^
A
A
A

Kehamilan: Merancang kehamilan yang sihat

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Jika anda merancang mengandung, jaga kesihatan anda terlebih dahulu. Sekiranya anda pernah menggunakan pil kawalan kelahiran, tunggu sehingga kitaran haid anda menjadi biasa.

Kesuburan selepas pemansuhan kontraseptif kadang-kadang tidak datang dengan serta-merta.

Kini lebih daripada biasa anda perlu bermain sukan, makan makanan yang sihat yang seimbang, minum banyak air, dan menurunkan pengambilan anda atau menyerahkan kafein sepenuhnya. Elak daripada dadah, rokok dan minuman beralkohol. Juga, anda perlu mengecualikan dadah anti-radang bukan steroid dari dada perubatan rumah anda, seperti ibuprofen atau aspirin.

Jika anda tidak memilih doktor yang akan membimbing anda semasa kehamilan, semasa bersalin dan selepas itu, gunakan nasihat kawan atau dapatkan maklumat yang diperlukan di klinik.

Sekali lagi, berbincang dengan doktor anda mengenai vaksin yang telah anda lakukan sebelum ini. Kecacatan kelahiran, keguguran atau kelahiran janin yang mati boleh menjadi punca jangkitan seperti rubella atau campak, jadi anda harus membuat vaksin yang diperlukan dan menunggu masa tertentu sebelum kehamilan bermula.

Bincangkan dengan doktor yang menghadiri keperluan pemeriksaan tisu untuk penyakit keluarga (gangguan genetik). Ujian ini diberikan jika salah seorang ibu bapa di masa depan mempunyai penyakit keluarga atau pelanggaran lain di kalangan orang-orang kaum atau kumpulan etnik anda. Pemeriksaan gangguan genetik dijalankan dengan tujuan mendedahkan:

  • penyakit sel sabit, yang sering diperhatikan di Afrika;
  • kanak-kanak idola awal amavrotik, penyakit yang diperhatikan di Ashkenazi (keturunan pendatang Yahudi dari Jerman), Cajun atau Kanada Kanada;
  • degenerasi fibro-cystic adalah penyakit yang sering dipantau oleh orang-orang Kaukasia atau kewarganegaraan Eropah, serta di Ashkenazi (keturunan pendatang Yahudi dari Jerman).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.