^

Ujian darah untuk hCG semasa hamil: tafsiran hasilnya

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Salah satu kajian makmal yang paling penting dalam obstetrik adalah analisis hCG semasa kehamilan atau penentuan gonadotropin chorionic manusia dalam darah.

Iaitu analisis positif hCG di awal kehamilan adalah petunjuk yang jelas persenyawaan telur berjaya, pembentukan zigot, diikuti dengan blastocyst - dengan pengenalan rahim endothelium trophoblast beliau dan awal perkembangan embrio.

HCG - apa itu?

HCG adalah gonadotropom, biologi aktif heterodimeric Glikoprotein kompaun lebih dua ratus asid amino, hormon iaitu mampu proses biokimia tertentu semasa mengandung. Dalam komposisi hCG dua subunit - alpha dan beta. Alpha-subunit terdiri daripada 92 asid amino adalah dianggap hormon sama seperti luteinizing (LH), folikel merangsang hormon (FSH), dan perangsang tiroid (TSH). Dan  dengan subunit beta percuma gonadotropin chorionic  (beta-hCG) terdiri daripada 145 asid amino dan menentukan sifat unik hormon ini.

Ia dipanggil chorionic kerana ia dihasilkan oleh organ sementara embrio - cangkang villous - oleh chorion. Proses pembentukan chorion dari sel trophoblast dan mesoderm ekstremikik daun blastocyst dalaman berlaku dengan segera selepas lampirannya ke dinding rahim.

Selepas kira-kira seminggu sel trophoblast chorionic mula mengeluarkan gonadotropin korionik manusia, yang berinteraksi dengan reseptor LHCG embrio dan membantu untuk mengekalkan luteum corpus sehingga minggu ke-8 kehamilan. Ini adalah satu fungsi yang sangat penting dalam hCG semasa mengandung, untuk pembentukan dan berfungsi plasenta disintesis oleh luteum corpus HCG lain - progesteron, yang menyokong kehamilan penindasan ovulasi merangsang transformasi endometrium dan pembentukan rangkaian kapilari.

Di samping itu, disebabkan oleh caj negatifnya, hCG menghilangkan sel imun ibu dari embrio, menghalang penolakan janin pada trimester pertama. Juga, hormon ini memainkan peranan dalam perkembangan sel-sel embrionik. Setelah pembezaan mereka menjadi jenis tisu dan pembentukan lengkap plasenta (pada keempat bulan kehamilan), sintesis hCG mengambil plasenta.

Dalam 85% wanita hamil, tahap hCG dalam darah berulang setiap 48-72 jam dalam empat minggu pertama kehamilan. Hormon pertama kali dijumpai dalam darah, dan kemudian di dalam air kencing.

Bilakah mungkin untuk melakukan analisis hCG pada kehamilan, dan apabila ujian untuk hCG menunjukkan kehamilan? Adalah mungkin untuk mengambil analisis hCG pada peringkat awal kehamilan 12 hari selepas penangguhan bulanan seterusnya. Ujian darah akan menunjukkan kehamilan 10-11 hari selepas pembuahan, dan pada hari 12-14 hormon itu dapat dikesan dalam air kencing.

Walaupun tahap hCG dalam air kencing biasanya lebih rendah daripada serum, perkumuhan hormon oleh buah pinggang digunakan dalam jalur ujian cepat. Menjawab soalan, apa yang lebih dipercayai - analisis HCG atau ujian kehamilan? - Obstetrik-pakar ginekologi menekankan kepekaan yang tinggi terhadap analisis hCG dalam darah. Ini bermakna apabila memeriksa sampel darah, anda boleh menentukan fakta kehamilan beberapa hari sebelum menggunakan ujian.

Di samping itu, jika ujian kehamilan wanita digunakan dalam masa yang singkat selepas konsepsi yang dikatakan, apabila tahap hCG, termasuk air kencing, tidak cukup tinggi, hasil negatif palsu diperolehi. Lihat juga -  Ujian Kehamilan di rumah

Petunjuk untuk prosedur HCG semasa hamil

Pertama sekali, analisis hCG semasa mengandung diambil untuk mengesahkan fakta kehamilan.

Juga, analisis ini membolehkan pemantauan kehamilan, terutamanya dalam kencing manis dan gestosis pada wanita hamil; untuk menubuhkan kehamilan beku (belum berkembang); diagnosis awal kehamilan ektopik (ectopic); dalam masa untuk mengenal pasti dan mencegah ancaman sewenang-wenangnya penamatan kehamilan (keguguran kebiasaan); untuk menentukan ketidakcukupan plasenta.

Untuk mengenal pasti keabnormalan genetik embrio (sindrom Patau, sindrom Down, Edwards, Turner, Klinefelter, Albright) dan janin terencat pertumbuhan kehamilan pemeriksaan pranatal dijalankan - dengan bantuan ujian darah untuk beta-hCG dalam masa yang 9-12 dan 16-18 minggu.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Persediaan

Peraturan-peraturan untuk mengambil ujian kehamilan HCG adalah mudah, dan kesemua persiapan untuknya ialah makan terakhir harus 6-8 jam sebelum mengambil darah dari pembuluh darah; tiga hari sebelum prosedur itu harus membatasi pengambilan protein haiwan dan aktiviti fizikal, serta tidak mengambil sebarang ubat. Penyerahan darah ditetapkan untuk waktu pagi - pada perut kosong.

Teknik ini benar-benar sepadan dengan cara mengambil darah dari vena periferal dengan cara sistem tertutup steril boleh guna (jarum suntikan dengan jarum).

Berapakah hCG yang digunakan dalam kehamilan? Darah diambil dalam masa 10-15 minit, dan penyahkodan, sebagai peraturan, siap dalam dua atau tiga hari.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Prestasi biasa

Petunjuk mutlak gonadotropin korionik manusia dalam darah semasa kehamilan tidak, tetapi bagi setiap kehidupan ada pelbagai tertentu kandungannya, menyediakan melahirkan anak normal.

Ia perlu mengambil kira kewujudan peringkat unit hCG dalam plasma darah (MIU / ml, IU / ml atau ng / mL) adalah berbeza dan mengapa keputusan dan analisis kaedah-kaedah yang diguna pakai, menyebabkan banyak masalah semasa kehamilan.

Ia dianggap normal untuk menganalisis hCG pada kehamilan awal dengan penunjuk berikut: 1- 2 minggu - 25-300 mIU / ml (mU / ml), 2-3 minggu -1500-4900. Pada masa yang sama, ia boleh dianggap normal pada peringkat awal untuk meningkatkan hCG sebanyak 35% untuk setiap 48 jam atau 50% - setiap 72 jam.

Norma analisis analisis hCG semasa kehamilan pada minggu dari masa konsep (dalam mIU / ml) adalah:

  • pada tempoh 3-4 minggu - 1110-31500;
  • 4-5 minggu - 2600-82400;
  • 5-6 minggu - 23000 -150000;
  • 6-7 minggu - 27000 - 233000;
  • 9-12 minggu - 25700- 290000;
  • 13-16 minggu - 6170-253000:
  • 17-24 minggu - 4700-165000;
  • 25 minggu dan seterusnya - dari 3640 hingga 117 000.

Untuk tempoh 11-13 minggu, purata nilai statistik dalam lingkungan 50 000-55 000 mIU / ml telah diambil sebagai norma. Juga, indeks purata untuk minggu (dari 14 ke 21) diberikan dalam penerbitan -  Chorionic gonadotropin dalam darah

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Tafsiran analisis hCG semasa kehamilan

Tahap HCG di bawah 5 mIU / ml dianggap negatif; penunjuk positif, iaitu ketika seorang wanita hamil, adalah 25 mIU / ml dan lebih tinggi. Sekiranya keputusan menunjukkan 6-24 mIU / ml, maka ujian kedua (7-10 hari) diperlukan untuk mengesahkan kehamilan.

Apakah yang perlu dilakukan analisis hCG semasa hamil? Seperti yang dinyatakan di atas, tahap hormon ini adalah dinamik dan sentiasa meningkat, mencapai prestasi puncak dalam tempoh 9-12 minggu, dan kemudian ia mula merosot beransur-ansur, selepas 20 minggu tahap adalah stabil, tetapi hormon yang dihasilkan oleh plasenta terus akhir kehamilan.

HCG tidak boleh dikesan sama ada dalam darah atau dalam air kencing seminggu selepas penghantaran. Norma HCG dalam pesakit bukan hamil ialah 0-5 mIU / ml; Bagi wanita menopause, tahap hCG sehingga 14 mIU / ml boleh dianggap normal.

Adalah penting untuk memantau kenaikan dan kejatuhan paras hCG. Ujian darah untuk hCG dalam kehamilan ektopik dilakukan setiap minggu untuk menentukan tahap hormon dalam dinamika, yang ternyata kurang ketara daripada kehamilan biasa. Baca lebih lanjut -  Kehamilan ektopik

Pengurangan ketara dalam kandungan hormon ini di dalam darah yang diperhatikan dalam kes-kes keguguran dan pembangunan kontrasepsi sbb, penurunan pesat dalam keputusan analisis menunjukkan hCG apabila terlepas menggugurkan kandungan dan dalam kes-kes di mana janin itu mati dalam tempoh selepas 9-12 minggu. Maklumat lanjut dalam artikel -  Bagaimana untuk menentukan kehamilan beku?

Peningkatan tahap ini mungkin disebabkan oleh perkembangan kehamilan berganda, dengan anomali janin yang ditentukan secara genetik, kencing manis dan gestosis pada wanita hamil. Juga, tahap hCG mungkin muncul di atas norma apabila pesakit tersilap dengan istilah konsep. Tetapi berdasarkan tahap gonadotropin chorionic manusia dalam darah, seorang doktor dapat dengan tepat menilai usia kehamilan janin.

Untuk mengesan keabnormalan kromosom janin bayi dalam kandungan diadakan  diagnosis pranatal penyakit kongenital :  analisis ultrasound pada protein-A plasma darah (PAPP-A), analisis tahap percuma estriol, untuk penyelenggaraan yang dihasilkan plasenta gonadotropa inhibin-A, serta analisis hCG dan AFP jangka kehamilan (14-25 minggu). Apa yang ACE dan apa yang analisis, terperinci cm yang -.  Analisis alpha-fetoprotein dalam kehamilan

Pertumbuhan normal hCG adalah penunjuk kehamilan yang berdaya maju. Menurut pakar obstetrik, analisis hCG yang tepat pada masanya adalah penting, kerana lebih cepat seorang wanita mengetahui bahawa dia sedang hamil, semakin cepat dia dapat mengubah tabiat yang dapat membahayakannya dan anak masa depannya.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.