^

Peranti basikal

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Pembinaan basikal hanya untuk pemula seolah-olah rumit, setiap orang yang telah menguasai basikal sudah tahu apa kemudi untuk basikal, bagaimana basikal dipasang dan betapa sukarnya basikal itu ditubuhkan. Basikal, bahkan yang paling "tercinta", benar dan selesa, lambat laun harus diubah, sama ada disebabkan oleh kemerosotan, atau untuk alasan yang dapat difahami - keinginan untuk memperoleh model moden yang lebih baru. Jika anda membuat keputusan untuk membeli sebuah basikal baru, pilihan model adalah sangat besar, tetapi kaedah pengambilalihan memerlukan hanya dua pilihan - untuk membeli basikal yang dipasang, atau adakah anda tahu apa yang membina basikal dan cuba untuk membina dengan tangannya sendiri dari bahagian-bahagian yang dibeli. Biasanya peminat biker membeli model yang sedia ada - ia sedikit lebih ekonomik dalam kos, dan tidak perlu untuk mengumpulnya, selain itu, menubuhkan basikal tidak semudah yang sepertinya sepintas lalu.

Walau bagaimanapun, terdapat sebab-sebab mengapa seseorang masih memilih varian perhimpunan diri, faktor-faktor berikut yang mendorongnya untuk tindakan tersebut:

 • Pilihan yang memihak kepada model tertentu dibuat, tetapi kedai khusus tidak dapat memberikan model ini dalam pemasangan.
 • Keinginan untuk mempunyai basikal eksklusif yang eksklusif, yang akan menjadi kebanggaan peribadi dan subjek yang kelihatan cemburu.
 • Menjimatkan wang apabila membeli bahagian secara beransur-ansur, bahagian demi sekeping.
 • Hanya keinginan untuk menguji kebolehan dan kebolehan anda dalam pengertian basikal.

Peranti basikal sebagai standard termasuk bahagian dan bahagian berikut:

 1. Rama adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam basikal, yang terdiri daripada:
  • Tiub atas
  • Paip bawah
  • Tiub kerusi
  • Belakang bulu yang lebih rendah
  • Bulu bulu belakang
  • Paip stereng
 2. Brek mengendalikan
 3. Genggaman
 4. Manetts
 5. Ambil-pergi
 6. Pemandu basikal untuk basikal
 7. Lajur pemandu untuk basikal
 8. Forks untuk basikal
 9. Rim
 10. Tayar
 11. Merajut jarum
 12. Bushing
 13. Brek untuk basikal
 14. Pelana
 15. Tempat duduk
 16. Kaset
 17. Penyerap kejutan belakang
 18. Cincin batu
 19. Menghubungkan rod
 20. Rantaian
 21. Pedal
 22. Belakang dan derailleur depan

Frame untuk basikal

Peranti basikal adalah asasnya, iaitu bingkai. Ia penting bukan sahaja pembinaan bingkai geometri, tetapi juga bahan dari mana ia dibuat. Bingkai ini adalah sokongan yang dapat membantu menahan halangan-halangan di medan kasar, dari parameter geometri bingkai, kemudahannya bergantung kepada saiz pendaratan pelumba. Lebih ramai pelumba berpengalaman, lebih banyak dia lebih suka pendaratan yang rendah, bersandar pada tangannya. Rama, mungkin, yang pertama, yang mana perhimpunan basikal bermula, kerana hampir semua bahagian motosikal dilampirkan kepadanya:

 • garpu untuk basikal,
 • stereng untuk basikal,
 • roda,
 • tempat duduk,
 • casis,
 • brek untuk basikal,
 • suis kelajuan,
 • ayam jantan - pendakap, suis penutup.

Jika perlu, alat ganti dan alat ganti lain dilampirkan pada bingkai, mewujudkan keselesaan maksimum bagi pemilik basikal.

Pemandu basikal untuk basikal

Seperti kata Einstein yang hebat, "Kehidupan memandu basikal, mengimbangi - bergerak," jadi tanpa stereng, tidak kira berapa pantas anda bergerak, adalah mustahil untuk menjaga keseimbangan yang dicadangkan oleh saintis itu. Roda untuk basikal adalah intipati untuk mengawalnya, ia tidak dapat dipertikaikan dan tidak memerlukan argumen tambahan. Roda stereng adalah tiub yang diperbuat daripada karbon atau logam khas, yang dipasang pada basikal dengan cara penyingkiran. Di samping itu, bahawa stereng bertanggungjawab untuk mengawal basikal, ia masih mengambil alih, serta bingkai, berat penunggang basikal. Pemegang kawalan brek, suis kelajuan, selesema, lampu, cataphyte, tanduk, loceng, dan aksesori yang bergaya dan sangat mudah seperti komputer basikal dilampirkan ke bar tangan.

Jenis roda untuk basikal

 • Basikal gunung biasanya dilengkapi dengan roda stereng langsung, model lain, seperti, misalnya, hibrid mempunyai stereng menegak, menaikkan. Jenis kemudi ini tidak direka untuk perjalanan yang panjang, kerana mereka menganggap varian terhad kedudukan tangan.
 • Bagi pelancong roda yang lebih sesuai, yang dibuat dalam bentuk kejatuhan, ia dipanggil - stereng, setitik. Jenis stereng ini menganggap sedikit cerun, yang membantu untuk mengekalkan tangan dari tergelincir ke hadapan.
 • Roda untuk basikal, dipanggil roda rama-rama, sangat popular dengan penunggang basikal Eropah. Roda yang sama untuk basikal melibatkan empat kedudukan tangan, yang membantu mengurangkan beban ke atasnya. Roda ini sesuai untuk mereka yang suka perjalanan panjang dan perjalanan.
 • Rudder-whiskers - satu lagi kemudi yang direka untuk jarak jauh, membolehkan anda menukar posisi tangan dan meletakkan selongsong secara menegak.
 • Kemudi untuk basikal, dipanggil tanduk kemudi. Ini adalah varian kemudi yang direka untuk mengawal basikal yang memenangi perlumbaan berkelajuan tinggi. Jenis stereng ideal untuk mengatasi halangan-halangan dalam perjalanan luar negara.

Roda untuk basikal dilengkapi dengan selesema (mengendalikan) - getah, celah, kata seperti yang membuat kemudahan dan keselesaan dalam pengurusan. Penangkapan kemudi juga penting, kerana ia mengawal keselesaan pendarat bicyclist. Untuk berjalan-jalan, pendaratan yang lebih menegak dipilih, untuk perlumbaan berkelajuan tinggi - pilihan aerodinamik, iaitu, yang lebih rendah. Selaras dengan spesifiknya, satu pembebasan dipilih yang, dalam model basikal moden yang terkini, dibuat boleh laras.

Forks untuk basikal

Ini adalah bahagian yang penting, termasuk peranti basikal. Forks untuk basikal adalah mekanisme kawalan membawa. Dengan garpu, roda depan dipegang, gandar roda disambungkan ke stereng, dan banyak fungsi dilakukan, di antaranya boleh anda nyatakan yang berikut:

 • Mengawal ketepatan laluan roda.
 • Ketepatan memutar roda cukup untuk sudut stereng.
 • Mengawal beban brek depan untuk basikal apabila brek.
 • Meneutralkan pergerakan pergerakan menegak roda depan apabila mengatasi halangan jalan dan memandu di medan tidak rata.
 • Kawalan pemanduan selamat kerana kekuatan struktur.

Tali untuk basikal boleh menjadi keras dan lembut atau menyerap kejutan. Tali tegar adalah reka bentuk tetap, yang mempunyai kelebihannya, tetapi garpu suspensi basikal yang paling popular. Dalam penyesuai, penyerap kejutan, utama "sorotan" adalah unsur yang menyerap beban. Ia boleh menjadi musim bunga dengan udara, atau udara dan minyak, lebih dan lebih sering ada model di mana ketiga-tiga komponen kusyen hadir.

Sistem pergeseran

Susunan basikal, serta tetapan basikal, memerlukan sistem pergeseran gigi yang berkualiti tinggi. Sistem ini termasuk bahagian-bahagian berikut:

 • Monoblocks, termasuk tombol putar kelajuan, pemegang brek. Manket (bar gula) boleh mencetuskan atau influenza. Memandu monoblock berfungsi berdasarkan mekanisme pencetus, influyift - berdasarkan mekanisme dram.
 • Suis depan memberikan pergerakan rantai di sepanjang bintang, suis disambungkan oleh kabel ke mantel. Perhimpunan basikal di bahagian ini sangat mudah, kerana suis depan mungkin mekanisme yang paling mudah dalam peranti basikal.
 • Suis belakang direka untuk memindahkan rantai kepada bintang kaset basikal yang berlainan. Ia juga dipasang pada monoblock oleh kabel, tetapi lebih sukar untuk memasang bahagian reka bentuk ini daripada suis depan. Di samping itu, suis belakang sentiasa bersentuhan dengan kotoran, air, jadi ia dianggap sebagai mekanisme yang agak rapuh.
 • Kabel yang berlepas dari cuff dan berikan pemindahan penunggang tangan ke sistem brek dengan bantuan suis. Peranti basikal memerlukan kehadiran empat tali, tetapi ada brek untuk basikal, di mana kabel digantikan dengan garisan hidraulik dan usaha pemancar pelumba adalah minyak dan tekanan omboh dalam kurungan.

Brek untuk basikal

Kelajuan adalah baik, tetapi basikal harus dikendalikan, iaitu, mempunyai brek. Sistem brek menganggap pilihan tiga jenis brek:

 • Braking dengan bantuan pedal dalam arah yang bertentangan - mekanisme tindakan drum rem.
 • Brek basikal diatur seperti hama. Mereka mengapit pinggir roda.
 • Brek untuk basikal, bekerja dengan memampatkan cakera pada hab roda, seperti brek di motosikal.
 • Brek cakera dan brek boleh menjadi mekanikal (pada kabel), hidraulik, atau gabungan.

Sistem

Sistem ini adalah set khas bintang depan, rod, pedal dan rantaian penyambung. Sistem ini termasuk, sebagai peraturan, tiga bintang, untuk basikal jalan, dua bintang cukup. Selalunya sistem ini dilindungi daripada plastik, supaya pakaian tidak diikat di antara rantai atau gigi. Pedal dilampirkan pada batang penyambung yang dipasang pada sistem. Pedal dipilih bergantung kepada jenis basikal dan tugas utama - kelajuan, mengatasi halangan atau hanya perjalanan. Pedal boleh:

 • Pedal standard dengan tali - tuklipsy.
 • Pedal mudah tanpa pengikat dan tali.
 • Hubungi jenis pedal, yang mengandaikan pengikat pada velobuvi khas.

Peranti basikal termasuk mekanisme yang agak kompleks - rantaian yang haus dengan cepat, memerlukan penjagaan tetap - pembersihan, pelinciran.

Kaset itu adalah satu set asterisk yang direka untuk bahagian belakang basikal. Semakin banyak kaset bintang, lebih baik penghantaran dan usaha yang kurang anda perlu memohon apabila anda menakluk cerun yang menegak.

Roda basikal

Susunan roda termasuk butiran seperti:

 • Rim, dengan kekuatan yang bergantung kepada keseluruhan kekuatan roda, dan juga kelajuan. Basikal gunung biasanya dilengkapi dengan rim dengan diameter 26 hingga 29 inci, model jalan raya mempunyai rim 27-28 inci.
 • Tayar yang mewujudkan kestabilan semasa memandu di kawasan yang berbeza, juga tayar mempengaruhi sifat laju basikal. Tayar bukan pelindung dipanggil "slicks", tayar dengan pancang sampingan adalah "separuh paku". "Shipovki" - ini benar-benar pelindung tayar.
 • Sekeliling roda yang menyediakan roda pusingan pada paksi. Lengan juga memegang lekukan.
 • Juru bicara adalah elemen yang sangat rapuh dan mudah terdedah dari reka bentuk basikal, kerana ia adalah lekuk yang mengambil pukulan utama ketika memandu di medan kasar dan tidak rata. Roda, sebagai peraturan, dikait dengan cara tiga hala, terdapat salib di bawah matahari. Basikal gunung mempunyai 32 hingga 36 spokes roda.
 • Puting puting yang memegang udara di dalam ruang basikal.

Pelana untuk basikal

Pelana adalah tempat yang dapat memberikan keselesaan maksimum bagi pelumba. Basikal lebuh raya mempunyai pelana yang agak panjang dan sempit, basikal gunung dilengkapi dengan pelana yang luas, terdapat pelana musim bunga yang dimuatkan, yang membantu untuk mengekalkan kedudukan menegak badan. Terdahulu, terdapat pembezaan tempat duduk yang jelas mengenai jantina yang dipanggil, model moden sepeda menawarkan untuk menyamakan ketidaksamaan ini, mereka biasanya dilengkapi dengan jenis pelana sejagat.

Kata kerja atau pos kerusi, dari mana ketinggian pendaratan biker juga bergantung, juga kata kerja mengawal jarak kaki biker dari pedal ke permukaan tanah. Pins boleh tegar atau menyerap kejutan.

Penjaga kerusi atau eksentrik, yang direka untuk menampal kata kerja dalam bingkai.

Bina basikal

Jika anda memutuskan bahawa peranti basikal tidak mewakili rahsia khas kepada anda, pemasangan basikal dalam kes ini juga harus berfungsi. Sudah tentu, adalah lebih baik untuk memasang basikal di bawah bimbingan seorang pelumba berpengalaman. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menguji kekuatan anda sendiri dan menggunakan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan, cuba. Akhirnya, mungkin dalam proses pemasangan, anda akan dapat memasang model yang unik, mengesahkan ungkapan "mungkin untuk mencipta basikal selama-lamanya".

Pertama sekali, anda memerlukan alat berikut, tanpa pemasangan basikal, dan juga menetapkan basikal, adalah mustahil:

 • Kekunci heksagon lebih baik dalam menaip.
 • Penarik untuk kereta dan kaset.
 • Puller untuk sistem.
 • Sapuan untuk rantaian basikal.
 • Perengkuh metrik lebih baik dalam menaip.
 • Tang dan tukul.
 • Kunci mainan.
 • Nippers.
 • Minyak.

Perhimpunan basikal bermula dengan bingkai dan garpu, yang telah anda pilih sesuai dengan model yang dipilih dan set tugas - perjalanan lintas negara, berjalan mudah atau perlumbaan laju. Ia juga penting, sebelum memasang, untuk mengesahkan kecukupan dan konsistensi mantel, bilangan bintang, sistem bintang depan dan rantai. Bintang terbesar dalam penghantaran mestilah sesuai dengan suis depan, suis belakang - hingga saiz maksimum bintang, kaset dan mans. Ia juga penting untuk menyusun semula roda, untuk memasangnya, anda memerlukan mesin dan payung untuk mengawal ketepatan kedudukan rim di garpu dan untuk mengawal pemukulannya. Sebelum perhimpunan basikal bermula, anda boleh memakai pelekap rim khas (pita) untuk meneutralkan risiko menusuk kamera.

Bina basikal - apa yang boleh anda lakukan sendiri, dan apa yang perlu saya berikan kepada pakar bengkel?

Profesional boleh, dan juga perlu, mengarahkan pemasangan lajur stereng. Di rumah, tidak mungkin ia dapat menekan cawan ke dalam bingkai dengan cara kualitatif, dan alat khas yang memungkinkan untuk membeli ini tidak sesuai. Selain itu, hanya di bengkel, ia boleh mengikat kaca stereng bingkai, iaitu membawa kaca berserenjang dengan paksinya. Untuk operasi sedemikian, mesin pengilangan diperlukan, yang juga tidak tersedia untuk pemasangan rumah. Sekiranya ada keinginan untuk mengambil risiko, anda boleh cuba semua prosedur ini menggunakan plak biasa dan tukul banal. Walau bagaimanapun, eksperimen seperti itu memakan masa, selain itu, tekanan saraf dijamin kepada anda.

Di rumah, ia boleh memasang mesin basuh tujahan tiang stereng pada garpu, yang dipasang secara manual pada paip. Sadurkan cincin dengan mudah dengan tukul dan tiub diameter yang mencukupi. Seterusnya, kami menetapkan penunggang dan perhimpunan pengangkutan, sebaiknya jika capsular, kerana jenis pengangkutan ini tidak memerlukan pelarasan tambahan. Perhatikan bahawa perhimpunan basikal dan perhimpunan basikal mengandaikan bahawa pengangkutan di sebelah kanan bingkai mesti berbalik arah jam, sebelah kiri bingkai - sebaliknya. Untuk proses skru menjadi lebih mudah, benang mesti dilincirkan terlebih dahulu.

Perhimpunan basikal adalah simpulan stereng. Jika garpu basikal tidak mempunyai benang, perhimpunan pada mulanya dipasang: anda perlu memasang lebih banyak cincin, cuba menunggang, periksa sensasi, laraskan panjang batang selepas memberi kelulusan (memotong lebihan). Jika lajur dan palam mempunyai benang, anda perlu mengambil risiko, mencuba mereka di tempat kejadian dan mengimbangi bahagian lebihan rod garpu. Seterusnya, peluncuran dipasang, dengan galas pra-tegangan.

Tahap penting ialah pemasangan basikal pada roda (dengan baik, jika ia berlaku pada rak khas), berpaut dengan eccentrics (berpusing paksi). Langkah seterusnya - pemasangan stereng, melengkapkannya dengan pemegang brek dan penarik. Kami memakai selesema dan tanduk. Genggaman tetap baik, jika anda pra-menuang alkohol sedikit di dalamnya, yang dengan cepat menguap dan membuat patut yang diperlukan untuk tongkat.

Tahap seterusnya ialah pemasangan sistem, yang sebelum ini paksi dilincirkan. Apabila memasang sistem, adalah perlu untuk memantau pengetatan ketat bolt. Pada masa akan datang, selepas setiap jarak 100 kilometer, pengikat harus diperiksa dan diperketatkan.

Kami memasang (mengikat) suis - belakang dan depan. Untuk memasang rantai, anda perlu pra-tekan pin dengan meremas. Kami membaiki brek untuk basikal, meletakkan kabel brek dan kabel yang beralih, memotongnya dengan margin, mengepam hujungnya.

Kami menetapkan pedal. Perhimpunan basikal mengandaikan bahawa pedal kanan mempunyai benang kanan, pedal kiri adalah kidal, masing-masing, supaya pedal boleh dibongkar semasa operasi. Kami mengumpul jawatan kerusi dan kemudian pelana.

Semua butiran lain - sayap, lampu, beg dan aksesori lain dipasang dengan mudah dan tanpa cadangan tambahan.

Sebelum mula mengendalikan model dipasang, perlu menyesuaikannya, iaitu, anda perlu menyesuaikan basikal. Menyediakan basikal adalah seperti berikut:

 • Penjajaran kemudi berkenaan dengan pesawat roda basikal depan (serentak).
 • Mengetatkan lajur stereng.
 • Ketegangan bantalan selepas pemeriksaan oleh kecenderungan - sebuah basikal miring ke tepi sehingga roda tanpa jemuran boleh membungkuk ke bawah (keunggulan).
 • Periksa kelancaran putaran roda.
 • Pelarasan penyingkiran pada ketinggian yang sesuai. Lepaskan bolt yang memastikan penyingkiran tiub garpu, ketatkan bolt atas, kemudian ketatkan bolt penyingkiran.
 • Pasang stereng pada kedudukan yang dikehendaki.
 • Melaraskan kedudukan pen brek dan monoblock (mannequin).
 • Penyesuaian brek vektor. Sebelum anda mengetatkan pad, anda boleh meletakkan syiling kecil di bawah belakang. Jurang dalam keadaan bebas seharusnya tidak melebihi 2 milimeter.
 • Tukar pelarasan. Kedudukan melampau suis ditetapkan dengan cara sekrup dalam cara sedemikian rupa untuk mencapai penukaran yang jelas. Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, rantai tidak akan menyentuh dan berpaut kepada bingkai.

Pemasangan basikal, perhimpunan basikal dan penyesuaiannya hanya kelihatan berat dan tidak tertanggung. Sebenarnya, jika anda mahu dan tahap motivasi yang mencukupi, segala-galanya dapat diatasi, serta halangan yang dapat menaklukkan basikal yang dikumpulkan dengan tangan anda sendiri.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.