^

Pengisi biologi moden

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Saat ini di AS, bahan biologi yang berasal dari tisu manusia atau hewan digunakan lebih sering daripada biomaterial sintetik. Bahan yang paling popular untuk meningkatkan tisu lembut ialah kolagen auto-lemak dan lembu. Dengan pembangunan kaedah penanaman makmal, pilihan itu ditambah dengan kemungkinan suntikan campuran kolagen manusia dan fibroblas berbudaya.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Bahan yang diperoleh daripada tisu manusia

Suntikan auto-lemak

Kesan tidak dapat diramalkan hasil penggunaan autograft lemak telah direalisasikan dengan cepat, ia dikaitkan, terutamanya, dengan resorpsi tempatan lemak yang dipindahkan. Dua dekad selepas Neuber melaporkan kejayaan transplantasi pemindahan lemak percuma, Bruning pertama kali menerangkan teknik suntikan lemak. Dia meletakkan kepingan-kepingan kecil lemak dalam picagari dan digunakan untuk membetulkan kecacatan selepas rhinoplasty. Pada tahun 1950 Peer menunjukkan bahawa jisim lemak yang dipindahkan secara bebas berkurangan sebanyak 45% selepas 1 tahun. Beliau mencadangkan teori survival sel, menyiarkan bahawa lemak hidup selepas istage adalah iskemia, beberapa sel lemak mati, dan tisu larut dan digantikan oleh struktur sista dan tisu berserabut. Penulis lain telah menunjukkan bahawa graf-graf lemak yang diambil secara pembedahan mengekalkan jumlah yang lebih baik daripada yang diperolehi oleh sedutan. Dengan pengenalan liposuction, yang diterangkan oleh Illouz pada akhir 70-an abad yang lalu, sejumlah besar tisu adiposa telah tersedia untuk implantasi.

Kaedah microlipoinjection terdiri daripada pensampelan, penyimpanan dan reimplantasi lemak. Lemak diambil dalam keadaan aseptik, di bawah anestesia tempatan, menggunakan teknik infiltrasi hipotonik, mikrokontan tumpul atau jarum suntikan dalam bekas steril. Lemak yang ditarik juga boleh dibekukan dalam nitrogen cecair untuk kegunaan masa depan. Tapak penderma berpotensi boleh berfungsi sebagai permukaan sisi pinggul, punggung dan perut. Serum dan darah dipisahkan dari lemak, maka ia dibasuh dengan larutan garam steril. Lemak transplantasi disuntik ke dalam tisu subkutan dengan jarum perforating yang luas. Selepas suntikan, tisu-tisu diasingkan untuk mengagihkan lemak yang diperkenalkan secara sama rata. Petunjuk untuk microlipoinjection adalah pembetulan lipatan nasolabial dan buccal-labial, kerucut pada jembatan hidung, bibir, dan atrophy hemifacial. Oleh kerana penyerapan lemak yang diperkenalkan dijangka, kerencaman disyorkan untuk 30-50%. Di kawasan yang lebih mudah alih, penyerapan dipercepat, jadi suntikan berulang mungkin diperlukan untuk mencapai hasil yang berkekalan.

Selain komplikasi di dalam laman penderma, komplikasi yang berpotensi mikrolipoinektsii adalah bengkak mudah dan ecchymosis dalam pengenalan, yang biasanya diselesaikan dalam tempoh 72 jam. Terdapat satu laporan kepada pembangunan unilateral buta autozhira selepas suntikan ke glabella itu. Penyerapan lekukan lemak memerlukan suntikan berulang, dan penggantian rasuah dengan tisu berserabut adalah masalah utama teknik ini.

Pembetulan lipocyte dermis

Pada tahun 1989, Fournier membangunkan modifikasi suntikan automatik. Beliau mencadangkan bahawa jika adiposit memecahkan dan kandungan trigliserida dikeluarkan, sel dinding yang selebihnya dan septa serat selsel boleh digunakan sebagai pengisi tisu penghubung untuk membetulkan perubahan derma. Dia memanggil tisu ini kolagen autologous, mempercayai bahawa ia kaya dengan serat ini.

Coleman dan rakan-rakannya melaporkan hasil klinikal yang cemerlang dengan toleransi yang baik. Kekuatan bahan ini, menurut data mereka, adalah sebanding dengan Zyplast (berasal dari kolagen lembu) atau Fibrel (kolagen porcine), terutamanya jika prosedur pengisian diulangi selepas 2-4 minggu. Biopsi awal mendedahkan tidak adiposit utuh, tetapi infiltrasi inflamasi yang ketara. Biopsi seterusnya menunjukkan pengembangan dermis dan penggantian sel radang dengan fibrosis selular. Menariknya, biopsi menunjukkan kandungan kolagen yang sangat rendah dalam bahan yang paling dipindahkan. Sebaliknya, suntikan itu menyebabkan pemendapan kolagen oleh organisma tuan rumah.

Walaupun kaedah ini secara teknikal lebih sukar dan memerlukan lebih banyak masa daripada menggunakan Zyplast atau Fibrel, nampaknya selamat dan menghasilkan hasil klinikal yang dapat diterima. Ia boleh digunakan untuk pembetulan atrofi perioral dan parut kulit. Ia juga boleh digabungkan dengan teknik lain seperti microlipoinjection, pendedahan laser atau pentadbiran botulinum eksotoksin A (botox). Prosedur ini sering memerlukan pengulangan. Walau bagaimanapun, disebabkan lebihan bahan penderma, ia boleh menjadi kos efektif, terutama untuk kecacatan besar.

Lemak diambil dengan cara yang sama seperti untuk microlipoinjection. Dia diberikan beberapa minit untuk menyelesaikan jarum suntikan, supaya boleh memisahkan lemak dari bahagian cair aspirat itu. Kemudian lemak yang dihasilkan diarahkan kepada jarum kecil, dengan 1 cm3 air sulingan steril ditambah kepada setiap 2 cc lemak, dan kemudian dibekukan dalam nitrogen cair. Selepas jarum suntikan itu cepat membuang air panas. Akibatnya, supernatan dipisahkan daripada sisa-sisa lemak, yang dikeluarkan. Baki trigliserida dipisahkan dari bahan suntikan dengan menyentrikan jarum suntikan selama 1 minit pada 1000 rpm. Tisu yang dirawat boleh disuntik secara intradermally melalui jarum 23 G atau 25 G.

Panjang umur bahan untuk pembetulan liposit adalah sama dengan kolagen Zyplast. Oleh kerana penyesuaian yang dijangkakan, adalah perlu untuk menggunakan beberapa penyingkiran atau suntikan berulang. Kesan sampingan dan komplikasi prosedur ini adalah sama dengan microlipoinjection.

Transplantasi Autoderm

Mengambil dermal dermal melibatkan pembedahan, pengusiran dan reimplantasi kepingan autoderm kecil, monolitik sebagai cara meningkatkan jumlah tisu lembut. Awalnya digunakan dalam bidang oftalmologi dan untuk memulihkan suara, pemindahan kulit digunakan untuk merawat bekas luka, lipatan kulit dan keriput, serta kecacatan luas dalam tisu lembut. Dalam rawatan kedutan halus atau parut pasca jerawat kecil, mereka tidak berkesan. Parut postagrevyye besar, sekurang-kurangnya 4 - 5 cm diameter, kesan ini dirawat dengan lebih baik.

Telah ditunjukkan bahawa luka parah sebagai satu-satunya kesan meningkatkan penampilan kecacatan ini dengan memisahkan helai berserabut dari kulit, membentuk kolagen baru dan tisu berserabut dan dengan itu meningkatkan kawasan kecacatan. Walau bagaimanapun, selepas kesan tersebut, parut, dalam banyak kes, akhirnya menyambung semula kepada tisu berserabut yang mendasari. Pengenalan graft dermal selepas pemotongan secara teoritis boleh mencegah penyambung semula kepada tisu berserabut dan memberikan hasil yang lebih panjang. Pertama, jarum NoKor berkaliber 18 G (dibuat oleh Beckton-Dickinson, Amerika Syarikat) dipotong di dalam satah tengah dermis. Apabila membedah lembaran berserat, rintangan likat dinyatakan. Pengenalan pemindahan kulit dilakukan 2-6 minggu selepas pemotongan awal.

Tempat penderma yang baik boleh berfungsi sebagai kawasan di belakang. Kelebihan kawasan ini adalah bahawa ia mempunyai bekalan darah yang agak sedikit, mengandungi beberapa folikel rambut dan lain-lain pelindung kulit, dan bahawa parut selepas penyingkiran tisu akan tersembunyi. Di bawah anestesia tempatan, kulit adalah dermabrasion dengan cakera berlian kasar ke tahap dermis dalam. Teknik dermabrasion memberikan kelajuan dan ketepatan dalam kedalaman; Walau bagaimanapun, epidermis juga boleh dikeluarkan dengan pisau bedah atau laser. Kemudian, dermis boleh diambil dengan pisau bedah ke tahap fascia lembu dan segera dimasukkan ke dalam larutan fisiologi steril yang sejuk. Laman penderma ditutup dengan bahan jahitan yang dapat diserap. Graft dermal dengan tisu adipose dibahagikan kepada serpihan yang sesuai. Cantuman lebih kecil, 4-6 mm, boleh digunakan untuk parut posleugrevyh lebih kecil, manakala jalur besar daripada dermis boleh digunakan untuk mengangkat kecacatan besar, serta untuk pembetulan gula ke atas jambatan dan lipatan nasolabial. Zon penerima dipotong oleh jarum NoKor 18K pada tahap bahagian tengah dermis, dan kemudian pemindahan dimasukkan dan diletakkan di lubang jarum. Di tapak penerima yang lebih besar, seperti lipatan nasolabial atau bibir, rasuah boleh diregangkan di bawah kawasan pemotongan untuk benang yang dilampirkan ke salah satu hujungnya. Kedua-dua hujung terowong subkutaneus kemudian ditutup dengan jahitan yang boleh diserap nipis, termasuk satu rasuah dalam jahitan.

Kesan sampingan dan komplikasi prosedur ini adalah lebam tempatan, lebam, perubahan warna, bengkak, kerak dan kesakitan. Jangkitan luka adalah jarang, tetapi mungkin. Pembentukan kemasukan dalam bentuk sista epidermis berlaku jika epidermis tidak dikeluarkan sepenuhnya dari rasuah. Cyst yang terbentuk baru-baru ini boleh menyakitkan, tetapi boleh dirawat dengan pembedahan dan saliran. Perpindahan rasuah jarang berlaku; ia mungkin memerlukan pengenalan rasuah tambahan. Mungkin terdapat parut di kawasan pedang, tetapi parut boleh diterima oleh pembetulan oleh pengisaran.

Terdapat laporan pembetulan yang berjaya dalam 40-70% kes selepas satu prosedur dan dalam 50-100% kes selepas dua prosedur. Dalam tempoh 1-6 bulan selepas rawatan, terdapat beberapa pengecutan; Oleh itu, apabila memindahkan pemindahan, beberapa pembetulan yang hiper adalah disyorkan.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Fibroblas manusia yang dibiakkan (Isolagen)

Dengan pengenalan teknik-teknik baru untuk kultur tisu, ia menjadi mungkin untuk mudah berkembang jumlah fibroblast yang besar]. Fibroblas dari kultur tisu boleh berfungsi sebagai pengisi tenaga yang dinamik, hidup untuk pembetulan parut. Isolagen (pengeluar Isolagen Technologies, Amerika Syarikat) adalah produk dari proses ini. Syarikat itu, dengan memproses spesimen biopsi autologous kulit di belakang telinga dan selama 4-6 minggu, menyediakan jarum suntik yang mengandungi 1-1.5 cm3 daripada fibroblast autologous yang disuntik dalam medium biokompatibel. Isolagen disuntik ke dalam lapisan dermis yang cetek, tengah dan dalam dengan jarum suntikan tuberculin dengan jarum 30 jarum. Untuk mendapatkan 95% daya maju fibroblas, bahan mesti disuntik dalam tempoh 24 jam penghantaran. Daya pemulihan dikurangkan kepada 85% dan 65% selepas 48 jam dan 72 jam, masing-masing. Teknik ini dicadangkan untuk pembetulan kedutan, lipatan nasolabial, alur sepanjang jembatan hidung, parut dan bibir hipoplastik. Rawatan yang disyorkan terdiri daripada tiga hingga empat suntikan selama 3-6 bulan. Apabila memeriksa lebih daripada 100 pesakit dalam tindak balas 18-30 bulan, bilangan hasil yang baik dan boleh diterima kira-kira 80%, tanpa sebarang komplikasi dan tindak balas hipersensitiviti yang ketara. Untuk meningkatkan kesan, Isolagen boleh digabungkan dengan prosedur lain untuk membina semula permukaan kulit atau menyuntikkan kolagen lembu. Walaupun produk itu sendiri dan konsep aplikasinya menjanjikan, keputusan jangka panjang belum dipelajari. Isolagen masih diteliti untuk kelulusan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (AS).

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Suntikan autocollagen (Autologen)

Autologen (dihasilkan oleh Collagenesis Inc, Amerika Syarikat) terdiri daripada disebarkan ke dalam bentuk suntikan serat autocollagen utuh yang diperolehi daripada autoderm. Serat kolagen berada dalam bentuk penggantungan dalam buffer fosfat steril dengan pH neutral. Produk ini biasanya ditawarkan dalam larutan 4% standard (Autologen) atau serat crosslinked 6% (Autologen XL), tetapi juga mempunyai kepekatan yang diperintahkan untuk pesakit tertentu. Oleh kerana bahan itu dibuat dari kulit pesakit sendiri, secara teori, reaksi alergi dan imunologi tidak boleh berkembang padanya dan dia tidak boleh menjadi pembawa penyakit.

Autologen ditawarkan untuk rawatan kerutan di wajah, kecacatan kontur dermis dan bekas luka. Ia disuntik ke dalam lapisan tengah dermis dengan jarum kaliber 27-30 G. Suntikan pada kedalaman yang dikehendaki menyebabkan pemutihan ringan kulit penutup. Suspensi tidak mengandungi anestetik tempatan, jadi suntikan boleh menyakitkan. Analisis retrospektif prosedur dalam 25 pesakit menunjukkan pembetulan lipatan pada muka sehingga 3 bulan selepas satu suntikan dalam 50-75% kes dan sehingga 6 bulan dalam 50%. Keputusan ini tidak diulang oleh pengguna lain.

Kelemahan utama Autologen adalah bahawa kulit perlu diambil dari penerima sendiri. Sebelum ini, kulit yang tinggal selepas blepharoplasty, facelift, alis, abdominoplasty, semakan parut dan operasi kosmetik lain telah digunakan sebelum ini. Selepas menerima tisu, ia boleh dibekukan sehingga 2 minggu atau segera dihantar ke makmal syarikat. Hasilnya adalah sekitar 1 ml per 5 cm2. Kajian histopatologi yang terhad tidak menunjukkan tindak balas radang yang signifikan terhadap pentadbiran Autologen. Untuk menilai keputusan jangka panjang, ujian klinikal tambahan diperlukan.

Bahan yang diperoleh daripada tisu manusia homolog

Matriks bebas kulit manusia (AlloDerm)

Peningkatan dalam jumlah tisu lembut dengan bantuan homotip menghasilkan pelbagai keputusan. Walaupun, secara amnya, autograft lebih baik, penggunaannya terhad kepada komplikasi dari katil penderma. AlloDerm (dihasilkan oleh LifeCell Corp, Amerika Syarikat) adalah matriks dermal bebas sel yang dihasilkan daripada kulit manusia yang diperolehi, yang diperolehi di bank tisu AS. Kraf itu dibekukan dengan kering tanpa merosakkan matriks antara sel dan integriti struktur dan biokimia dermis dan membran basal dipelihara di dalamnya. Sel dilupuskan dengan melepaskan ikatan mereka dengan matriks dan perubahan kepekatan kalsium, kekuatan ionik dan keasidan, digabungkan dengan penggunaan detergen buffered berat molekul rendah. Hasil daripada proses ini, satu rasuah bukan imunogenik diperolehi. Ia tetap stabil dalam keadaan beku selama 2 tahun, dan mengembalikan kandungan air selama 10-20 min dalam salin fisiologi atau penyelesaian Ringer-laktat sebaik sebelum digunakan.

Dalam keadaan klinikal, AlloDerm mula digunakan dalam rawatan luka bakar yang mendalam. Sejak itu, ia telah digunakan dalam pelbagai operasi kosmetik dan rekonstruktif sebagai bahan untuk meningkatkan jumlah tisu lembut. Pengalaman menggunakan AlloDerm untuk lip pembesaran, pembetulan lipatan nasolabial dan buccal-labial, serta lipatan di atas jambatan hidung, adalah memuaskan. Penyediaan tanah juga digunakan sebagai implan untuk menyelaraskan parut retak.

Untuk membetulkan lipatan nasolabial, sekeping AlloDerm 3 x 7 cm dibahagikan diagonal ke dua segi tiga. Setiap segmen, selepas rehidrasi, dipintal bersama paksi panjang. Sesetengah pakar bedah membaiki pinggir bebas daripada rasuah dengan serat yang boleh diserap. Walau bagaimanapun, dalam keadaan sedemikian, bahan minimum jahitan harus digunakan untuk mencegah keradangan. Tudung dibuat di sudut bibir di kerudung di dasar lubang hidung; sebuah lif mewujudkan terowong subkutan. Kemudian satu rasuah ditarik ke sana dan urut yang hati-hati dilakukan untuk meletakkan transplantasi di sepanjang terowong dengan betul. The incisions are sewn up. Untuk beberapa hari antibiotik tempatan dan oral yang diberikan.

Lipatan periorakan atropik boleh dibetulkan dengan membesarkan bibir menggunakan AlloDerm. Sekeping pemindahan 3 x 7 cm biasanya digunakan, yang dilipat selepas rehidrasi, seperti yang diterangkan di atas. Transplantasi berlebihan boleh dipotong untuk mendapatkan bentuk dan ketebalan yang dikehendaki. Penggunaan jahitan untuk mengekalkan bentuk rasuah hendaklah diminimumkan sebanyak mungkin. Sesetengah pakar bedah memasang pemindahan tanpa sebarang lipit, yang membolehkannya mengambil bentuk terowong. Seksyen kecil dari mukosa mulut dibuat, sedikit lateral daripada komisit mulut, dan terowong submucous dicipta di bawah sempadan sempadan merah bibir. Ia perlu bertindak dengan hati-hati, supaya tidak merosakkan otot bulat mulut. Kemudian rasuah dilakukan dalam terowong dan diletakkan dengan merata dengan mengurut bibir. Bahan yang berlebihan dipotong, dan hirisan dijahit. Edema maksimum di kawasan pemindahan berkembang 3 hari selepas operasi. Selama beberapa hari, terapi antibiotik tempatan dan sistemik dijalankan. Pesakit dengan jangkitan virus dalam anamnesis disyorkan penerimaan pencegahan acyclovir.

Hipersensitiviti dan jangkitan yang memerlukan penyingkiran pemindahan jarang berlaku. Terdapat laporan pengurangan volum dalam bidang operasi sebanyak 30-50% selepas 1 tahun. Terdapat juga dua laporan mengenai pemeliharaan graf dalam 65-70% kes selepas 18 bulan di kawasan mudah alih dan kira-kira 100% pemeliharaan jumlah dalam kawasan tetap dalam 2 tahun. Laporan awal umur panjang ini, secara amnya, dibuktikan oleh amalan klinikal. Kebanyakan pakar bedah menggunakan laporan bahan ini untuk pemeliharaannya selama 6-18 bulan.

Kolagen suntikan homologous (Dermalogen)

Dermalogen (dihasilkan oleh Collagenesis Inc, Amerika Syarikat) adalah serat suntikan kolagen manusia dalam penggantungan; ia disediakan dalam keadaan aseptik dari tisu penderma manusia yang diperolehi di tisu-tisu di Amerika Syarikat. Penggunaan ubat ini dikawal oleh Pejabat Kawalan dan Kualiti Makanan dan Dadah, sebagai pemindahan tisu manusia. Seperti Autologen, penggantungan Dermalogen adalah acellular dengan pemeliharaan gentian kolagen utuh. Bahan penderma dipilih dan diproses secara intensif untuk mencegah kemungkinan membawa agen berjangkit. Petunjuk dan kaedah pemakaian Dermalogen adalah sama dengan yang digunakan untuk Autologen, tetapi tanpa keperluan untuk percampuran kulit. Ia dibebaskan pada kepekatan 3%, 4% dan 5% dan disuntik dengan jarum 30 jarum. Produk ini dibekalkan dengan dos untuk ujian kulit, yang mesti dilakukan 72 jam sebelum operasi. Data awal menunjukkan pemeliharaan bentuk kawasan pembetulan dalam tempoh 6-12 minggu. Walau bagaimanapun, data mengenai hasil jangka panjang penggunaan Dermalogen belum diperolehi.

Bahan yang diterima bukan dari seseorang

Kolagen lembu yang boleh disuntik

Pada tahun 1977, Kparr et al. Yang pertama melaporkan mengenai perkembangan penyediaan kolagen yang sangat bersih dari dermis lembu. Mereka menyuntik kolagen manusia dan lembu yang telah dimurnikan menjadi 42 pesakit selama 20 bulan. Penyediaan itu disucikan, ditapis dan diistisi dalam garam fisiologi buffered dengan penampan fosfat dengan lidocaine 0,5%. Dalam semua kes, ujian awal dijalankan dengan memperkenalkan 0.1 ml bahan. Komplikasi adalah phlegmon, pemphigus dan hyperpigmentation kulit. Perbezaan antara kolagen manusia dan lembu tidak diturunkan.

Sebagai hasil usaha bersama pada tahun 1981, Zyderm I Collagen Implant, kolagen suntikan (dihasilkan oleh Collagen Corp, Amerika Syarikat) mendapat kebenaran daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk pengedaran pasaran. Ia adalah produk pertama yang tidak mematikan untuk meningkatkan jumlah tisu lembut yang sah di Amerika Syarikat. Collagen Zyderm diperbuat daripada kulit lembu dan merupakan penggantungan kolagen yang dimurnikan dari dermis lembu. Pengilangannya termasuk pembersihan, pembelahan enzim dan pensterilan. Selepas pembersihan, kolagen lembu dicerna dengan pepsin dan dibentuk semula dalam garam fisiologi yang mengandungi 0.3% lidocaine kepada kepekatan akhir 35 mg / ml. Semasa proses ini, kebanyakan penentu antigen dikeluarkan dari kawasan telopeptida molekul tanpa mengganggu struktur lingkaran semulajadi, yang menjadikan kolagen sapi lebih serasi dengan tisu manusia. Sebahagian besar bahagian spiral produk yang paling ketat dan tidak spesifik pada 95-98% terdiri daripada jenis I kolagen dan 2-5% daripada jenis kolagen III.

Batasan utama permohonan Zyderm adalah kesan pembetulan jangka pendek akibat penyerapan pesat implan. Untuk mengatasi masalah ini, persediaan lebih banyak, Zyderm II dan Zyplast diperkenalkan. Zyplast adalah kolagen, bersambung dengan glutaraldehyde, yang meningkatkan tempoh hidupnya dan mengurangkan antigen. Tidak seperti Zyderm I dan Zyderm II, Zyplast direka terutamanya untuk suntikan jauh ke dalam dermis. Dalam kajian perbandingan, Zyplast dan Zyderm Kligman dan Armstrong mendapati Zyplast lebih stabil. Walau bagaimanapun, ia menyebabkan tindak balas keradangan yang lebih besar dengan penyusupan fibroblast dan pemendapan kolagen, manakala sebahagian besar Zyderm larut selepas 3 bulan tanpa reaksi fibroblast. Walaupun Zyplast, walaupun ketahanan yang agak tinggi, memerlukan suntikan berulang.

Pesakit diuji dengan suntikan subkutaneus 0.1 ml bahan ke bahagian palmar lengan bawah. Tempat pentadbiran diperiksa selepas 48-72 jam dan selepas 1 bulan. Pengembangan kemerahan, ketumpatan, atau kedua-dua tanda ini selepas 6 jam adalah hasil ujian yang positif dan kontraindikasi terhadap penggunaan implan. Ia melaporkan kira-kira 3-3.5% daripada kekerapan ujian kulit positif dan 1.3-6.2% hasil negatif palsu. Oleh itu, disyorkan untuk melakukan ujian berulang selepas 2-4 minggu. Suntikan terapeutik boleh dimulakan 2 hingga 4 minggu selepas hasil negatif ujian kulit berulang.

Dengan pengenalan kolagen yang berkaitan tindak balas buruk seperti eritema sementara, edema, ekokymosis, nekrosis kanser tempatan, tindak balas granulomatous tempatan dan pembentukan abses. Ejensi fana mudah boleh dijangkakan tidak lama lagi selepas pentadbiran dadah. Telah ditunjukkan bahawa kejadian nekrosis flap kulit sekunder terhadap pelanggaran bekalan darah arteri selepas suntikan Zyplast jauh ke dalam dermis adalah 0,09%. Pembentukan abses dikaitkan dengan hipersensitiviti. Rawatan cysts yang menyakitkan, terdiri daripada pembedahan dan saliran. Komplikasi ini jarang berlaku (4: 10000) dan boleh bertahan lebih dari 2 tahun. Dalam beberapa kajian, antibodi yang beredar ke Zyderm dikesan dalam beberapa pesakit selepas suntikan tunggal atau berbilang. Telah dijumpai bahawa antibodi yang beredar ini untuk kolagen lembu balas tindak balas dengan kolagen manusia. Sensitisasi boleh dikaitkan dengan suntikan sebelumnya atau dengan daging lembu yang dimakan. Orang dengan antigen HLA DR4 mungkin secara genetik lebih rentan terhadap hipersensitiviti.

Terapkan dengan asas gelatin

Spangler pada 50-an abad lalu melaporkan permohonan pertama busa fibrin, sebagai pengisi suntikan untuk bekas luka dan lipatan di muka. Buih Fibrin adalah produk fraksinasi plasma yang mengandungi fibrinogen dan prothrombin. Selepas pengenalan parut yang ditarik balik, pemendapan fibrin, penyusupan fibroblast dan pembentukan kolagen baru berlaku. Berdasarkan konsep ini, Gottlieb membuat perbaikan dengan membangunkan teknik menggunakan gelatin, aminocaproic acid dan plasma. Gelatin berkhidmat untuk menaikkan luka yang ditarik dan pembentukan bekuan yang digalakkan; asid aminokaproik menstabilkan fibrin, menekan fibrinolisis, dan faktor pembekuan plasma pesakit yang dibekalkan. Implant dengan asas gelatin Fibrel (pengeluar Mentor Corp, Amerika Syarikat), yang merupakan pembangunan teknik ini telah diluluskan untuk kawalan pengurusan jualan dan kualiti makanan dan ubat-ubatan pada tahun 1987. Ia dijual sebagai kit yang terdiri daripada campuran lyophilized 100 mg serbuk resin yang boleh di gelatin dan 125 mg asid e-aminokaproik. Gelatin daging babi digunakan, oleh itu ia perlu melakukan ujian kulit, yang dinilai selepas sebulan. Dalam sesetengah pesakit dengan reaksi alahan kepada Zyderm, penggunaan Fibrel tidak menyebabkan hipersensitiviti. Fibrel menerima pengiktirafan, terutamanya untuk pentadbiran intradermal dengan tujuan pembetulan parut yang ditarik balik. Tudung berserat yang ketara tidak dapat diangkat dengan baik dengan Fibrel. Lipatan nipis pada kelopak mata, bibir dan kedutan dari photodamage juga bertindak balas dengan kurang baik kepada suntikan Fibrel akibat kelikatan implan dan tindak balas keradangan.

Satu kajian pembetulan parut dan lipatan dalam 321 pesakit selama 5 tahun menunjukkan pemeliharaan hasil dalam 2 tahun dalam 80% kes dan 50% selepas 5 tahun. Reaksi buruk seperti eritema tempatan, edema, pruritus, lebam dan sakit telah dijumpai. Dengan pengenalan pesakit Fibrel 288, tiada tindak balas buruk sistemik utama telah dikenalpasti. Walaupun ada laporan bahawa Fibrel kurang alergenik dan imunogenik daripada kolagen sapi, penggunaannya memerlukan lebih banyak masa untuk mempersiapkan dan menerima plasma. Dalam kombinasi dengan ketidakselesaan yang lebih besar daripada dengan suntikan kolagen, faktor-faktor ini terhad penggunaan Fibrel.

Gel Hylan B (Hylaform)

Keupayaan biokompatibiliti molekul asid hyaluronik, digabungkan dengan ketidaksuburan dalam air dan kestabilan penguraian dan penghijrahan, menjadikan bahan ini sebagai cara yang menarik untuk meningkatkan jumlah dermis.

Molekul ini tidak mempunyai sebarang kekhususan tertentu atau tisu, kerana struktur kimia polisakarida ini adalah sama dalam semua spesies haiwan. Hylaform (pengilang Biomatrix Inc., USA) adalah penyediaan asid hyaluronik dari asal haiwan yang berasal dari sikat ayam. Ubat ini digunakan untuk merawat parut kulit, kedutan dan kedutan yang ditarik balik. Gel Hylaform dihasilkan dalam kepekatan 5.5%. Untuk pembetulan maksimum, siri suntikan biasanya diperlukan. Komplikasi adalah erythema tempatan sementara, hematoma dan pembentukan nodul. Hylaform boleh didapati di Eropah, Kanada dan negara-negara lain, tetapi belum diberi kuasa oleh Pejabat Kawalan dan Kualiti Makanan dan Dadah.

Restylane

Restylane (pengilang Q-Med, Sweden) - yang silang, stabil, bukan haiwan gel asid hyaluronik dalam keturunan yang ketiga berat molekul yang tinggi (20 mg / ml) yang diperolehi oleh penapaian bakteria. Ia dijual dalam suntikan steril yang mengandungi 0.7 ml bahan. Dadah ini ditadbir ke dalam dermis untuk kedalaman purata jarum berkaliber 27 G atau 30 G. Di Eropah, ia digunakan untuk pembetulan kedut di antara kening, lipatan nasolabial, commissures oral, menarik balik parut posleugrevyh, dan untuk bibir pembesaran. Sehingga 50-80% daripada jumlah pembetulan kekal selepas 6 bulan. Komplikasi utama adalah eritema dan edema di tapak suntikan. Seperti Hylaform, ubat ini terlarut dari masa ke masa. Di Amerika Syarikat Restylane tidak dijual.

Resoplast

Resoplast (dihasilkan oleh Rofil Medical International BV, Belanda) adalah implan kolagen suntikan pertama di Eropah. Terdiri daripada kolagen biji monomolecular, Resoplast boleh didapati dalam penyelesaian 3.5% dan 6.5% dan memerlukan ujian kulit. Petunjuk, teknik pengenalan dan hasilnya sama dengan yang digunakan untuk Zyderm atau Zyplast. Ubat ini pada masa ini tidak terdapat di Amerika Syarikat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.