^
A
A
A

Penambahan cecair dan elektrolit sebelum dimuatkan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Ketepuan cecair penuh memberikan respons fisiologi yang optimum dan indeks yang baik. Atlet yang menyertai persaingan dalam keadaan kering dan kering adalah kelemahan. Sebagai contoh, dalam Armstrong et al. Atlet dijalankan pada 5000 m (kira-kira 19 minit) dan 10 000 m (kira-kira 40 minit) di bawah keadaan penghidratan dan dehidrasi biasa. Apabila penyahairan kira-kira 2% daripada berat badan (menggunakan diuretik sebelum loading) kelajuan larian menurun dengan ketara (6-7%) dalam kedua-dua kes. Dalam iklim yang panas, dehidrasi semakin memburukkan lagi prestasi.

Untuk memastikan penghidratan yang mencukupi ACSM mencadangkan bahawa atlet telah menggunakan minuman diet yang berkhasiat lengkap dan sesuai untuk 24 jam sebelum majlis itu, terutama pada pengambilan makanan sebelum bersenam, untuk merangsang penghidratan yang diperlukan sebelum latihan atau pertandingan.

Jika orang tinggal dalam iklim yang panas, pengambilan cecair secara percuma sering tidak mencukupi untuk memenuhi keperluannya. Ini disahkan oleh penyelidikan yang dijalankan dengan pemain bola sepak Puerto Rico. Bagi atlet yang diperhatikan selama 2 minggu latihan. Apabila mereka dibenarkan untuk minum sebanyak yang mereka kehendaki pada siang hari (purata penggunaan ialah 2.7 liter sehari), jumlah air dalam badan mereka menjelang akhir minggu pertama adalah 1.1 liter kurang daripada apabila cecair itu dimakan 4, 6 liter sehari. Dengan kata lain, pengambilan cecair bebas tidak mengimbangi kehilangannya dan membuat atlet memulakan latihan atau pertandingan yang telah dehidrasi.

Kira-kira 2 jam sebelum bersenam, adalah disyorkan untuk mengambil kira 500 ml (kira-kira 17 auns) cecair, yang menyumbang kepada penghidratan badan yang mencukupi dan menyediakan masa untuk peruntukan air berlebihan.

Sesungguhnya, subjek-subjek yang menggunakan cecair 1 jam sebelum beban mempunyai suhu tubuh dalaman dan denyut jantung yang lebih rendah daripada ketika mereka tidak menggunakan cecair.

Pemerhatian warna dan jumlah air kencing adalah untuk orang aktif secara fizikal sebagai cara praktikal penting untuk menilai penghidratan mereka. Warna gelap air kencing dan jumlahnya yang kecil menunjukkan dehidrasi, isyarat untuk memakan lebih banyak cecair sebelum memuatkan. Pemantauan jumlah air kencing adalah saranan biasa untuk pekerja perlombongan yang sentiasa berada dalam keadaan suhu dan kelembapan yang tinggi.

Adalah dicadangkan bahawa penyelesaian gliserol diambil sebelum beban dalam haba dapat memberikan manfaat untuk sistem kardiovaskular dan thermoregulatory. Hyperhydration yang disebabkan oleh penggunaan gliserin, disertai dengan peningkatan berat badan, yang berkadar dengan jumlah pengekalan air (biasanya 0.5-1.0 kg). Pengekalan cecair adalah kerana molekul gliserol selepas penyerapan dan pengagihan di dalam cecair badan (kecuali seksyen jenaka akueus dan serebrospina) mencetuskan peningkatan sementara dalam tekanan osmosis, yang menyumbang kepada penurunan sementara pembentukan air kencing. Seperti pada jam berikutnya molekul gliserin dikeluarkan dari cecair badan, kapasiti osmosis plasma berkurangan, kenaikan kencing dan air berlebihan dikeluarkan.

Terdapat beberapa sebab mengapa tidak munasabah untuk mengesyorkan atlet penghidratan yang disebabkan oleh gliserin.

  • Atlet membawa kos metabolik untuk berat badan berlebihan.
  • Tidak ada bukti konklusif bahawa hiperhidrasi yang disebabkan oleh gliserin adalah berguna secara fisiologi.
  • Kesan sampingan penyerapan gliserol berfluktuasi antara tanda-tanda ringan kembung dan pening dan gejala-gejala yang lebih serius - sakit kepala, pening dan loya.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.