^

Remaja

Считаются самой сложной возрастной группой. А вы знаете, почему? Да потому что возраст этот переходный – из периода детства подростки уже вроде бы вышли, а до юности еще не дошли…

В период с 11 до 15-16 лет в организме идет перестройка, обусловленная началом полового созревания. Эндокринная система подростков находится в нестабильном состоянии, и все железы внутренней секреции, особенно щитовидная железа и гипофиз, работают в усиленном режиме. Это обеспечивает физическое и половое развитие организма, но нередко сказывается на работе основных органов и самочувствии подростка.

Родители должны иметь в виду, что подростки чрезвычайно склонны к эмоциональной нестабильности и депрессивным состояниям, которые могут приводить к развитию многих хронических заболеваний.

Tingkah laku agresif remaja

Tingkah laku agresif remaja semakin meningkat setiap tahun dan dimanifestasikan. Pada masa yang sama, generasi muda sendiri menderita daripadanya.

Tempoh akil baligh

Ciri-ciri masa pubertas berbeza dengan kanak-kanak lelaki dan perempuan, tetapi asas peringkat hidup ini adalah mekanisme tunggal. Biasanya, proses pembangunan fizikal dan seksual berlaku serentak.

Pembetulan tingkah laku agresif pada kanak-kanak

Apabila membetulkan tingkah laku agresif kanak-kanak, seseorang mesti terlebih dahulu mengingati satu perkara yang mudah: pencerobohan adalah satu emosi biasa yang wujud dalam satu atau yang lain kepada semua orang. Ia adalah satu bentuk tingkah laku naluri, tanpa perlindungan diri dan kelangsungan hidup adalah mustahil.

Remaja

Masa remaja adalah tempoh yang bermula pada usia 10 tahun dan berterusan hingga akhir umur sekolah menengah atau hingga usia 21 tahun, di mana kanak-kanak terdedah kepada perubahan fizikal, intelektual dan emosi yang signifikan. Membantu kanak-kanak untuk menjalani tempoh ini bukan tugas mudah untuk kedua ibu bapa dan profesional kesihatan.

Apa yang kurang tidur remaja berbahaya?

Masalah dengan tidur di kalangan remaja diselesaikan. Anda hanya perlu terlibat dalam proses ini, kedua-dua orang tua dan remaja sendiri.

Remeh alkoholisme - bagaimana melindungi anak anda?

Alkohol adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk melegakan tekanan untuk remaja. Cepat, mudah dan murah - ini adalah sebab utama mengapa remaja dapat merebut pukulan. Remaja alkohol remaja ... Kajian menunjukkan bahawa kira-kira separuh daripada pelajar sekolah rendah dan senior meminum alkohol setiap bulan, dan 14% remaja berada dalam keadaan mabuk sekurang-kurangnya sekali sebulan. Hampir 8% remaja yang minum alkohol mengatakan mereka boleh minum lima atau lebih minuman beralkohol berturut-turut.

Keempat-empat kesalahan yang paling jelas ibu bapa membuat bercakap dengan seorang remaja

Mari cari tahu mengenai kesilapan orang tua dalam bercakap dengan remaja.

Adakah ibu bapa tahu bila remaja berbohong kepada mereka?

Karen Bogenscheder dari University of Wisconsin Madison menulis sebuah artikel berjudul "Lakukan apa sahaja yang anda suka, tetapi jangan berbohong kepada saya." Dia mendapati bahawa walaupun semua pelajar sekolah menengah kadang-kadang berbohong kepada ibu bapa mereka, hanya satu pertiga daripada ibu bapa tahu mengenainya. Malah lebih mengejutkan adalah bahawa banyak ibu bapa tahu - atau disyaki - remaja yang terletak pada majoriti. Tetapi bukan anak mereka, mereka fikir. Adakah ibu bapa tahu bila remaja berbohong kepada mereka?

Bagaimana untuk mengenali dan menghentikan kelaparan emosi remaja?

Kami tidak selalu makan hanya untuk menghilangkan kelaparan. Kami sering makan untuk keselesaan, melegakan tekanan, atau aktif menyerap sesuatu yang lazat sebagai hadiah. Malangnya, kelaparan emosi tidak menyelesaikan masalah emosi. Seorang remaja sering menggunakan makanan sebagai cara paling mudah untuk melegakan tekanan. Dan kemudian, selepas beberapa hari, dia berasa lebih teruk.

Petua mudah untuk pemakanan remaja yang sihat

Remaja sering kali duduk di atas diet, mengalami kelemahan diet ini ... Dan masih menjadi lebih baik atau, sebaliknya, dirawat kemudian untuk anoreksia. Pemakanan remaja yang sihat bukanlah kekurangan makanan yang mereka suka. Makanan yang sihat bermakna berasa hebat, untuk mengumpul lebih banyak tenaga, untuk menstabilkan mood anda dan menjadi sihat. Seorang remaja boleh dengan mudah memperluaskan pelbagai pilihan makanannya dan belajar bagaimana untuk mengekalkan diet yang lazat, sihat.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.