^

Ujian apa yang diambil semasa kehamilan?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Mengenai ujian yang dilakukan semasa kehamilan, ibu masa depan akan mengetahui tentang perundingan wanita apabila dia didaftarkan. Untuk menyerahkan analisis adalah tidak perlu sekali, sepanjang tempoh kehamilan seperti semua syarat kehamilan senarai analisis berbeza.

Untuk memahami semua analisis dan urutan mereka, menyusun kalendar analisis asas. Disebabkan penghantaran sejumlah besar ujian, banyak ibu masa depan lambat untuk mendaftar dalam perundingan wanita, yang sangat melulu dan berbahaya. Sikap yang tidak menghormati bukan sahaja boleh membahayakan kesihatan wanita, tetapi juga menyebabkan pelanggaran dalam pembentukan janin.

Apabila fakta mendaftarkan perundingan seorang wanita dengan doktor, perlu mengemukakan ujian asas:

 • analisis darah ujian am untuk darah, peratusan platelet;
 • analisis air kencing, urinalisis untuk kehadiran protein;
 • analisis air kencing terhadap bakteria;
 • ujian darah untuk penentuan kumpulan darah dan faktor Rh.
 • ujian darah untuk definisi HIV, sifilis, hepatitis;
 • ujian darah untuk antibodi dan penyakit berjangkit;
 • luka mukosa vagina pada sitologi.

Ujian ini diambil dari 5 hingga 11 minggu kehamilan, tetapi banyak ujian ini akan diambil berulang kali semasa penjagaan kehamilan, terutama tarikh penting untuk ini adalah 19-21 minggu, 29-30 minggu. Untuk menentukan keabnormalan genetik janin, analisis genetik dijalankan pada 11-13 dan 16-20 minggu perkembangan janin.

Wanita dengan kesihatan yang sempurna pada masa kita, hampir tidak. Jika ibu masa depan mempunyai patologi kronik, komplikasi dari organ dan sistem semasa kehamilan, maka perlu mengambil ujian lebih kerap. Untuk mengelakkan komplikasi semasa kehamilan, anda perlu mendaftar secepat mungkin selepas pengesahan kehamilan, tetapi tidak lewat dari bulan ketiga selepas konsepsi yang berjaya.

Ujian wajib pada kehamilan

Ujian wajib selama kehamilan dilakukan pada saat kedatangan ibu masa depan pada akun, dan selanjutnya dalam tahap kehamilan tertentu. Ini perlu sebagai kaedah pemantauan kesihatan ibu dan anak masa depan.

Ujian wajib yang harus diambil oleh seorang wanita semasa mendaftar kehamilan:

 1. Ukur saiz tulang pelvis. Ini akan memberi idea tentang saiz pelvis dan membantu mengelakkan komplikasi semasa mengandung dan melahirkan anak jika tulang membentuk rongga yang terlalu sempit atau rata pelvis.
 2. Ukur berat badan. Ini adalah langkah yang diperlukan untuk meramalkan kemungkinan komplikasi (gestosis, berat janin kecil atau berlebihan), menilai keadaan wanita hamil secara keseluruhan. Berat pada setiap lawatan ke doktor dalam perundingan wanita.
 3. Mengukur tekanan darah. Ini akan membantu untuk mencegah risiko mengembangkan gestosis, krisis hipertensi, VSD. Diadakan pada setiap lawatan rundingan seorang wanita.
 4. Bahan pagar untuk ujian darah am. Seterusnya, ia diserahkan pada 25, 32, 38 minggu. Membolehkan anda untuk memantau proses dalaman dalam badan, mencegah perkembangan anemia, mendedahkan keradangan tersembunyi.
 5. Pengumpulan bahan untuk menentukan jenis darah dan rhesus.
 6. Pensampelan bahan untuk menentukan tahap gula dalam darah.
 7. Pengumpulan bahan untuk menentukan koagulasi darah (coagulogram).
 8. Pensambilan darah untuk analisis sifilis.
 9. Pengambilan darah untuk ujian HIV.
 10. Pensambilan darah untuk analisis kehadiran antigen HBs.
 11. Mengendalikan ujian air kencing umum.
 12. Mengambil bahan dari mukosa faraj ke sitologi.
 13. Mengambil bahan dari saluran urethral dan dubur, jika ada kemungkinan STD.
 14. Menjalankan penyemburan bakteriologi daripada perineuman dari vagina pada STD.
 15. Tangki menyemai dari rongga hidung untuk kehadiran Staphylococcus aureus.
 16. Pengumpulan spesimen tinju untuk penentuan kehadiran telur helminth. Ia dilakukan sekali, pada pendaftaran dalam rundingan wanita.
 17. Menjalankan SPL. Dilakukan untuk mengesahkan kehamilan dalam rahim, untuk menjelaskan plasenta mata lampiran, untuk menentukan tarikh matang, diagnosis keabnormalan genetik jelas, janin yang tidak normal, pemantauan pertumbuhan janin dan pembangunan, dan ciri-ciri biofizikal lain. Diagnosis dilakukan menggunakan peranti ultrasound pada 10-14, 20-24, 32-36 minggu.

Ujian wajib semasa kehamilan perlu dilakukan secara percuma di institusi perubatan awam. Jika, untuk satu sebab atau yang lain, tidak ada kepercayaan kepada pihak berkuasa negeri, semua ujian yang diperlukan boleh diambil di klinik swasta yang menyediakan perkhidmatan makmal dan diagnostik, tetapi untuk pembayaran yang dapat dipercaya.

trusted-source[1]

Siapa yang hendak dihubungi?

Jadual ujian untuk kehamilan

Jadual ujian kehamilan untuk semua ibu hamil dengan kehamilan yang tidak rumit adalah satu, perbezaan hanya boleh berlaku jika terdapat komplikasi atau data ujian yang dipertikaikan.

Pada 0-12 minggu kehamilan, wanita itu didaftarkan pada akaun dalam rundingan wanita dan ujian berikut telah dilantik:

 • Penghantaran air kencing mengandung untuk analisis umum dan pengesahan kefungsian buah pinggang.
 • Lulus analisis untuk jangkitan TORCH.
 • Menjalankan analisis untuk mengenal pasti jangkitan urogenital mengikut keterangan doktor.
 • Mengambil plak vagina pada mikroflora.
 • Mengendalikan ujian darah umum, biokimia, menentukan tahap gula dalam darah, menentukan koagulasi darah.
 • Penentuan kumpulan darah dan rhesus wanita hamil.
 • Melakukan analisis untuk AIDS (HIV), hepatitis B dan C, sifilis.
 • Ia juga disarankan untuk melawat doktor khusus - doktor pergigian, ahli terapi, doktor ENT - untuk merawat penyakit yang mungkin dan tidak merumitkan perjalanan kehamilan.

Pada 12-14 minggu ibu masa depan, peperiksaan ultrasound pertama dilantik, di mana tempoh kehamilan ditentukan, berapa janin berada di rahim, dan sama ada kanak-kanak masa depan mempunyai nafsu.

Pada 16-18 minggu, satu "ujian tiga" ditetapkan - untuk mengesan kelainan kromosom dan keabnormalan perkembangan lain dalam janin. Tentukan tahap AFP, hCG, NE. Sekiranya perlu, berikan arahan tambahan untuk amniosentesis, jika terdapat kecurigaan terhadap patologi janin yang teruk.

Pada 24-26 minggu, pemeriksaan ultrasound kedua dijalankan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat tentang struktur bayi, menentukan jantina, kedudukan, persembahan, menilai plasenta. Juga, ibu hamil harus menderma darah untuk analisis biasa, hemoglobin, ferritin.

Pada 33-34 minggu, dopplerography (mengikut preskripsi perubatan) dilakukan - untuk menilai keadaan kapal-saluran badan rahim, peredaran darah plasenta dan janin. Ini adalah perlu untuk mengesan kelenjar oksigen intrauterin pada bayi. Juga ditunjukkan adalah cardiotocography (mengikut preskripsi perubatan). Kajian ini membolehkan anda menilai penyegerakan kontraksi rahim dan serangan jantung janin.

Pada 35-36 minggu semula ujian adalah seperti dalam separuh pertama kepelbagaian - untuk mengesan sifilis, AIDS, jangkitan TORCH, juga diuruskan calitan faraj pada flora, biokimia dan kiraan darah lengkap, ujian kencing. Pemeriksaan ultrasound dilakukan untuk mengira berat badan kanak-kanak, jumlah cecair amniotik, dan menilai keadaan plasenta. Sekiranya kehamilan meneruskan fisiologi, ibu hamil mesti melawat doktor setiap minggu sebelum bersalin dan mengambil air kencing untuk analisis am.

Analisis pada trimester ke-1 kehamilan

Analisis pada trimester pertama kehamilan, apabila mendaftar untuk akaun dalam rundingan wanita harus diserahkan secepat mungkin. Pada lawatan pertama ke pakar sakit puan, ujian berikut ditetapkan:

 • Untuk menderma darah untuk AIDS. Untuk menderma darah untuk mengesan sifilis.
 • Menjadi ujian darah untuk mengesan hepatitis B dan C.
 • Untuk menderma darah untuk penyelenggaraan hormon ("cermin hormon").
 • Untuk menderma darah kepada kumpulan darah dan rhesus. Jika ternyata bahawa seorang wanita hamil mempunyai Rhesus negatif, dan ayah anak itu positif, ibu hamil perlu mengambil darah untuk antibodi setiap dua minggu.
 • Untuk menderma darah untuk biokimia.
 • Keluarkan luka pada mikroflora vagina.
 • Tangan dalam air kencing untuk analisis umum.
 • arah ultrasound dibebaskan oleh 10-12 minggu kehamilan, untuk mempunyai idea tentang bilangan janin dalam rahim untuk mengelakkan patologi mungkin janin dan sistem pembiakan ibu, tidak termasuk keabnormalan kromosom dan kehamilan ektopik.
 • Anda juga perlu lulus ujian untuk jangkitan TORCH (rubella, herpes, sitomegalovirus, toksoplasmosis, klamidia).
 • Sebelum setiap lawatan ke doktor, anda perlu mengambil air kencing untuk analisis umum untuk memantau sistem kencing.
 • Lulus ECG.
 • Ia juga perlu untuk berunding dengan pakar berkaitan lain - ahli terapi, oker, doktor THT, doktor gigi.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Analisis pada trimester ke-2 kehamilan

Analisis pada trimester kehamilan ke-2 diberikan dalam minggu-minggu tertentu, dan trimester kedua bermula dengan 13 dan berlangsung selama 24 minggu.

Pada 14-18 minggu-minggu yang ujian darah AFP - untuk mengesan kecacatan janin dan keabnormalan kromosom (Down syndrome, penyakit tiub neural, hydrocephalus, sindrom Morthal, acromegaly dan penyakit serius yang lain).

Pada 24-26 minggu, perlu menjalani peperiksaan yang dirancang kedua pada mesin ultrasound. Ini adalah perlu untuk menyangkal kehadiran anomali organ dan sistem, juga mungkin menentukan jenis kelamin bayi masa depan, menilai plasenta, lokasi lampirannya.

Di samping itu, dalam trimester kedua, adalah perlu mengambil ujian lain yang menunjukkan keadaan kesihatan ibu dan anak - menderma darah untuk menentukan tahap hemoglobin supaya tidak terlepas daripada perkembangan anemia. Dan sebelum setiap perjalanan ke rundingan wanita, anda perlu mengambil air kencing untuk analisis umum untuk memantau buah pinggang dan tidak terlepas proses radang tersembunyi.

Menurut keterangan doktor, dopplerography boleh ditetapkan untuk menilai peredaran darah rahim, untuk melihat melalui saluran plasenta dan vagina janin. Sekiranya perlu, maka ECG, atas cadangan doktor pada akhir trimester ketiga melantik cardiotocography (untuk menilai irama kontraksi uterus dan palpitation anak yang belum lahir).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Analisis pada kehamilan trimester ke-3

Analisis pada trimester kehamilan ke-3 pada dasarnya menduplikasi ujian-ujian yang diberikan oleh ibu hamil dalam 1 trimester. Ia menguji untuk antibodi HIV untuk sifilis, hepatitis B dan C. Ia juga diperlukan untuk melepaskan ujian darah biasa, mengikut mana data dapat dilihat pada semua perubahan fisiologi dalam tubuh wanita dan mengawal tahap hemoglobin.

Untuk melepasi air kencing pada analisis umum adalah perlu sebelum setiap lawatan doktor mengawasi kehamilan. Mengenai komposisi air kencing, ada kemungkinan untuk mengenal pasti pada peringkat awal beberapa penyakit. Sebagai contoh, jika anda mengenal pasti protein dalam air kencing, anda boleh menilai nefropati, gestosis, diabetes mellitus. Penyakit ini merumitkan perjalanan kehamilan dan boleh mengancam kehidupan anak yang belum lahir.

Juga, dalam trimester ketiga kehamilan, ibu hamil harus menjalani pemeriksaan ginekologi, untuk mengambil bahan untuk bakteria bakteriologi. Pada 38-40 minggu, satu lagi pemeriksaan ginekologi dilakukan untuk memeriksa serviks. Mengikut keadaan serviks, pakar ginekologi membuat kesimpulan mengenai tarikh perkiraan kelahiran.

Pada setiap lawatan ke doktor ibu mengandung diperlukan untuk mengukur tekanan, lilitan perut, ketinggian kedudukan rahim, mendengar denyutan jantung janin, ditimbang dan proses kawalan berat badan dalam masa untuk menjadi disyaki preeclampsia atau pudar janin.

Dopplerografi dilakukan hanya dalam kes-kes apabila terdapat kecurigaan untuk mengatasi kehamilan. Dengan menggunakan kaedah ini, mendapatkan maklumat mengenai status peredaran darah di dalam rahim aliran darah plasenta dan pengedaran kanak-kanak, dan yang paling penting - cara ini, anda boleh belajar tanpa mengalami sama ada dari kebuluran oksigen janin.

Kardiotokografi juga dilakukan mengikut tanda-tanda, jika terdapat kecurigaan pengulangan janin. Dengan bantuan kaedah ini, keadaan anak masa depan juga dinilai untuk mengecualikan kebuluran oksigen.

Pada ultrasound mengira berat anak, membuat kesimpulan mengenai kedudukan, persembahan, keadaan plasenta, ketiadaan ketidaknormalan perkembangan pada janin.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Analisis untuk lelaki semasa kehamilan

Analisis untuk lelaki semasa mengandung tidak terlalu berbeza dari ujian semasa merancang kehamilan. Seorang lelaki yang tidak mengesyaki ini sering boleh menjadi pembawa jangkitan, supaya penyakit itu tidak disampaikan kepada isteri atau anak masa depan, dia juga harus mengambil semua ujian yang diperlukan pada waktu yang tepat.

 • Jika tiada data mengenai kumpulan darah dan lelaki Rh, dia mesti lulus ujian ini (jika lelaki rhesus positif, ibu adalah negatif, maka risiko yang tinggi ketidakpatuhan janin rhesus dan wanita yang hamil, dan ini memburukkan perjalanan kehamilan).
 • Seorang lelaki juga harus mengambil analisis untuk kehadiran jangkitan TORCH dan jangkitan tersembunyi lain yang berbahaya, walaupun analisis dilakukan sebelum konsepsi anak. Ia amat penting jika pasangan itu terus menjalani kehidupan seksual semasa hamil dan tidak menggunakan alat kontraseptif.
 • Juga, seorang lelaki mesti berulang kali menderma darah untuk HIV dan AIDS semasa kehamilan isterinya.
 • Ia juga perlu melepasi bakteria pada bakteria dari hidung (untuk mengecualikan kemungkinan pengangkutan Staphylococcus aureus dan, jika perlu, merawat jangkitan).
 • Jika ujian genetik tidak dilakukan sebelum mengandung, maka, menurut keterangan doktor, bawa bersama wanita hamil.
 • Juga, seorang lelaki perlu mempunyai fluorografi sebelum pembuahan dan enam bulan selepas pembuahan untuk mengecualikan kemungkinan tuberkulosis pulmonari dan jangkitan ibu dan anak yang belum lahir.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Norma ujian semasa kehamilan

Norma ujian semasa kehamilan menunjukkan bahawa galas janin berlaku secara fisiologi. Jangan ragu bahawa keputusan ujian adalah baik, anda perlu mengetahui norma-norma mereka. Tidak mustahil untuk memahami sepenuhnya petunjuk analisis, lebih baik membiarkan doktor melakukannya.

Mengikut hasil suatu luka dari vagina, ia dibenarkan untuk meningkatkan sel darah putih dalam mukosa - 15-20 dalam bidang penglihatan. Analisis yang diberikan diberikan pada rujukan utama dalam perundingan wanita, pada 30 dan 36-37 minggu. Juga, analisis mesti diberikan jika rasa sakit yang merisaukan di abdomen bawah dan pelepasan yang diubah dari faraj warna dan bau yang luar biasa.

Biasanya, dalam sampel air kencing semasa mengandung tidak harus mengandungi protein, gula, bakteria, mukus, sel-sel darah putih yang dibenarkan 1-2 di sisi, eritrosit - 1 dalam bidang pandangan, sel-sel epitelium - 1-2 di sisi, air kencing graviti tentu - 1010- 1030. Peningkatan dalam komponen garam dalam air kencing menunjukkan masalah sistem genitourinary. Badan-badan keton dalam air kencing menunjukkan toksikosis awal.

 • Norma eritrosit dalam ujian darah ialah 3.8-5.5 setiap 10 12 / l.
 • Norma hemoglobin adalah 120-140 g / l.
 • Norma hematokrit adalah 35-45%
 • Norma lebar pengedaran eritrosit adalah 11.5-14.5%
 • Norma platelet ialah 180-320 pada 10 9 g / l.
 • Norma leukosit adalah 4,0-9,0 pada 10 9 / l.
 • Norma limfosit adalah 25-40%
 • Monocytes, eosinophils, basophils, sel belum matang 5-10%
 • Norma granulosit adalah 47-72%
 • Norma monosit adalah 4-10%
 • ESR - 35-45 mm / h

Norma untuk melicinkan dari vagina untuk menentukan mikroflora.

 • Sel epitel - sehingga 15 dalam bidang penglihatan, peningkatan bilangan menunjukkan peradangan.
 • Sel leukosit - sehingga 7-10 dalam bidang pandangan.
 • Sel Erythrocyte - sehingga 2 dalam bidang pandangan.
 • Persekitaran bakteria di dalam smear itu tidak boleh, medium batang sederhana adalah dibenarkan.
 • Lendir dalam luka daripada vagina hendaklah dalam jumlah yang sederhana.
 • Gonococci, Trichomonas, Chlamydia, kulat dalam smear adalah penyelewengan dari norma.

Penjelasan ujian semasa kehamilan

Analisis ujian selama kehamilan memungkinkan untuk mengamati secara berperingkat-peringkat perubahan yang terjadi di dalam tubuh wanita sepanjang tempoh kehamilan.

Ujian darah.

 • Norma hemoglobin dalam darah wanita hamil berkisar antara 110-140 g / l. Pengurangan dalam penunjuk menunjukkan anemia.
 • Peratusan hematokrit tidak boleh kurang daripada 35-45%, dengan penunjuk yang rendah menentukan tahap kekurangan zat besi dalam darah.
 • Jisim Erythrocyte. Kandungan sel darah merah dalam norma 3.5-5.0 setiap 10 ¹² l. Pada wanita hamil, penunjuk ini sedikit lebih rendah.
 • Nisbah peratusan leukosit. Biasanya peratusan sel darah putih adalah 4-10.5 hingga 10 9 liter. Pada trimester ketiga, penunjuk mungkin sedikit meningkat, tetapi ini adalah dalam norma.
 • Peratusan limfosit adalah satu perempat (25%).
 • Peratusan basofils adalah 0.2%
 • Peratusan eosinophils 1.5%
 • Peratusan monosit adalah 4.5%
 • Peratusan platelet 180-320 setiap 10 9 liter.
 • ESR pada wanita hamil meningkat, tetapi ini adalah norma.

Perhatian khusus mesti dibayar kepada petunjuk seperti dalam analisis darah sebagai:

 • Peratusan glukosa. Untuk wanita hamil, norma adalah 3.3-4.4 mmol / l.
 • Peratusan protein: albumin adalah 25-50 g / l.
 • Peratusan asas nitrogen: urea - 2.5-8.3 garam / l. Dan creatinine 45-115 μmol / l.
 • Peratusan enzim: alkali fosfatase (APF) 25-90 IU.

Keabnormalan dalam analisis air kencing semasa hamil boleh seperti berikut:

 • Satu kandungan kecil pecahan protein dalam air kencing adalah dibenarkan, tidak lebih daripada 0.033 g / l. Pada usia 32 minggu kehamilan dan lebih banyak protein dalam air kencing memberi kesaksian kepada patologi buah pinggang dan boleh menjadi punca penindasan fungsi plasenta, kelahiran sebelum tempoh, kelahiran mati.
 • Kehadiran bakteria. Penyimpangan yang kerap berlaku pada wanita hamil, menunjukkan proses keradangan di buah pinggang.
 • Kehadiran fosfat dalam air kencing adalah minimum, ini disebabkan oleh proses perkembangan rangka janin. Jika peratusan garam dalam air kencing adalah sangat tinggi, maka ini menunjukkan masalah dengan buah pinggang.

Jika ada penyelewengan dalam kehamilan yang terdapat dalam analisis, rawatan khusus dan pengawasan oleh pakar khusus diperlukan. Dalam sesetengah kes, lebih baik terletak pada pemeliharaan dan sehingga penghantaran berada di bawah pengawasan yang berterusan oleh doktor.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Ujian buruk semasa kehamilan

Ujian yang tidak baik semasa kehamilan bukan ayat sama sekali. Jika analisis tidak mematuhi piawaian yang ditetapkan, anda mungkin perlu berunding dengan pakar yang berkaitan dan mempunyai rawatan tambahan. Untuk memahami penunjuk mana yang berbahaya dan yang tidak, anda perlu tahu di mana trimester atau pada minggu kehamilan perubahan itu direkodkan.

Pada trimester pertama, apabila ibu hamil memberikan bilangan ujian yang paling banyak, banyak persoalan timbul jika keputusan tidak memenuhi piawaian. Oleh itu, menurut keputusan ujian darah am, anda boleh mengetahui tentang keradangan tersembunyi, penurunan hemoglobin, dan ini boleh menyebabkan kebuluran oksigen janin. Dalam keadaan seperti itu, persediaan besi dan diet vitamin. Dengan penurunan bilangan platelet juga perlu mengenal pasti punca dan menetapkan rawatan, kerana kebarangkalian peningkatan keguguran.

Jika ada penyelewengan dalam analisis biokimia - penampilan gula dalam darah, anda perlu mendapatkan nasihat daripada ahli endokrin yang akan memberikan rawatan khas. Penampilan dalam air kencing protein, bakteria, eritrosit, sel darah putih juga memerlukan rawatan segera - ini adalah satu-satunya cara untuk mengecualikan komplikasi yang serius.

Keputusan ujian, yang menunjukkan janin perkembangan, perlu diulang selepas beberapa ketika. Satu kumpulan risiko khusus terdiri daripada keluarga di mana anomali seperti keturunan, atau sudah ada kanak-kanak kurang upaya dalam keluarga.

Pengesanan bakteria di dalam mulut dari vagina menunjukkan bahawa anda perlu menyesuaikan mikrofora dan menjalani rawatan khusus untuk menyediakan kanal lahir dan tidak menjangkiti kanak-kanak.

Ujian positif untuk jangkitan TORCH, hepatitis, sifilis, HIV memerlukan langkah berjaga-jaga khusus untuk pengurusan kehamilan dan rawatan pembetulan. Dalam banyak kes, dengan taktik doktor yang betul dan pengurusan yang kompeten kehamilan, sihat, kanak-kanak tanpa patologi perkembangan dilahirkan.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.