkembang, membesar, dan latihan untuk kaki kanak-kanak menjadi lebih rumit.

Kanak-kanak terkecil diberikan "gimnastik pasif" sehingga satu tahun, kaedah yang diterangkan secara terperinci, terdapat juga video pendidikan. Ingat bahawa kelas harus dijalankan dalam bentuk permainan, cuba menarik minat anak, bercanda dengannya dan memuji dia, dan jangan sekali-kali tidak terlalu banyak pekerjaan. Anda boleh menggunakan tangga Sweden, tongkat gimnastik, barangan tambahan dalam pelajaran dengan bayi.

Pada permulaan kelas, pilihan intensiti dan tempoh latihan dapat diberikan kepada anak itu sendiri, seolah-olah memberikannya kebebasan penuh tindakan.

Untuk ibu muda untuk mendapatkan semula bentuk fizikal yang baik, menguatkan otot-otot di bahagian perut dan belakang, kami mencadangkan melakukan senaman dengan bayi. Oleh itu, bayi akan mula terlibat dalam usia yang sangat kecil.

Kami menawarkan satu siri latihan untuk kaki, untuk kanak-kanak dari 5 tahun. Latihan ini mempunyai nama lucu, kanak-kanak berminat meniru tingkah laku haiwan, burung, pokok.

 • Besar dan kecil

Kedudukan permulaan adalah kaki pada lebar bahu, tangan diturunkan. Majukan dan duduk. Anda boleh membantu kanak-kanak - dia akan berpegang kepada tongkat gimnastik, dan anda memandu ke atas dan ke bawah.

 • Sembunyikan dan Dapatkan

Squats yang sama, hanya kanak-kanak itu harus bersembunyi di belakang kerusi kecilnya, bersembunyi di belakangnya

Squats dengan tangan bercerai yang banyak dipanggil "jangan biarkan mereka"

 • Herringbone telah berkembang

Bayi pertama memukul (pada masa ini adalah perlu untuk mengatakan: "pokok Krismas kecil kecil"), dan kemudian meluruskan dengan tangan dibesarkan di atas kepala (pokok Krismas telah berkembang).

 • Berayun dengan kaki

Tawarkan anak itu, bersandar di belakang kerusi untuk menggoncang pada satu kaki pertama, kemudian yang lain.

 • Birdie jumping

Melompat pendek, adalah perlu untuk menonton, bahawa kanak-kanak secara serentak ditolak dari dua kaki lantai - sebagai burung. Biarkan dia melompat sebentar.

 • Kaki pendek dan panjang

IP - duduk, bersandar di lantai di belakang. Kanak-kanak meluruskan kaki pada berat badan (kaki panjang) dan kemudian menolaknya kepadanya (kaki pendek). Lakukan lima hingga enam kali.

trusted-source[1], [2], [3]

Latihan untuk menguatkan kaki untuk kanak-kanak

Umur kanak-kanak yang disyorkan dengan siapa anda boleh melakukan latihan berikut bersama-sama - dari 4 tahun. Sebelum permulaan latihan termasuk muzik yang menyeronokkan - menginjak-injak di tempat, melompat, mengayunkan tangan anda dan bersenang-senang. Ini akan menjadi pemanasan anda. Selepas pemanasan, halangan kecil - meletakkan tangan anda ke bawah dan tunjukkan bagaimana cetek willow cawangannya. Perlahan perlahan. Kanak-kanak harus mengulangi untuk anda. Jadi, mari bermula

 • Latihan 1

Mintalah kanak-kanak itu menyambung tumit bersama-sama, dan memotong stokingnya. Mengendalikan meminta untuk memakai tali pinggang anda. Dengan mengorbankan masa - perlahan-lahan merayap, dan mengangkat tangan kami secara meluas. Dua - kedudukan permulaan.

 • Latihan 2

Memulakan kedudukan seperti dalam latihan terdahulu, tangan ditinggalkan. Perlahan duduk, dan angkat tangan anda. Kanak-kanak harus mengulangi untuk anda. Perlahan-lahan bangun.

 • Latihan 3

Ini adalah latihan yang sangat baik bukan sahaja untuk mengukuhkan kaki, tetapi juga untuk postur. Berdiri dengan kanak-kanak di dinding. Dinding harus menyentuh: tengkuk leher, bahu, punggung. Meluncur di sepanjang dinding ke bawah, anda perlu duduk perlahan-lahan. Dan dengan cara yang sama, menyentuh dinding, anda perlu bangun.

 • Latihan 4-5

Putar dari stoking ke tumit. Langkah-langkah kanak-kanak perlu selari. Anda boleh memegang tangan anda di belakang kerusi atau dinding. Selepas lima hingga enam gulung. Mintalah kanak-kanak itu untuk menggerakkan kakinya dan menampar tangannya di bawahnya. Ulangi sama dengan kaki yang lain - dan lima kali enam yang sama.

 • Latihan 6

Objek kecil, misalnya kiub atau mainan getah, kanak-kanak memegang tangan kiri. Berhati-hati dengan mengangkat kaki kiri bengkok di lutut dan tangan mainan di bawah lutut di sebelah kanan. Begitu juga, ia mesti dilakukan dengan kaki yang lain.

 • Latihan 7-8

Ini adalah latihan yang sangat baik, menghalang kaki rata pada kanak-kanak. IP - kanak-kanak duduk di atas lantai, berehat di belakangnya. Mintalah dia memegang kiub itu dengan kakinya. Bend kaki anda dan gerakkan kiub lebih tinggi, di antara kaki anda. Dan kemudian dengan cara yang sama untuk mencubit dan kembali. Selepas beberapa percubaan, biarkan dia memindahkan kiub dengan kakinya (memegangnya di antara kakinya) ke kanan. Dan kemudian ke kiri.

 • Latihan 9

Untuk latihan ini, anda memerlukan tongkat gimnastik. Siapa yang tidak mempunyai rumah seperti itu, akan mengendalikan sebuah pemegang dari sebuah mop, sebuah pin rolling. Mintalah kanak-kanak berjalan di sepanjang tongkat dengan langkah-langkah melangkah ke satu sisi dan yang lain. Kanak-kanak yang lebih muda boleh didorong oleh tongkat dengan tangan.

 • Latihan 10

Anda akan memerlukan mainan kecil dari kejutan yang lebih baik. Letakkan di lantai 10 mainan yang berbeza. Tugas kanak-kanak itu adalah untuk merebut mereka dengan kaki kosong dan beralih ke sisi. Pertama dengan kaki kiri anda, maka kaki kanan anda.

trusted-source[4], [5]

Kompleks latihan kaki untuk kanak-kanak

Kami membentangkan kepada anda perhatian pelbagai latihan untuk kaki untuk kanak-kanak. Ini adalah kompleks permainan untuk kanak-kanak dari 3 hingga 5 tahun.

Pemanasan (suka lihat di atas)

Latihan:

 • "GUSI, GUSI, GA-GA-GA"

Letakkan tangan anda di belakang anda, kami berjalan di sekeliling bilik pada kaki separuh bengkok anda, meregang leher anda ke hadapan. Ulangi 16 kali dalam arah yang berbeza.

 • "Teddy Bear"

IP - kaki selain. Kami melengkung kaki kiri dan memindahkannya ke seluruh berat badan - dan yang betul perlahan-lahan berpisah dari lantai. Perkara yang sama yang kita lakukan dengan kaki yang lain. Pada masa yang sama, untuk kanak-kanak, kita berirama mengulangi puisi yang terkenal tentang beruang beruang, yang berjalan melalui hutan. Ulang dari 16 kali atau lebih.

 • "FROG"

Latihan menyeronokkan ini sangat menyukai kanak-kanak. Duduk di tumit anda, letakkan lutut anda selebar mungkin dan lompat. Melompat tidak meluruskan. Ulang 8 kali.

 • "Doll"

Duduk di atas lantai supaya lutut bengkok, dan kaki menyentuh. Gulung rhythmic ke kanan dan kiri, manakala tangan memegang kaki. Ulangi 8-12 kali.

 • "PETRUSHKA"

Duduk di atas lantai, letakkan kaki anda pada lebar maksimum, berehat di atas lantai di belakang. Pada akaun "kali ganda" angkat kaki kanan anda. Dengan perbelanjaan "dua" - menurunkannya. Begitu juga dengan kaki kiri. Ulang 12 kali.

 • "VANKA-VSTANKA"

Anda berfikir, dan kanak-kanak itu harus dengan cepat "berbaring" "satu-dua" di belakang, dan pada "tiga empat" sama cepatnya. Ulang 4 kali.

 • "BEETLE FALLED"

Kanak-kanak itu meniru tingkah laku kumbang - terletak di belakangnya dan berbual-bual dengan tangan dan kakinya. . Anda boleh melakukan ini selama satu minit.

Kami berharap anda dan kesihatan anak anda dan banyak minit yang menyeronokkan semasa melakukan latihan kaki.

trusted-source[6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.