^

Pembentukan dan perkembangan plasenta

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Plasenta adalah organ pernafasan, pemakanan dan perkumuhan janin. Ia mengeluarkan hormon yang memastikan fungsi normal ibu dan melindungi janin dari pencerobohan imun di pihak ibu, mencegah penolakan, termasuk menghalang laluan immunoglobulin ibu G (IgG).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Lokasi di dalam tubuh manusia

Pembangunan plasenta

Selepas implantasi trophoblast mula berkembang pesat. Kesempurnaan dan kedalaman implantasi bergantung pada keupayaan litik dan invasif trophoblast. Di samping itu, dalam hal kehamilan ini, trophoblast mula mengeluarkan HG, protein PP1, faktor pertumbuhan. Of trophoblast utama L diperuntukkan dua jenis sel: cytotrophoblast - syncytiotrophoblast dan lapisan dalaman - lapisan luar dalam bentuk symplast dan lapisan ini dipanggil "primitif" atau "bentuk prevorsinchatye." Menurut beberapa penyelidik, pengkhususan fungsi sel-sel ini telah diturunkan dalam tempoh yang berlarutan. Jika syncytiotrophoblast dicirikan oleh serangan ke dinding bahagian dalam endometrium dengan kerosakan kapilari vena ibu dan sinusoids, primitif untuk aktiviti proteolitik ciri cytotrophoblast untuk membentuk rongga dalam endometrium, yang menerima eritrosit ibu daripada kapilari rosak.

Oleh itu, dalam tempoh ini di sekitar blastocyst yang terendam terdapat banyak rongga yang dipenuhi dengan eritrosit ibu dan rahsia kelenjar rahim yang musnah - ini sepadan dengan tahap pencegahan atau lacunar perkembangan plasenta awal. Pada masa ini, penyusunan semula aktif berlaku di sel endoderm, dan pembentukan embrio dan pembentukan embrio tambahan, pembentukan amniotik dan kuning telur, bermula. Proliferasi sel-sel sitotrophoblast primitif membentuk tiang sel atau vii utama, ditutup dengan lapisan syncytiotrophoblast. Kemunculan vila utama dari segi masa bertepatan dengan haid yang tidak hadir pertama.

Pada hari 12-13 pembangunan, transformasi vila utama menjadi yang kedua bermula. Pada minggu ke-3 pembangunan, proses vascularization bermula, sebagai akibatnya vila menengah berubah menjadi vila tersier. Buasir ditutup dengan lapisan syncytiotrophoblast yang berterusan, mereka mempunyai sel mesenchymal dan kapilari dalam stroma. Proses ini dijalankan sepanjang seluruh lilitan kantung embrio (chorion berbentuk cincin, menurut ultrabunyi), tetapi lebih-lebih lagi di mana vila menyentuh pad implantasi. Pada masa ini, takungan organ-organ sementara mengarah kepada membonjol seluruh kantung embrio ke dalam lumen pada rahim. Oleh itu, pada akhir 1 bulan kehamilan, peredaran darah embrio ditubuhkan, yang bertepatan dengan permulaan pengecutan jantung embrio. Di dalam embrio terdapat perubahan ketara, ada punca sistem saraf pusat, peredaran darah bermula - sistem hemodinamik tunggal telah terbentuk, pembentukannya siap pada minggu ke-5 kehamilan.

Dari 5-6 minggu kehamilan ada pembentukan plasenta yang sangat intensif, kerana perlu untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan embrio, dan untuk ini perlu, pertama sekali, untuk membuat plasenta. Oleh itu, dalam tempoh ini, kadar perkembangan plasenta lebih cepat daripada kadar perkembangan embrio. Pada masa ini, syncytiotrophoblast berkembang mencapai arteri spiral daripada myometrium. Penubuhan aliran darah uterus-plasenta dan plasenta-embrio adalah asas hemodinamik untuk embriogenesis intensif.

Perkembangan lanjut plasenta adalah disebabkan pembentukan ruang intervillar. Cytotrophoblast syncytiotrophobia berkembang biak arteri spiral, dan mereka berubah menjadi arteri utero-plasenta khas. Peralihan kepada sirkulasi plasenta berlaku 7-10 minggu kehamilan dan diselesaikan oleh 14-16 minggu.

Oleh itu, kehamilan saya pada kehamilan adalah tempoh pembezaan aktif trophoblast, pembentukan dan vascularization chorion, pembentukan plasenta dan sambungan embrio dengan organisme ibu.

Plasenta terbentuk sepenuhnya pada hari ke-70 dari masa ovulasi. Pada akhir kehamilan, jisim plasenta adalah V, berdasarkan berat badan kanak-kanak. Halaju aliran darah dalam plasenta adalah kira-kira 600 ml / min. Semasa kehamilan, plasenta "tumbuh tua," yang disertai dengan pemendapan kalsium dalam vietnam dan fibrin di permukaan mereka. Pemendapan fibrin yang berlebihan boleh diperhatikan dalam diabetes mellitus dan konflik rhesus, mengakibatkan pemakanan janin yang lemah.

Plasenta adalah organ sementara janin. Pada peringkat awal perkembangan, tisunya membezakan pada kadar yang lebih pantas daripada tisu embrio sendiri. Pembangunan tak segerak sedemikian harus dipertimbangkan sebagai proses yang bermanfaat. Lagipun, plasenta mesti memastikan pemisahan aliran darah ibu dan janin, mencipta imuniti imunologi, memastikan sintesis steroid dan keperluan metabolik lain pada janin yang sedang membangun, kehamilan seterusnya bergantung pada kebolehpercayaan tahap ini. Sekiranya pembentukan plasenta tidak mencukupi trophoblast, maka plasenta inferior akan terbentuk - keguguran atau perkembangan janin janin; dengan pembinaan tidak mencukupi plasenta membangunkan toksik pada separuh kedua kehamilan; jika jangkitan terlalu mendalam, adalah mungkin untuk meningkatkan plasenta, dsb. Tempoh plasenta dan organogenesis adalah yang paling bertanggungjawab dalam perkembangan kehamilan. Ketepatan dan kebolehpercayaan mereka dipastikan oleh banyak perubahan dalam tubuh ibu.

Pada akhir bulan ke-3 dan keempat mengandung, bersama dengan pertumbuhan intensif villi di kawasan implantasi, degenerasi villi di luarnya bermula. Tidak menerima pemakanan yang mencukupi, mereka tertekan dengan tekanan dari kantung janin yang semakin meningkat, kehilangan epitel dan sklerosis, iaitu tahap pembentukan chorion yang licin. Ciri morfologi pembentukan plasenta dalam tempoh ini adalah kemunculan cytotrophoblast villous gelap. Sel-sel sitotrophoblast gelap mempunyai tahap aktiviti yang tinggi. Ciri-ciri struktur lain dari stroma villi adalah pendekatan kapilari ke penutup epithelial, yang memungkinkan untuk mempercepatkan metabolisme dengan mengurangkan jarak epitelium-kapiler. Pada kehamilan minggu ke-16, terdapat penyamaan plasenta dan jisim janin. Pada masa depan, janin dengan cepat mengatasi jisim plasenta, dan trend ini kekal sehingga akhir kehamilan.

Pada bulan ke-5 kehamilan, gelombang kedua pencerobohan sitotrophoblast berlaku, yang membawa kepada pengembangan lumen arteri spiral dan peningkatan jumlah aliran darah uteroplacental.

Pada kehamilan bulan ke-6 hingga ke-7, perkembangan selanjutnya berlaku dalam jenis yang lebih berbeza, aktiviti syncytiotrophoblast sintetik yang tinggi, fibroblas di stroma sel di sekitar kapilari villi dikekalkan.

Pada trimester III kehamilan, plasenta tidak meningkat dengan ketara dalam jisim, mengalami perubahan struktur yang kompleks yang membolehkan untuk memenuhi keperluan janin yang semakin meningkat dan peningkatan berat badannya yang ketara.

Pada kehamilan bulan ke-8, peningkatan terbesar dalam jisim plasenta telah diperhatikan. Komplikasi struktur semua komponen plasenta, cawangan yang ketara dari villi dengan pembentukan cationidons telah diperhatikan.

Pada bulan ke-9 kehamilan terdapat kelembapan dalam kadar pertumbuhan jisim plasenta, yang semakin meningkat dalam 37-40 minggu. Terdapat struktur lobed yang jelas dengan aliran darah intervillar yang sangat kuat.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Hormon protein plasenta, decidual dan membran

Semasa kehamilan, plasenta menghasilkan hormon protein asas, masing-masing sesuai dengan hormon pituitari atau hypothalamic tertentu dan mempunyai ciri-ciri biologi dan imunologi yang sama.

Hormon protein kehamilan

Hormon protein yang dihasilkan oleh plasenta

Hormon seperti hipotalamik

 • hormon pelepasan gonadotropin
 • hormon kortikotropin yang melepaskan
 • hormon thyrotropin-releasing
 • somatostatin

Hormon seperti hipofisis

 • chorionic gonadotropin
 • laktogen plasenta
 • kortikotropin chorionic
 • hormon adrenokortikotropik

Faktor Pertumbuhan

 • faktor pertumbuhan insulin 1 (IGF-1)
 • faktor pertumbuhan epidermis (EGF)
 • faktor pertumbuhan yang diperoleh daripada platelet (PGF)
 • faktor pertumbuhan fibroblast (FGF)
 • mengubah faktor pertumbuhan P (TGFP)
 • menghalang
 • aset

Cytokines

 • interleukin-1 (yl-1)
 • interleukin-6 (yl-6)
 • faktor merangsang koloni 1 (CSF1)

Protein khusus untuk kehamilan

 • beta1, -glikcoprotein (SP1)
 • protein utama eosinophilic pMBP
 • protein PP1-20 larut
 • protein membran membran dan enzim

Hormon protein yang dihasilkan oleh ibu

Protein tak sepatut

 • prolaktin
 • relaxin
 • faktor pertumbuhan insulin seperti protein yang mengikat 1 (IGFBP-1)
 • interleukin 1
 • faktor merangsang koloni 1 (CSF-1)
 • protein progesteron-berkaitan-endometrium

Hormon pituitari sepadan triple chorionic gonadotropin (hCG), korionik manusia somatomammotrophin (CS), manusia thyrotropin korionik (XT), corticotropin plasenta (FCT). Plasenta menghasilkan sama dengan peptida ACTH, dan melepaskan hormon (gonadotropin-melepaskan hormon (GnRH), corticotropin hormon melepaskan (CRH), thyrotropin melepaskan hormon (TRH) dan somatostatin) gipatolamicheskim sama. Adalah dipercayai bahawa kawalan fungsi penting plasenta ini dilakukan oleh HG dan banyak faktor pertumbuhan.

Chorionic gonadotropin - hormon kehamilan, adalah glikoprotein, serupa dengan kesannya kepada LH. Seperti semua glikoprotein ia terdiri daripada dua rantaian alfa dan beta. Subunit alfa hampir sama dengan semua glikoprotein, dan subunit beta adalah unik untuk setiap hormon. Gonadotropin korionik dihasilkan oleh syncytiotrophoblast. Gen yang bertanggungjawab untuk sintesis subunit alpha, terletak pada kromosom 6, untuk subunit beta LH juga mempunyai gen tunggal pada kromosom 19, sedangkan subunit beta hCG mempunyai 6 gen pada kromosom 19. Mungkin ini menjelaskan keunikan beta-subunit HG, kerana jangka hayatnya adalah kira-kira 24 jam, sementara jangka hayat beta-LH tidak lebih daripada 2 jam.

Gonadotropin korionik adalah hasil daripada interaksi steroid seks, cytokines, hormon corticotropin-melepaskan, faktor pertumbuhan, inhibin dan activin. Chorionic gonadotropin muncul pada hari ke-8 selepas ovulasi, hari selepas implantasi. Fungsi Manusia korionik Gonadotropin amat banyak: ia menyokong pembangunan dan fungsi luteum corpus kehamilan hingga 7 minggu, mengambil bahagian dalam pengeluaran steroid pada janin, zon janin daripada DHEAS adrenal dan testosteron oleh testis janin lelaki, yang mengambil bahagian dalam pembentukan jantina janin. Penemuan gen gonadotropin manusia korionik dalam tisu janin: buah pinggang, kelenjar adrenal, menunjukkan bahawa sebahagian daripada chorionic gonadotropin manusia dalam pembangunan organ-organ ini. Adalah dipercayai bahawa ia mempunyai ciri-ciri imunosupresif dan merupakan salah satu daripada komponen utama daripada "sifat menyekat serum" mencegah penolakan asing kepada sistem imun ibu janin. Reseptor untuk chorionic gonadotropin dijumpai di dalam myometrium dan myometrium kapal, nampaknya, chorionic gonadotropin manusia memainkan peranan dalam peraturan rahim dan vasodilation. Di samping itu, reseptor untuk chorionic gonadotropin dinyatakan dalam kelenjar tiroid, dan ini menerangkan aktiviti pemangkin kelenjar tiroid di bawah pengaruh chorionic gonadotropin manusia.

Tahap maksimum gonadotropin chorionic diperhatikan pada 8-10 minggu kehamilan. 100,000 unit kemudian menurun secara perlahan dan pada 16 minggu 10,000-20,000 IU / I, sehingga hingga 34 minggu kehamilan. Pada 34 minggu, ramai orang menandakan puncak kedua gonadotropin chorionik, yang pentingnya tidak jelas.

Lactogen plasenta (kadang-kadang dipanggil chorionic somato-mammothropine) mempunyai persamaan biologi dan imunologi dengan hormon pertumbuhan, disintesis oleh syncytiotrophoblast. Sintesis hormon bermula dari saat implantasi, dan tahapnya meningkat selari dengan plasenta, mencapai tahap maksimum 32 minggu kehamilan. Pengeluaran harian hormon ini pada akhir kehamilan adalah lebih daripada 1 g.

Menurut Kaplan S. (1974), laktogen plasenta adalah hormon metabolik utama yang memberikan fetus dengan substrat nutrien, keperluan yang meningkat dengan pertumbuhan kehamilan. Lactogen plasenta adalah antagonis insulin. Sumber tenaga penting untuk janin ialah badan keton. Ketonogenesis yang dipertingkatkan adalah akibat penurunan keberkesanan insulin di bawah pengaruh lactogen placentral. Dalam hal ini, mengurangkan penggunaan glukosa pada ibu, yang memastikan bekalan glukosa janin yang berterusan. Di samping itu, tahap peningkatan insulin yang digabungkan dengan laktogen bersatu menyediakan sintesis protein yang dipertingkatkan, merangsang pengeluaran IGF-I. Dalam darah janin laktogen plasenta terdapat sedikit - 1-2% dari jumlah itu pada ibu, tetapi tidak boleh dikecualikan bahawa ia secara langsung memberi kesan kepada metabolisme janin.

"Hormon Pertumbuhan Chorionic" atau "hormon pertumbuhan" varian dihasilkan oleh syncytiotrophoblast, ditentukan hanya dalam darah ibu pada trimester kedua dan meningkat kepada 36 minggu. Adalah dipercayai, seperti laktogen plasenta, ia mengambil bahagian dalam peraturan tahap IGFI. Kesan biologinya adalah serupa dengan lactogen plasenta.

Plasenta menghasilkan sejumlah besar hormon peptida yang hampir sama dengan hormon kelenjar pituitari dan hipotalamus - thyrotropin chorionic, adrenocorticotropin chorionic, chorionic gonadotropin manusia - melepaskan hormon. Peranan faktor-faktor plasenta belum sepenuhnya jelas, mereka boleh bertindak dengan cara yang paracrine, memberikan kesan yang sama dengan rakan-rakan hypothalamic dan pituitari.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, banyak perhatian telah diberikan kepada hormon kortikotropin-pelepasan kortikotropin (CRH) dalam kesusasteraan. Semasa kehamilan, CRH meningkat dalam plasma pada masa penghantaran. CRH dalam plasma dikaitkan dengan protein CRH-mengikat, tahap yang tetap berterusan sehingga minggu terakhir kehamilan. Kemudian parasnya menurun dengan ketara, dan, sehubungan dengan ini, CRH meningkat dengan ketara. Peranan fisiologinya tidak sepenuhnya jelas, tetapi dalam janin CRH merangsang tahap ACTH dan melalui itu menyumbang kepada steroidogenesis. Adalah dicadangkan bahawa CRH memainkan peranan dalam menyebabkan buruh. CRH reseptor terdapat di dalam myometrium, tetapi mekanisme tindakan CRH tidak boleh menyebabkan penguncupan dan kelonggaran myometrium, seperti CRH meningkatkan kem (trifosfat kitaran monophosphate intraselular). Adalah dipercayai bahawa perubahan dalam isoform myometrium CRH reseptor atau mengikat phenotype protein yang melalui rangsangan phospholipase boleh meningkatkan tahap kalsium intraselular dan dengan itu mendorong aktiviti contractile daripada myometrium yang.

Selain hormon protein, plasenta menghasilkan sejumlah besar faktor pertumbuhan dan sitokin. Bahan-bahan ini diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin dan hubungan imun antara ibu dan janin, yang memastikan pemeliharaan kehamilan.

Interleukin-1beta dihasilkan dalam decidua, faktor koloni merangsang 1 (CSF-1) yang dihasilkan dalam decidua dan dalam plasenta. Faktor-faktor ini terlibat dalam hematopoiesis janin. Dalam plasenta, interleukin-6, faktor nekrosis tumor (TNF), interleukin-1 beta dihasilkan. Interleukin-6, TNF merangsang pengeluaran gonadotropin chorionic, faktor pertumbuhan insulin seperti (IGF-I dan IGF-II) yang terlibat dalam perkembangan kehamilan. Kajian peranan faktor pertumbuhan dan cytokines membuka era baru dalam kajian endokrin dan hubungan imun semasa kehamilan. Protein faktor pertumbuhan seperti insulin (IGFBP-1beta) adalah protein penting kehamilan. IGF-1 dihasilkan oleh plasenta dan mengawal laluan substrat nutrien di seluruh plasenta ke janin dan, dengan itu, memberikan pertumbuhan dan perkembangan janin. IGFBP-1 dihasilkan dalam decidua dan mengikat IGF-1 menghalang perkembangan dan pertumbuhan janin. Berat janin, kadar perkembangannya terus dikaitkan dengan IGF-1 dan kembali dengan lGFBP-1.

Faktor pertumbuhan epidermis (EGF) disintesis di trophoblast dan terlibat dalam pembezaan sitotrophoblast menjadi syncytiotrophoblast. Faktor pertumbuhan lain yang dikenal pasti dalam plasenta termasuk: faktor pertumbuhan saraf, fibroblas, mengubah faktor pertumbuhan, faktor pertumbuhan platelet. Dalam plasenta, menghalang, activin dihasilkan. Inhibin ditakrifkan dalam syncytiotrophoblast, dan sintesisnya dirangsang oleh prostaglandin E, dan F2 fla.

Tindakan inhibin plasenta dan activin adalah serupa dengan ovari. Mereka mengambil bahagian dalam pengeluaran GnRH, HG dan steroid: aktivin merangsang, dan menghalang menghalang pengeluaran mereka.

Activin dan pembasmian putus-putus dan putus asa muncul pada peringkat awal kehamilan dan, nampaknya, mengambil bahagian dalam embriogenesis dan tindak balas imun tempatan.

Antara protein kehamilan, yang paling dikenali SP1 atau beta1-glikoprotein atau trophoblast beta1-glikoprotein spesifik (TBG), yang ditemui oleh Tatarinov Yu.S. Pada tahun 1971. Protein ini meningkatkan kehamilan seperti laktogen plasenta dan mencerminkan aktiviti berfungsi trophoblast.

Protein utama eosinophilic pMVR - peranan biologinya tidak jelas, tetapi dengan analogi dengan sifat-sifat protein ini dalam eosinofil, kesan detoksifikasi dan antimikrobial diandaikan. Suatu cadangan telah dibuat dengan kesan protein ini terhadap kontraksi rahim.

Protein plasenta larut termasuk kumpulan protein dengan berat molekul yang berbeza dan biokimia komposisi asid amino, tetapi dengan ciri-ciri yang sama - mereka berada dalam plasenta, dalam aliran darah plasenta-janin tetapi tidak dirembeskan ke dalam darah ibu. Mereka kini terbuka 30, dan peranan mereka pada asasnya dikurangkan untuk menyediakan pengangkutan bahan kepada janin. Peranan biologi protein ini sedang dikaji secara intensif.

Dalam sistem ibu-plasenta-janin, penyelenggaraan sifat rheologi darah sangat penting. Walaupun kawasan permukaan besar menghubunginya dan memperlahankan aliran darah di ruang intervillous, darah tidak thrombosing. Ini terhalang oleh kompleks kompleks agen pembekuan dan antikoagulan. Peranan utama thromboxane (TXA2, platelet ibu dirembeskan -. Activator pembekuan darah ibu, serta reseptor untuk thrombin pada membran apikal syncytiotrophoblast mempromosikan penukaran fibrinogen ibu bapa untuk fibrin faktor pembekuan Bertentangan bertindak sistem antikoagulan yang terdiri daripada pengilhakan V pada permukaan mikrovilus syncytiotrophoblast pada darah ibu sempadan dan epitelium villous, beberapa prostaglandin dan prostacyclin (RG12 dan PGE2), yang di samping mempunyai vasodilation antiag beberapa faktor dengan ciri antiplatelet telah dikenalpasti, dan peranan mereka masih dikaji.

Jenis plasenta

Lampiran tepi - tali pusat dipasang pada plasenta dari sisi. Lampiran Shell (1%) - vakum umbilik, sebelum lampiran pada plasenta, melalui membran sinisitio-kapilari. Dengan pecahnya kapal-kapal tersebut (seperti dalam kapal-kapal plasenta), kehilangan darah berlaku dari sistem peredaran darah janin. Plasenta tambahan (plasenta succenturia) (5%) mewakili lobules tambahan berbaring daripada plasenta utama. Sekiranya berlaku kelewatan pada rahim lobular tambahan pada tempoh selepas bersalin, pendarahan atau sepsis mungkin berkembang.

Plasenta filmy (plasenta membranacea) (1/3000) adalah kantung berdinding nipis sekitar janin dan dengan itu berkongsi sebahagian besar daripada rahim. Terletak di bahagian bawah rahim, plasenta ini terdedah kepada pendarahan dalam tempoh pranatal. Ia mungkin tidak memisahkan dalam tempoh janin kelahiran. Peningkatan plasenta (plasenta akreta) - kenaikan tidak normal semua atau sebahagian plasenta ke dinding rahim.

Pembentangan plasenta (plasenta praevia)

Plasenta terletak di bahagian bawah rahim. Placenta previa dikaitkan dengan keadaan seperti plasenta yang besar (misalnya, kembar); keabnormalan rahim dan fibroid; kerosakan pada rahim (genera buah-buahan banyak, campur tangan pembedahan baru-baru ini, termasuk seksyen cesarean). Bermula dengan tempoh 18 minggu, ultrasound dapat menggambarkan plasenta yang rendah; kebanyakan mereka berpindah ke kedudukan normal pada permulaan buruh.

Pada jenis I, pinggul plasenta tidak mencapai tekak rahim dalaman; pada jenis II, ia mencapai, tetapi tidak menutup di dalam rye rahim dalaman; Dalam jenis III, selaput rahim dalaman tertutup dari bahagian dalam oleh plasenta hanya apabila ditutup, tetapi tidak dengan leher rahim terbuka. Dalam jenis IV, pharynx uterus dalaman sepenuhnya dilindungi dari bahagian dalam dengan plasenta. Manifestasi klinikal dari anomali lokasi plasenta mungkin pendarahan dalam tempoh pranatal (prenatal). Segmen Placenta hyperextension apabila hyperinflate lebih rendah adalah punca pendarahan, atau ketidakupayaan untuk memasukkan kepala janin (lokasi tinggi menyampaikan bahagian). Masalah utama dalam kes-kes itu dikaitkan dengan pendarahan dan kaedah penghantaran kerana plasenta adalah mulut halangan rahim dan boleh semasa bersalin menyimpang atau berpaling kenaikan (5% daripada kes), terutamanya selepas yang berlaku pada pembedahan caesarean yang lalu (lebih daripada 24% daripada kes).

Ujian untuk menilai fungsi plasenta

Plasenta menghasilkan progesteron, gonadotropin chorionic manusia dan laktogen plasenta manusia; hanya hormon yang terakhir dapat memberi maklumat tentang kesejahteraan plasenta. Jika usia kandungan 30 minggu dengan penentuan berulang kepekatannya bawah 4 ug / ml, ini menunjukkan fungsi pelanggaran plasenta. Sistem kebajikan janin / plasenta dipantau dengan mengukur jumlah perkumuhan harian estrogen atau estriol dalam air kencing atau penentuan estriol plasma Pregnenolone plasenta disintesis kemudiannya dimetabolismekan hati adrenal dan janin, uri dan sekali lagi untuk sintesis estriol. Kandungan estradiol dalam air kencing dan plasma adalah rendah, jika ibu mengalami penyakit hati yang serius atau cholestasis intrahepatic atau mengambil antibiotik; dalam kes pelanggaran ibu buah pinggang tahap estradiol rendah dalam air kencing akan diperhatikan dan meningkat - dalam darah.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.