^
A
A
A

Bermula dengan kehamilan yang sihat

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Adakah anda merancang untuk menjadi seorang ibu? Sediakan terlebih dahulu: membuat pilihan yang memihak kepada gaya hidup sihat dan elakkan bahan-bahan toksik. Wanita yang ingin membersihkan badan dan rumah mereka dari bahan yang berbahaya mesti melakukan banyak perkara.

Tempoh pra-konsepsi

Nutrisi yang baik, kesihatan dan senaman yang baik adalah aspek yang paling penting dalam mempersiapkan kehamilan. Pastikan anda melawat doktor sebelum mengandung. Bercakap tentang diet dan gaya hidup anda, iaitu, ubat-ubatan, vitamin, makanan tambahan yang anda ambil, penyakit keturunan dan segala yang menimbulkan masalah. Doktor akan memberitahu anda bagaimana untuk mempersiapkan kehamilan dengan cara terbaik dan mengesyorkan untuk melakukan vaksinasi tertentu sebelum kehamilan. Penjagaan optimum untuk kesihatan anda. Jangan merokok atau minum alkohol. Hadkan jumlah kafein yang digunakan.

Mengekalkan berat dalam norma

Sekiranya diabetes, cubalah untuk mengawalnya, senaman selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan bijirin penuh. Wanita yang makan dengan buruk lebih mudah menghadapi faktor persekitaran negatif. Ambil jumlah asid folik yang mencukupi. Makan banyak vitamin, kacang, kacang, sitrus, bayam dan asparagus. Asid folik mencegah perkembangan kecacatan kelahiran otak dan saraf tunjang, contohnya, spina bifida (kecacatan ini muncul pada trimester pertama kehamilan, dan anda mungkin tidak tahu tentangnya). Jumlah asid folat dalam makanan boleh jadi tidak mencukupi, jadi doktor mengesyorkan mengambil multivitamin mengandungi 400 mikrogram asid folik tambahan sebelum dan semasa tiga bulan pertama kehamilan.

Langkah keselamatan tambahan: kualiti air minum

Pada asasnya, anda boleh minum air paip. Tetapi jika terdapat paip plumbum atau plumbum utama pada paip tembaga di dalam rumah, sebilangan besar plumbum jatuh ke dalam air minuman. Sebilangan besar plumbum yang digunakan menimbulkan keguguran, kelahiran pramatang, kelahiran seorang kanak-kanak dengan berat yang tidak mencukupi, dan kelewatan dalam pembangunan selepas kelahiran anak. Jika air minum mengandungi bahan berbahaya, anda perlu memasang penapis yang meneutralkannya.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Makan sebelum konsep: tapi bagaimana dengan ikan?

Ramai wanita bimbang bahawa ikan itu boleh mengandungi merkuri, yang membawa kepada gangguan sistem saraf kanak-kanak dan menimbulkan keguguran. Tetapi anda tidak dapat sepenuhnya mengecualikan ikan dari diet, kerana ia kaya dengan protein, mengandungi sedikit lemak dan sumber asid lemak omega-3 yang sangat baik. Penggunaan ikan secara teratur memihak kepada perkembangan otak dan visi kanak-kanak, dan juga mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

Anda boleh makan hanya satu jenis ikan dan tidak termasuk orang lain. Elakkan daging ikan yu, ikan todak, ikan tenggiri diraja, yang mengandungi peningkatan jumlah merkuri. Dua kali seminggu, makan udang, kerang laut, salmon, saithe, ikan keli, tuna kalengan atau daging lembu (ikan tasik seperti ikan).

Ikan air tawar boleh mengandungi banyak merkuri.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Tempoh pra-konsepsi dan racun perosak

Apa yang anda boleh katakan tentang racun makhluk perosak yang ada di pinggan anda? Tidak ada jaminan penuh bahawa makan makanan organik akan memastikan kehamilan yang sihat, tetapi ini adalah cara yang baik untuk mengurangkan jumlah racun perosak yang digunakan.

Barang kimia isi rumah

Anda juga perlu memikirkan apa yang anda gunakan semasa membersihkan rumah. Sesetengah daripada mereka mengandungi bahan-bahan larut yang berbahaya kepada kesihatan. Terdapat banyak pembersih semulajadi yang selamat di pasaran. Beli mereka yang tidak mengandungi pelarut, perisa, klorin dan ammonia. Atau sediakan sendiri: baking soda digunakan untuk membersihkan permukaan lemak, cerek dan kuali, pencuci, paip dan dapur gas. Penyelesaian cuka dan air digunakan untuk membersihkan permukaan dapur, tingkap, dan sebagainya.

Pembersihan plastik dan kering

Sesetengah pakej plastik mengandungi ester asid phthalic, yang menguap semasa pemanasan dalam ketuhar gelombang mikro, walaupun dianggap selamat. Menurut kajian, pendedahan kepada tahap esofagus asid phthalic yang tinggi menyebabkan perkembangan organ-organ kelamin pada anak-anak lelaki. Sebagai alternatif, gunakan bekas kaca dan tuala kertas untuk memanaskan gelombang mikro. Ketika datang ke cucian kering, para ahli tidak setuju: ada yang percaya selamat bagi wanita hamil, sementara yang lain mengesyorkan tidak melakukannya. Kebimbangan yang besar ialah perchlorethylene.

Adalah diketahui bahawa bahan ini memasuki rumah dengan pakaian dan mudah menembus plasenta ke janin, serta ke dalam susu ibu. Oleh itu, membeli barang-barang yang tidak memerlukan cucian kering atau gunakan pembersih berasaskan air. Tetapi jika anda perlu menggunakan cucian kering, letakkan sesuatu di jalan untuk pengudaraan, kemudian bawa mereka ke dalam rumah.

Elakkan bahan toksik

Walaupun anda hanya berfikir tentang melahirkan anak, bawa rumah itu dalam urutan pertama, tetapi juga berhati-hati membeli aksesori baru dan perhatikan toksin yang boleh menguap di dalam rumah. Jika anda tinggal di rumah lama yang dibina sebelum tahun 1978, berhati-hati melihat permukaan yang dicat (ia boleh mengandungi plumbum). Jika ini begitu, anda perlu mengeluarkan lapisan cat ini, tetapi ini hanya boleh dilakukan oleh pakar. Anda perlu berada di jalan pada masa ini. Berhati-hati membeli karpet dan perabot yang juga boleh mengandungi bahan kimia berbahaya.

trusted-source[9], [10]

Ia perlu mengetahui lelaki itu

Rakan anda juga perlu meletakkan kesihatannya dengan teratur. Menurut kajian, pendedahan berterusan kepada baja kimia, plumbum, nikel, raksa, kromium, etilena glikol, radiasi dan toksin lain mengurangkan kualiti sperma dan kuantiti, serta mengakibatkan pengguguran. Oleh itu, rakan kongsi juga perlu mengikuti cadangan di atas dan pastikan anda melawat doktor dan membincangkan isu-isu penting kesihatan mereka.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.