^

Perlumbaan basikal

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 24.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Perlumbaan pada basikal muncul, nampaknya, dari kelahiran basikal pertama. Ia tidak begitu penting yang mencipta cara pengangkutan yang indah ini - Leonardo yang hebat, petani sederhana Rusia Artamonov atau Jerman von Dres, hari ini berbasikal, permainan basikal telah menjadi salah satu persembahan yang paling popular dan popular.

Perlumbaan berbasikal Perlumbaan pertama pada basikal tetap pemberita ingin tahu pada akhir abad ke-XIX-ke-1869 tahun ini ditandai Paris-Rouen, yang telah memenangi wakil Albion telah mencapai kelajuan 11 kilometer sejam. Pelumba-pelumba Eropah suka pertandingan di lebuh raya, dan British, kerana keadaan jalan raya yang mengerikan, lebih suka pada masa itu trek berbasikal. Sejak tahun 1896, sukan yang berkembang pesat telah dimasukkan dalam program Sukan Olimpik.

Kemudian, perlumbaan basikal bermula beberapa hari lalu dan perlumbaan berbilang hari yang pertama adalah perlumbaan 1200 km - Paris-Brest-Paris, yang bermula pada tahun 1891. Peringkat di dalamnya tidak dijangka, setiap peserta secara bebas menentukan kelajuannya sendiri untuk mengejar hadiah yang didambakan. Dua belas tahun kemudian, satu perlumbaan yang benar-benar hebat dilahirkan, yang kini menjadi salah satu yang paling berprestij dalam berbasikal - sebuah lawatan besar, yang dikenali sebagai Tour de France. Lumba basikal moden mempunyai pelbagai pilihan, jenis, disiplin, termasuk melampau. Kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan yang menentukan proses berbasikal telah dibangunkan pada tahun 1900, apabila atlet telah bersatu dalam organisasi - Kesatuan Berbasikal Antarabangsa, UCI kemudian mencipta beberapa bahagian yang mengawal pertandingan antara berbasikal amatur dan profesional.

trusted-source[1]

Perlumbaan pada basikal, kategori, jenis

Berbasikal lebuh raya, yang hari ini agak banyak, tetapi yang paling popular adalah berbasikal dalam bentuk kaum individu. Perlumbaan berbasikal individu diadakan seperti berikut: setiap pelumba memulakan perlumbaan secara berasingan, biasanya satu minit selepas seterusnya. Tugas perlumbaan berbasikal adalah untuk melewati jarak tertentu secepat mungkin atau untuk pergi sejauh mungkin untuk jangka masa yang tetap. Jaraknya boleh dari 16 kilometer ke 160 kilometer, dan masa tetap biasa bagi pertandingan sedemikian sesuai antara 12 jam dan hari.

Terdapat perlumbaan basikal seperti itu, apabila permulaan diberikan secara serentak kepada semua pelumba atau pasukan, jika perlumbaan jalan sepatutnya menjadi pertandingan pasukan. "Criterium" adalah varian perlumbaan basikal, di mana bahagian cincin yang agak pendek di lebuh raya ditetapkan, sebagai peraturan, tidak lebih dari lima kilometer, terletak di dalam batas bandar. Tugas atlet adalah untuk datang terlebih dahulu ke garisan penamat, selepas melewati beberapa pusingan tertentu. Terdapat juga pilihan perlumbaan di lebuh raya terbuka atau kitaran gelang yang lebih lama. Berbasikal cincin tidak melebihi satu hari.

Lumba jalan berbilang hari lebih panjang di atas basikal adalah persaingan langkah demi langkah di lebuh raya yang panjang dan tidak tertutup, tugas atlet adalah melalui semua peringkat dengan masa yang minimum, tanpa mengira kejuaraan di setiap peringkat. Pertandingan dunia yang paling berprestij dalam jenis ini ialah Tour de France antarabangsa, yang melibatkan mengatasi kira-kira 5000 kilometer (4000 hingga 4800) di jalan raya Perancis dan negara-negara jiran yang lain. Setiap tahun penganjur pelancongan menukar laluan, termasuk jalan raya baru dan pas gunung. Pelumba itu yang menjadi pemilik jersi "kuning", untuk satu tahun memakai gelaran bangga sebagai pelumba terbaik, paling cepat dan paling sukar di dunia.

Perlumbaan kitaran Road menunjukkan persaingan dan ketahanan apabila penunggang mendapat sangat panjang, laluan yang sukar, yang mereka mesti mengatasi hampir tanpa henti dan selebihnya, lumba terus hampir sepanjang masa.

Selain itu, perlumbaan basikal di sepanjang lebuh raya termasuk dalam pertandingan pelbagai spesies - triatlon, di mana atlet bersaing untuk kemenangan bukan sahaja pada basikal, tetapi juga di kolam renang dan berjalan.

Mengejar perlumbaan basikal adalah pertandingan pada lilitan curam yang dibuat buatan (pada velodrome) atau dibina di bawah langit terbuka. Lintasan ini adalah laluan tertutup bujur yang mempunyai gred tertentu (42 darjah) pada selekoh, dengan penutup konkrit atau kayu. Panjang trek adalah purata 333 meter, tetapi di udara boleh mencapai 500 meter.

Perlumbaan basikal dengan kecacatan adalah satu persaingan dengan permulaan dan penentuan besar-besaran pencapaian atlet, yang ditunjukkan sebelum ini dalam kelajuan, ketahanan, dan kemahiran.

Perlumbaan Sprint di trek adalah pertandingan dalam beberapa pusingan (sehingga tiga), apabila kemenangan secara literal keluar dari lawan pada 200 meter terakhir. Sprint - ini adalah salah satu pertandingan tertua, yang mana pelumba dipilih dengan teliti dengan bantuan perlumbaan yang layak.

Perlumbaan keretapi adalah perlumbaan kumpulan, apabila ramai peserta memulakan secara serentak. Orang yang kehilangan satu pusingan terus hilang dari persaingan, siapa yang mendahului semua pesaing dalam bulatan, iaitu, memecah ke hadapan, ditentukan sebagai pemenang, dan perlumbaan dianggap lengkap.

Jepun mencipta jenis basikal yang asal di trek - Keirin, apabila serentak peserta permulaan tergesa-gesa untuk "turf" - seorang penunggang motosikal. Hampir ke garisan penamat (untuk 2.5 pusingan), para atlet mesti bergerak di belakang motosikal, tanpa memotongnya. Sebaik sahaja "derni" keluar dari trek, atlet mula bersaing untuk kemenangan antara mereka. Sudah tentu, pemenangnya adalah orang pertama yang datang ke garisan penamat.

Trek berbasikal perlumbaan boleh berupa perlumbaan umum untuk jarak yang agak pendek, terdapat perlumbaan yang penuh penganiayaan, seperti permainan basikal, berbasikal untuk kelajuan, masa dan jarak sederhana.

Berbasikal luar jalan - Laluan berbasikal Eropah sehingga 25 kilometer dalam bulatan dengan mengatasi halangan - longkang, pokok tumbang, lorong, halangan, tebing sungai dan sungai. Cyclo-salib diadakan pada musim gugur-musim sejuk, jelas untuk menambah kesulitan tambahan dalam bentuk keadaan cuaca. Pelumba basikal bermula pada waktu yang sama, semasa perjalanan mereka bahkan boleh berjalan atau berjalan di sebelah basikal, mereka juga mempunyai pembantu pembantu. Persaingan, permainan dan basikal seperti ini sepadan dengan satu sama lain, jadi kenderaan itu dilengkapi dengan tayar khas yang luas dan mempunyai roda roda yang kuat. Di Amerika Syarikat, perlumbaan basikal di luar jalan diadakan dengan halangan yang paling sukar, kadang kala bersempadan dengan yang melampau.

Terdapat juga perlumbaan yang melampau pada basikal, antaranya ialah mauntibayk - bangsa di khas, basikal gunung, dertdzhamping - melompat melompat Bactrian, percuma-ride, empat silang, dual, BMX, perlumbaan, jalan, dan lain-lain pilihan yang menarik velodistsiplin. .

Permainan pada basikal

Jelas sekali, peminat berbasikal tidak cukup perlumbaan dan latihan bebas, jadi, sejak akhir abad XIX, ada permainan di atas basikal. Basikal itu tidak mengecualikan permainan, kerana proses mengawal kenderaan beroda dua menyerupai sejenis permainan dengan koordinasi dan ketahanannya sendiri. Berbasikal adalah pertandingan pasukan, diarahkan, seperti mana-mana persaingan lain untuk mendapatkan hadiah yang didambakan.

Polo basikal - Polo basikal atau polo basikal

Ini adalah permainan yang paling terkenal dan "kuno", yang melibatkan menggantikan kuda dengan basikal. Bike Polo akhirnya dibentuk sebagai spesies bebas oleh 1891, berkat usaha peminat berbasikal Ireland - Richard Mekredi. Bicyclist yang berjaya juga berjaya mendapat paten berdaftar untuk "ciptaannya", yang dipanggil dalam Cycle Polo asal. Sejak 1908, ketika berbasikal dimasukkan dalam program Olimpik, sehingga Perang Dunia Kedua, Cycle Polo adalah salah satu jenis pertandingan yang paling popular di Eropah dan Amerika Syarikat. Kelahiran kedua kesatuan "basikal permainan" adalah dalam 80 tahun abad yang lalu di India, dan kemudian di Amerika. Hari ini, permainan basikal sangat berbeza dengan pertandingan sebelumnya, dan juga Polo Bike, yang dinamakan semula Cycle Urban Polo. Untuk permainan moden, basikal itu harus dilengkapi dengan cakera pelindung pada jari-jari roda, atlet memerlukan atribut dalam bentuk sedikit, serta bola atau keping, yang sebenarnya harus dijaringkan dalam gol lawan. Pertumbuhan pesat populariti Cycle Urban Polo tidak meninggalkan acuh tak acuh anggota persatuan berbasikal antarabangsa, yang mengakui basikal rasmi dan memasukkannya dalam senarai acara tahunan yang dirancang. Walaupun pengiktirafan rasmi Polo Bike di setiap rantau mempunyai nuansa dan peraturannya sendiri mengenai jumlah ahli pasukan, tempoh permainan. Terdapat juga peraturan bersatu, yang adalah seperti berikut: 

  • Atlet tidak berhak menyentuh kaki permukaan, tanah, kecuali apabila perlu menyentuh kelawar zon yang diperuntukkan khas di tengah-tengah medan bermain. Kerana pelanggaran adalah denda. 
  • Kesan pada bola harus dibuat hanya dengan sisi sempit dari pukulan olahraga, jika tidak, tendangan atau gol tidak akan dihitung. 
  • Pasukan yang menjaringkan gol mesti menunggu sehingga lawan menyeberangi lini tengah, atau bola melintasi garis. Sehingga "Rubicon" diseberang oleh bola atau lawan, atlet pemarkahan mestilah berada dalam sempadan zon mereka sendiri.

Bike Polo terus mendapat populariti sebagai permainan menarik yang menarik, yang memerlukan peserta untuk menguasai penguasaan basikal, berfikir secara strategik, untuk berfikir cepat dan cepat. 

Bola sepak - atau berbasikal

Gabungan "permainan dan sepeda" menyerupai bola sepak, tentu saja, dengan nuansa yang unik, kerana semua pemain menjaringkan gol ke gawang lawan tidak dengan kaki mereka, tetapi dengan bantuan roda basikal. Berbasikal diadakan di dewan tertutup dan di kawasan terbuka, tetapi permainan di dewan adalah yang paling popular. Pasukan ini boleh terdiri daripada hanya dua pemain, jumlah maksimum peserta dalam satu kumpulan adalah enam. Berbasikal adalah anak penunggang basikal Amerika, yang dilahirkan hampir serentak dengan polo basikal. Mengikut legenda, sambil berjalan di atas basikal, seseorang Kaufman bertemu dengan anjing yang agresif, membuangnya di bawah roda. Seolah-olah virtuoso menaiki basikal memalsukan anjing dengan roda, dan, tanpa mencederakan haiwan jahat, melemparkannya. Jadi ada idea memanipulasi bola dengan roda basikal. Pada 1883, Kaufman yang bijak, dengan kerjasama Ferley, mengejutkan orang ramai dengan bermain bola bersama-sama dengan basikal. Velobol jatuh cinta dengan orang Amerika, maka baton itu dijemput oleh penunggang Eropah. Permainan basikal moden bahkan lebih mengejutkan, terdapat juga basikal di atas ais, yang tidak begitu meluas seperti Bola siklus. Velobol dibahagikan kepada kategori tertentu berikut: 

  • Permainan basikal dengan penyertaan 4 pemain - dua pasukan dari dua peserta. Medan ini berukuran 11 hingga 14 meter. 
  • Berbasikal, yang melibatkan 10 orang, dua pasukan dari lima penunggang basikal. Saiz padang sepadan dengan saiz medan untuk bola baling. 
  • Berbasikal dengan dua pasukan, masing-masing dengan enam pemain. Permainan ini dimainkan dengan bola sepak di kawasan besar terbuka.

Tugas pemain adalah sama dengan tujuan setiap pertandingan tim yang melibatkan memanipulasi bola - untuk mencetak sebanyak mungkin gol. Bola tersumbat dengan bantuan roda depan, anda juga boleh menggunakan kepala atau batang anda. Tidak dapat menyentuh bola dengan tangan atau kaki anda, penyerang bola itu mempunyai batasan yang ketat serta pelbagai daya rintangan (memukul, mata). Tempoh motosikal jenis ini hanya 14 minit - dua bahagian tujuh minit setiap satu. Cuti - tidak lebih daripada 2-3 minit, jika dalam masa yang singkat tiada siapa yang menang, tambah satu lagi masa. Dalam bola bicu bola khas digunakan, platform yang disediakan dan basikal itu sendiri dengan roda stereng yang sangat bergerak dan manipulatif. 

trusted-source[2], [3]

Flash Cross

Ini adalah salah satu permainan termuda yang dilahirkan di persimpangan "basikal permainan", di mana para peserta memerlukan latihan sukan yang sangat baik, kepintaran, reaksi cepat. Salib kilat juga dipanggil usaha berbasikal atau salib cyclo foto, kerana hakikat bahawa kamera sedang digunakan semasa permainan. Tugas permainan ini adalah untuk sampai ke garisan penamat terlebih dahulu dengan melakukan tugas-tugas tertentu selari. Sebelum permulaan, para peserta menerima peta terperinci kawasan dan sesi foto. Atlet harus mencari di tempat sebenar tempat mata ditutup dan menetapkan kedatangan mereka ke titik dalam gambar. Keanehan dari pencarian basikal adalah bahawa gambar itu sepatutnya hampir dengan yang asli. Juga dalam foto, peserta mesti dicetak dengan "rakan" setianya - basikal. Di garisan penamat, juri mengira skor keseluruhan pasukan, meringkaskan pencapaian setiap peserta. Sekiranya tempat itu difoto oleh semua ahli pasukan, skor minimum adalah untuk meletakkan skor yang lebih tinggi, untuk mendapatkan "skor" yang lebih tinggi, untuk tempat yang sangat sukar dan mengelirukan dalam mencari tempat diberi skor maksimum. Cross-Flash berlangsung pada siang hari dan berakhir pada jam tertentu, untuk kelewatan dianggap sebagai penalti dalam bentuk kehilangan nilai dijaringkan.

Permainan dan basikal, basikal lumba, berbasikal dan hanya berbasikal - ia adalah satu cara yang baik untuk cas semula bateri anda, untuk mengekalkan nada otot, dan oleh itu kesihatan, mendapatkan emosi yang positif. Adalah jelas bahawa selagi seseorang itu "kawan" dengan basikal, jenis perlumbaan dan permainan baru akan muncul. Takut kehilangan sukan berbasikal dalam abad yang akan datang, mungkin tidak berbaloi, dan prospek pembangunan manusia menurut penulis Mark Twain kelihatan agak positif, kerana beliau mendakwa berikut :. "Bila dan litsezreyu manusia pada basikal, saya tidak takut untuk masa depan umat manusia"

trusted-source[4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.