^

Ujian kehamilan elektronik

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Ujian kehamilan elektronik membolehkan untuk mewujudkan hakikat kejadiannya (atau tidak berlakunya) mudah, cepat dan yang paling penting, hampir terang: pengeluar ujian itu memberi jaminan bahawa tahap ketepatan tidak kurang daripada 99%.

Ujian Kehamilan Elektronik Ujian Pertama (Ujian Kehamilan Emas Digital), Ujian Kehamilan Digital dan Ujian Kehamilan CVS Digital dihasilkan di Amerika Syarikat; di UK melancarkan Ujian Kehamilan Lloydspharmacy 2, dan di Switzerland - Clearblue Digital Pregnancy Test.

Kesemua mereka menentukan kehamilan dengan prinsip yang sama seperti ujian jalur konvensional, iaitu, berdasarkan pengesanan gonadotropin chorionic manusia (hCG) dalam air kencing. Hormon ini adalah "penanda" kehamilan kerana ia mula menghasilkan kira-kira satu minggu selepas persenyawaan (pengenalan telur disenyawakan di dalam rahim) lapisan permukaan sebahagian daripada sel-sel kuman plasenta - chorion.

trusted-source[1], [2]

Siapa yang hendak dihubungi?

Ujian kehamilan elektronik Clearblue

Sehingga kini, wanita kami terutamanya menawarkan ujian kehamilan Clearblue yang terbukti dengan baik, yang dikembangkan oleh pakar-pakar British, dan dihasilkan oleh syarikat Switzerland SPD Swiss Precision Diagnostics GmbH sejak tahun 2008.

Meningkatkan ketepatan keputusan ujian dipastikan dengan penyahkodan mereka yang tidak dapat dikesan dengan pembaca optik digital, yang benar-benar menghilangkan faktor manusia yang ada dalam penggunaan jalur ujian tradisional.

Kelebihan ujian kehamilan terdiri dalam fakta bahawa di samping menentukan kehamilan, ujian ini mempunyai penunjuk penentu jangka kejadiannya (Minggu Estimator), yang pengeluar dipanggil masa kaunter dari konsep dalam masa satu atau dua, dua atau tiga atau lebih daripada tiga minggu.

Arahan untuk penggunaan ujian kehamilan elektronik jenama ini mendakwa bahawa - mengikut keputusan pengesahan eksperimen - daripada ketepatan penentuan hidupnya "jelas biru" penentu digital kehamilan tidak kalah dengan Amerika Syarikat dan lebih daripada 90%.

Bagaimana untuk menggunakan ujian kehamilan elektronik?

Manual ini mengandungi arahan langkah demi langkah yang jelas tentang cara menggunakan ujian kehamilan elektronik untuk Clearblue Digital.

Peraturan asas untuk menggunakan ujian Clearblue:

 1. Ujian harus dilakukan dalam tempoh tertentu - dari hari yang akan datang pada awal bulan depan. Walaupun ia boleh digunakan selama 2-3-4 hari sebelum tempoh haid yang dijangka (tetapi ketepatannya akan lebih rendah).
 2. Ujian tidak terhad pada masa hari, tetapi ketepatan maksimum hasilnya dijamin apabila menggunakan ujian air kencing untuk kencing pertama selepas bangun.
 3. Sebelum ujian yang telah dirancang, penggunaan cecair yang banyak tidak disyorkan.
 4. Ujian tersebut hendaklah dikeluarkan dari bungkusan tertutup sebaik sebelum prosedur.
 5. Sampul pelindung dari ujung penyerap adonan harus dikeluarkan.
 6. Dalam proses pembuangan air, aliran air kencing hanya perlu dibasahi tip penyerap dalam masa 5 saat. Untuk mengelakkan kencing di bahagian-bahagian lain dari peranti, disyorkan untuk membuang air kecil dalam bekas bersih kering dan meletakkan tip ke dalam air kencing selama 20 saat.
 7. Tudung perlindungan mesti diletakkan pada hujung basah yang digunakan.
 8. Ujian harus disimpan di bawah, tetapi yang terbaik adalah dengan meletakkannya secara mendatar.
 9. Masa ujian boleh dikesan dengan menghidupkan ikon jam pasir yang muncul pada penunjuk; Ujian tidak boleh disentuh, diserahkan, digoncang, dll.
 10. Apabila ikon jam petang berhenti berkelip (selepas kira-kira 3 minit), penunjuk akan menunjukkan hasilnya: tanda "+" bermaksud anda mengandung, ikon "-" adalah penunjuk negatif. Masa yang berlalu dari saat konsepsi ditunjukkan dalam minggu: 1-2, 2-3 atau 3+. Pada skrin penguji, keputusan ujian kekal kira-kira satu hari.

Kelemahan ujian kehamilan elektronik

Pakar membezakan kelemahan seperti ujian kehamilan elektronik:

 • jika anda menggunakan ujian 3-4 hari sebelum permulaan haid lain yang dijangkakan, hasilnya mungkin salah;
 • tidak semua wanita boleh mendapatkan hasil yang betul dari kali pertama, kerana tahap hCG tidak cukup tinggi pada masa ujian; ujian kedua diperlukan 2-3 kali selepas yang pertama;
 • Keputusan ujian akan tidak betul jika seorang wanita dirawat untuk ketidaksuburan dengan menyuntik ubat HCG atau dengan cara menstimulasi ovulasi.

Juga, keputusan ujian dengan ujian kehamilan elektronik mungkin salah:

 • jika seorang wanita tidak lama sebelum ujian kehamilan berhenti menggunakan kontraseptif hormon;
 • pada bulan yang tidak teratur;
 • dengan keguguran, pengguguran atau kehamilan baru-baru ini.

Ujian kehamilan elektronik akan menjadi salah dan dalam kes wanita yang mempunyai trophoblastic atau kuman tumor sel (dysgerminomas, teratoma ovari, choriocarcinoma, tahi lalat Kandungan molar, dan lain-lain) Bahawa menghasilkan chorionic gonadotropin manusia.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.