^

Analisis untuk menyemai semasa mengandung

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis untuk menyemai semasa mengandung adalah kategori wajib. Pembenihan bakteria merujuk kepada kajian makmal yang melibatkan penanaman koloni bakteria pada media nutrien dari sampel biologi yang diambil (cecair biologi, darah, dan sebagainya). Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti bakteria yang menyebabkan penyakit ini atau penyakit ini, melalui perut daripada tumpuan jangkitan. Di samping itu, dengan bantuan menyemai, anda boleh mengetahui ubat-ubatan antimikroba yang merupakan patogen paling tidak stabil.

Semasa kehamilan seorang wanita mesti lulus:

  • Bahan pada tangki menyemai dari vagina (untuk menentukan kehadiran jangkitan yang dihantar melalui hubungan seksual).
  • Bahan pada tangki yang menyemai dari hidung (untuk menentukan sama ada hamil staphylococcus aureus hamil). Jangan mengabaikan analisis ini, kerana kanak-kanak selepas kelahiran dengan mudah boleh dijangkiti dengan staphylococcus, dan ini pula adalah penyakit serius dengan nasofaring bayi.
  • Contoh air kencing pada penaburan tangki (untuk diagnosis cystitis bakteria laten, pyelonephritis). Untuk lulus analisis dua kali bosan - pada lawatan pertama rundingan wanita dan pada 36 minggu kehamilan. Kumpulkan sampel yang anda perlukan selepas tandas menyeluruh alat kelamin, dalam bekas plastik steril khas (tersedia di farmasi).

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Siapa yang hendak dihubungi?

Analisis bakteriosia semasa kehamilan

Analisis pada bakposev semasa mengandung harus dibuat oleh setiap ibu masa depan. Prosedur ini dijalankan dengan tujuan untuk mendedahkan dalam organisme ibu masa depan bakteria patogen yang boleh mencetuskan keadaan patologi yang merumitkan perjalanan kehamilan. Bakposev adalah kaedah makmal untuk mengenal pasti agen penyebab jangkitan kronik yang akut dan kronik. Bahan ini adalah bahan biologi, diambil dari kemungkinan jangkitan. Untuk bapsoseva gunakan sedikit lendir, darah, air kencing, najis atau hempedu, digunakan untuk medium nutrien. Jika patogen hadir dalam sampel, maka ia jatuh ke dalam keadaan yang menggalakkan selama 3-7 hari, ia membentuk koloni bakteria. Sebagai tambahan untuk mengasingkan agen penyebab, adalah mungkin untuk menentukan sama ada agen penyebab sensitif terhadap agen antimikrobial tertentu dengan bantuan bakteriosseus.

Selalunya, wanita hamil diberi ujian bacteriological berikut:

  • Swab faraj sakit kepala. Ia adalah perlu untuk mengecualikan penyakit saluran genitouriner, terutamanya berbahaya untuk kehidupan dan kesihatan anak yang belum lahir.
  • Mendidih kencing. Adalah perlu jika terdapat kecurigaan keradangan saluran kencing.
  • Bakpososev lendir dari rongga hidung untuk mengenal pasti Staphylococcus aureus. Dalam tempoh selepas bersalin, patogen ini boleh menyebabkan penyakit yang teruk dalam lesi kulit yang bernanah bayi, tonsilitis, konjunktivitis, dan sebagainya.

Jika analisis pada bakposev semasa mengandung terbukti positif, maka wanita hamil mesti menjalani rawatan yang sesuai dan lulus kembali analisis sehingga hasil negatif diperoleh.

trusted-source[5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.