^

Ujian kehamilan di rumah

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Walaupun farmasi bebas boleh membeli mana-mana hampir dua jenama dozen sistem ujian untuk menentukan kehamilan, beberapa hairanlah jika mungkin melakukan ujian kehamilan di peringkat awal tanpa bantuan satu set bersedia ujian pesat.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Bagaimana untuk membuat ujian kehamilan di rumah?

Seperti diketahui, ujian untuk kehamilan berdasarkan fakta bahawa beberapa hari selepas diadakan konsep (persenyawaan) dalam sel-sel korionik (embrio sebahagian daripada plasenta) bermula sintesis hormon khas - gonadotropin korionik manusia (hCG). Ia jatuh ke dalam wanita air kencing, dan di sana ia zarah longgar (beta-subunit) boleh dikesan menggunakan antibodi monoklonal untuk chorionic gonadotropin manusia - protein yang dihasilkan oleh B-limfosit sistem imun dan mempunyai sensitiviti yang tinggi untuk hCG.

Iaitu, kehamilan dengan mengotorkan jalur doh ditentukan sebagai akibat daripada tindak balas immunochemical khusus - immunochromatography. Satu jalur adunan, lebih tepatnya, membran mereka, diproses dengan komposisi kimia yang sesuai. Komposisi ini, selain daripada pewarna (zarah lateks berwarna, nano-zarah emas koloid atau karbon) terdiri daripada sebatian dilabelkan antibodi monoklonal khusus untuk chorionic gonadotropin manusia.

Apa yang boleh melawan immunochromatography ujian kehamilan yang popular dengan iodin? Dikatakan bahawa segala-galanya sangat mudah: apabila kehamilan datang, yodium menjadi ungu - jika ia jatuh ke atas kertas yang dibasahi urin. Dan jika seorang wanita tidak hamil, maka yodium tidak akan berubah sama sekali, atau menjadi biru.

Satu lagi cadangan adalah mengikuti tingkah laku setetes yodium, yang harus dijatuhkan dari pipet ke dalam mangkuk dengan air kencing: apabila drop ini segera ditiup, ini bermakna wanita itu tidak hamil. Tetapi jika setitik penyelesaian alkohol yodium berlarutan di permukaan - maka kehamilan datang.

Mekanisme kimia atau data yang disahkan secara eksperimen ke atas kebolehpercayaan kaedah ini tidak dapat dijumpai.

Ujian kehamilan dengan soda

Natrium bikarbonat (baking soda) merujuk kepada garam alkali, dan ujian kehamilan dengan soda - nampaknya - menggunakan kualiti khusus ini.

Untuk menjalankan ujian soda untuk kehamilan, anda perlu separuh segelas air kencing pagi pertama dan satu sudu soda, dan kemudian anda hanya membuang soda ke dalam air kencing. Pembentukan gelembung dan gelembung yang mendebarkan akan bermakna hasil negatif, dan pemendakan tanpa buih adalah positif.

Seluruh rahsia "tumpuan" ini ialah soda yang mempunyai sifat alkali, dan air kencing adalah berasid. Jadi hasil negatif dari "ujian" ini, diberikan pH spesifik air kencing, dijamin. Karbon dioksida dan air di mana produk perantaraan tindak balas biasa soda - asid karbonik larut dan gelembung apabila terdedah kepada asid urin.

Ujian Kehamilan dengan Mangan

Menawarkan beberapa ujian kehamilan dengan kalium permanganat adalah berdasarkan kepada kepercayaan bahawa jika kehamilan berlaku air kencing tidak berubah penyelesaian merah jambu lemah kalium permanganat, tetapi ia akan muncul zarah digantung. Dan jika seorang wanita tidak hamil, kemudian dengan menambah air kencingnya untuk penyelesaian kalium permanganat, campuran akan menjadi kuning.

Garam kalium asid mangan adalah oksidan kuat dan memasuki reaksi redoks dengan garam yang mengandungi air kencing. Setelah penguraian, anion ditukar kepada kation dan oksigen molekul dibebaskan, yang juga menghitam larutan mangan. Dan apa kehamilan di sini?

Ini mengenai ketidaksuburan yang sama seperti cuba melakukan ujian kehamilan pada peringkat awal menggunakan ... Ubat gigi. Dalam bekas dengan air kencing, dinasihatkan untuk memasukkan sejumlah ubat gigi putih yang mencukupi dan tunggu selama 10 minit. Apabila kemunculan busa di dalam bekas, kehamilan diadili, segala-galanya dianggap penunjuk negatif.

Kami ingin mengingatkan anda bahawa di halaman abad ke-21, dan cuba melakukan ujian kehamilan di rumah dengan semua kaedah di atas adalah tidak praktikal.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.