^

Bagaimanakah selenium menjejaskan badan?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Selenium adalah unsur surih yang diperlukan untuk kesihatan yang baik, tetapi hanya dalam jumlah kecil. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana selenium menjejaskan badan.

bagaimana selenium menjejaskan badan

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Selenium dalam protein

Selenium adalah sebahagian daripada protein untuk menghasilkan selenoprotein, yang merupakan enzim antioksidan penting. Ciri-ciri antioksidan selenoprotein dapat membantu mencegah kerusakan sel-sel dari radikal bebas. Radikal bebas adalah produk sampingan metabolisme oksigen, yang menyumbang kepada perkembangan penyakit kronik, seperti kanser dan penyakit jantung. Selenoprotein lain membantu mengawal fungsi tiroid dan memainkan peranan penting dalam berfungsi sistem imun.

Apa produk yang menyediakan selenium?

Produk sayuran adalah sumber utama selenium di kebanyakan negara di seluruh dunia. Kandungan selenium dalam makanan bergantung kepada kandungan selenium di dalam tanah di mana tanaman tumbuh. Sebagai contoh, penyelidik tahu bahawa tanah di dataran tinggi utara Nebraska dan Dakota mempunyai tahap selenium yang sangat tinggi. Orang yang tinggal di kawasan ini cenderung menggunakan selenium paling di Amerika Syarikat.

Tanah di beberapa bahagian China dan Rusia mengandungi jumlah selenium yang sangat rendah. Kekurangan selenium sering ditemui di kawasan ini, kerana kebanyakan makanan di kawasan ini ditanam dan dimakan di peringkat tempatan.

Selenium juga boleh didapati dalam beberapa jenis daging dan makanan laut. Haiwan yang makan bijirin atau tumbuh-tumbuhan yang ditanam di dalam tanah yang kaya selenium mengandungi selenium yang lebih tinggi di dalam otot. Di AS, daging dan roti adalah sumber makanan selenium yang biasa. Beberapa kacang juga merupakan sumber selenium.

Kandungan selenium dalam produk mungkin berbeza-beza. Sebagai contoh, kacang Brazil boleh mengandungi 544 mikrogram selenium setiap auns. Adalah dinasihatkan untuk makan kacang Brazil hanya sekali-sekala, kerana ini adalah produk dengan kandungan selenium yang luar biasa tinggi.

Selenium harian selenium

Norma harian untuk selenium ialah 70 mikrogram (μg). Kebanyakan label makanan tidak menunjukkan kandungan selenium dalam makanan. Peratusan nilai harian (% DV) ditunjukkan dalam jadual menunjukkan peratusan pengambilan harian yang dibentangkan dalam satu bahagian. Makanan menyediakan 5% selenium dari elaun harian. Makanan yang menyediakan kadar selenium harian 20% atau lebih tinggi adalah terlalu berkhasiat. Adalah penting untuk diingat bahawa makanan yang memberikan peratusan yang lebih rendah daripada pengambilan selenium harian juga menyumbang kepada diet yang sihat.

Sumber berasingan selenium

Nama produk

Mkg

% Nilai harian

Kacang Brazil, kering 544 39
daging putih, goreng 27hb 39
Dada ayam, daging goreng 24 34
Daging panggang 23 33
Biji bunga matahari 23 33
Mie telur, diperkaya, rebus, ½ cawan 19 27hb
Pasta, diperkaya, rebus, ½ cawan 19 27hb
Telur, keseluruhannya, masak keras 15th 21
Oat  dimasak, 1 cawan 12th 17hb
Roti dari bijirin penuh, 1 keping 11th 16
Beras, coklat, bijirin panjang, dimasak, ½ cawan 10 14th
Beras putih, diperkaya, bijirin lama, dimasak, ½ cawan 6th 9hb
Walnut 5 7th
Keju Cheddar 4 6th

Cadangan pemakanan selenium

Norma penggunaan selenium adalah istilah umum untuk satu set nilai rujukan yang digunakan untuk merancang dan menilai nutrien untuk orang yang sihat. Tiga jenis nilai rujukan penting yang termasuk dalam Peruntukan Diet (RDA) adalah norma pengambilan yang mencukupi (MA), tahap penggunaan tertinggi (UL) yang dibenarkan. RDA mengesyorkan pengambilan makanan harian purata yang mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan bagi hampir semua (97% -98%) orang yang sihat dalam setiap kumpulan, berdasarkan usia dan jantina mereka.

Dos harian maksimum tidak mungkin membawa kepada kesan buruk kesihatan. Jadual ini menyenaraikan norma untuk selenium dalam mikrogram (μg) sehari untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Cadangan pemakanan norma selenium

Umur (tahun) Lelaki dan wanita (Mkg sehari) Kehamilan (Mqg sehari) Laktasi (mg / hari)
1-3 20 N / A N / A
4-8 30 N / A N / A
9-13 40 N / A N / A
14-18 55 60 70
19+ 55 60 70

Dos selenium untuk bayi

Terdapat maklumat yang tidak mencukupi tentang selenium, yang ditubuhkan dalam dos untuk bayi. Pengambilan yang mencukupi adalah berdasarkan jumlah selenium yang dimakan oleh bayi yang sihat yang diberi susu ibu. Jadual ini menunjukkan norma-norma selenium untuk kanak-kanak dalam mikrogram (μg) sehari

Dos selenium untuk kanak-kanak

Umur (dalam bulan) lelaki atau perempuan (Mkg sehari)
0-6 bulan 15th
7-12 bulan 20

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Selenium dalam diet - penyelidikan

Hasil Kajian Kesihatan dan Pemakanan Kebangsaan AS menunjukkan bahawa diet kebanyakan orang Amerika memberikan jumlah selenium yang disyorkan. Kajian itu meneliti pengambilan nutrisi hampir 5,000 lelaki dan wanita pertengahan umur di empat negara pada akhir 1990-an, termasuk Amerika Syarikat, tujuan utama kajian ini adalah untuk menilai kesan mikronutrien pada tekanan darah.

Setiap peserta kajian, setelah menghabiskan diet 24 jam mengingatkan bahawa mereka diminta menulis semua makanan yang dimakan (makanan, minuman dan aditif makanan) dalam 24 jam sebelumnya. Penggunaan selenium adalah yang paling rendah di kalangan penduduk China, negara yang mempunyai defisit tertinggi selenium.

Dos selenium purata dalam diet peserta Amerika adalah 153 mcg untuk lelaki dan 109 mcg untuk wanita. Kedua-dua nilai melebihi pengambilan selenium yang disyorkan untuk orang dewasa dan bukti lanjut pengambilan selenium yang mencukupi di Amerika Syarikat.

Bilakah terdapat defisit selenium?

Kekurangan selenium jarang berlaku di Amerika Syarikat, tetapi terdapat negara-negara lain, terutama di China, di mana kepekatan selenium di dalam tanah sangat rendah. Terdapat bukti bahawa kekurangan selenium dapat menyumbang kepada perkembangan penyakit jantung, hipotiroidisme dan kelemahan sistem imun. Terdapat juga bukti bahawa kekurangan selenium biasanya tidak menyebabkan penyakit itu sendiri. Sebaliknya, ia boleh menjadikan tubuh lebih mudah terdedah kepada penyakit yang disebabkan oleh penyakit pemakanan, biokimia atau berjangkit lain.

Tiga penyakit tertentu dikaitkan dengan kekurangan selenium

  • Penyakit Keshan, yang membawa kepada peningkatan tisu jantung dan fungsi jantung yang lemah, berlaku pada kanak-kanak dengan kekurangan selenium
  • Penyakit Kashin-Beck, yang membawa kepada osteoarthropathy
  • Cretinisme endemik, yang membawa kepada keterbelakangan mental

Sejarah penyakit yang berkaitan dengan kekurangan selenium

Penyakit Keshan mula-mula digambarkan pada awal 1930-an di China, dan masih diperhatikan di kawasan besar sebuah kampung Cina dengan tanah selenium yang miskin. Pengambilan selenium makanan di kawasan ini adalah kurang daripada 19 μg sehari untuk lelaki dan kurang daripada 13 μg sehari bagi wanita, jauh lebih rendah daripada dos selenium semasa. Penyelidik percaya bahawa selenium tidak mencukupi pada orang yang dijangkiti virus penyakit Keshan. Kekurangan selenium juga diperhatikan pada orang yang bergantung kepada nutrisi parenteral (TPN) sebagai sumber nutrisi tunggal. TPN adalah kaedah pemakanan nutrien melalui suntikan intravena kepada orang yang sistem pencernaannya tidak berfungsi.

Bentuk nutrien yang tidak memerlukan pencernaan, larut dalam cecair dan melalui vena melalui penitis. Ini penting untuk mendapatkan selenium untuk mencegah kekurangannya. Doktor boleh memantau keadaan selenium untuk orang yang menerima makanan buatan untuk memastikan ia mendapat cukup.

Gangguan gastrousus yang teruk boleh mengurangkan penyerapan selenium, menyebabkan kekurangan selenium atau kekurangan. Masalah gastrointestinal yang mengganggu penyerapan selenium biasanya menjejaskan penyerapan nutrien lain, dan juga memerlukan pengawasan pemakanan manusia secara tetap supaya mereka diberikan rawatan perubatan dan pemakanan yang sesuai.

Siapa yang memerlukan selenium tambahan?

Dalam kebanyakan kes, kekurangan selenium atau kekurangannya dikaitkan dengan masalah gastrousus yang teruk, seperti penyakit Crohn atau pembedahan pembedahan sebahagian daripada perut. Ini dan gangguan gastrousus lain boleh mengganggu penyerapan selenium. Orang dengan penyakit yang teruk, yang mengalami keradangan dan jangkitan jangkitan, sering mengalami penurunan paras selenium dalam darah.

Doktor secara berasingan mengawal orang yang menderita penyakit gastrousus atau jangkitan teruk akibat kekurangan selenium untuk menentukan keperluan suplemen selenium untuk mereka.

Orang dengan kekurangan iodin juga boleh mendapat manfaat daripada selenium. Kekurangan iodium agak jarang di Amerika Syarikat, tetapi masih lazim di negara-negara membangun, di mana akses kepada iodin adalah terhad. Penyelidik percaya bahawa kekurangan selenium boleh memburukkan lagi kesan kekurangan iodin dan fungsi tiroid, dan bahawa diet selenium yang mencukupi boleh membantu melindungi terhadap beberapa kesan neurologi kekurangan iodin.

Para penyelidik menjalankan kajian suplemen di Perancis yang direka untuk menilai kesan vitamin dan mineral tambahan terhadap risiko penyakit kronik, mereka menilai hubungan antara goiter dan selenium semasa kajian ini. Keputusan mereka menunjukkan bahawa suplemen selenium dapat melindungi terhadap goiter, yang terlibat dalam memperbesar kelenjar tiroid.

Walaupun masalah perubatan tertentu, seperti yang dijelaskan di atas, menunjukkan keperluan untuk selenium, terdapat bukti yang tidak mencukupi untuk membuat cadangan untuk suplemen selenium untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang sihat.

Aditif selenium

Aditif selenium

Selenium adalah sebahagian daripada produk makanan utama, seperti jagung, gandum, soya dan selenomethionine, selenium organik - analogi asid amino metionin. Selenomethionine boleh dimetabolisme oleh tubuh metionin metionin dan berfungsi sebagai cara untuk menyimpan selenium dalam organ dan tisu. Aditif selenium juga boleh mengandungi natrium selenite dan selenate, dua bentuk selenium anorganik. Selenomethionine, sebagai peraturan, terbaik diserap dan digunakan sebagai bentuk selenium.

Kebanyakan selenium dalam ragi wujud dalam bentuk selenomethionine. Bentuk selenium ini digunakan dalam skala besar pencegahan kanser pada tahun 1983, dalam kajian yang menunjukkan pengambilan harian aditif mengandungi 200 μg selenium setiap hari. Ia boleh mengurangkan risiko kanser prostat, paru-paru dan kolorektal. Walau bagaimanapun, sesetengah yis mungkin mengandungi bentuk selenium yang tidak digunakan, dan juga selenomethionine.

Satu kajian pada 1995 melaporkan bahawa bentuk organik selenium dalam darah mungkin mengandungi peningkatan kepekatan selenium ke tahap yang lebih tinggi daripada bentuk anorganik. Walau bagaimanapun, ini tidak akan meningkatkan aktiviti enzim yang bergantung kepada selenium, seperti glutathione peroksidase. Penyelidik terus mengkaji kesan pelbagai bentuk kimia selenium, tetapi selenium untuk manusia dalam bentuk organik kini menjadi pilihan terbaik.

Selenium dan Kanser

Kajian eksperimen menunjukkan bahawa kadar kematian akibat kanser, termasuk kanser paru - paru, kolon dan prostat, adalah lebih rendah di kalangan orang yang mempunyai pengambilan selenium tinggi. Di samping itu, kejadian kanser kulit jauh lebih tinggi di kawasan Amerika Syarikat dengan kandungan selenium yang rendah di dalam tanah. Kesan selenium pada pengulangan pelbagai jenis kanser kulit telah diteliti di tujuh klinik dermatologi AS dari tahun 1983 hingga awal 1990-an. Mengambil suplemen harian yang mengandungi 200 mikrogram selenium tidak menjejaskan kanser kulit yang berulang, tetapi juga mengurangkan dengan ketara dan kematian kanser biasa. Kejadian kanser prostat, kanser kolorektal dan kanser paru-paru adalah jauh lebih rendah dalam kumpulan yang menerima suplemen selenium.

Kajian menunjukkan bahawa selenium boleh menjejaskan risiko kanser dalam dua cara. Sebagai antioksidan, selenium dapat membantu melindungi tubuh dari kesan berbahaya radikal bebas. Selenium juga boleh menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor.

Dua kajian jangka panjang di Perancis, Amerika Syarikat dan Kanada telah menyiasat sama ada selenium, digabungkan dengan sekurang-kurangnya satu suplemen makanan, boleh mengurangkan risiko kanser prostat pada lelaki.

Antara lelaki yang mempunyai tahap selenium dalam darah pada awal kajian, penggunaan suplemen dikaitkan dengan peningkatan dalam kejadian kanser prostat di sempadan kepentingan statistik berbanding dengan plasebo.

Oleh itu, dalam penyelidikan, bilangan sel kanser prostat baru di kalangan lelaki yang berumur 50 tahun ke atas menurun. Keputusan tambahan 1.5 tahun dari proses ini (semasa subjek tidak menerima vitamin E atau selenium) menunjukkan bahawa lelaki yang mengambil satu selenium atau selenium ditambah vitamin E mempunyai risiko peningkatan kanker prostat yang sedikit lebih tinggi dibandingkan dengan lelaki, yang mengambil plasebo, tetapi perbezaannya tidak signifikan secara statistik. Pada lelaki yang hanya mengambil vitamin E, risiko kanser prostat meningkat sebanyak 17%.

Selenium dan penyakit jantung

Survei penduduk jangka panjang telah menunjukkan hubungan antara pengambilan antioksidan yang rendah dan penyakit kardiovaskular yang tinggi. Data juga menunjukkan bahawa tekanan oksidatif dari radikal bebas, yang merupakan hasil sampingan oksigen metabolisme, boleh menyumbang kepada penyakit jantung.

Sebagai contoh, ini adalah bentuk teroksidasi lipoprotein ketumpatan rendah (LDL, sering disebut kolesterol jahat), yang menyumbang kepada pembangunan plak pada arteri koronari. Selenium adalah salah satu daripada kumpulan antioksidan yang dapat membantu mengehadkan pengoksidaan kolesterol "buruk" dan dengan itu membantu mencegah penyakit arteri koronari. Pada masa ini, terdapat bukti yang mencukupi yang mencadangkan suplemen selenium untuk pencegahan penyakit jantung koronari.

Selenium dan arthritis

Pemilihan menunjukkan bahawa orang-orang dengan artritis reumatoid, penyakit kronik yang menyebabkan kesakitan, kekejangan, bengkak dan kehilangan fungsi sendi, telah mengurangkan tahap selenium dalam darah. Di samping itu, sesetengah orang dengan arthritis mempunyai pengambilan selenium yang rendah.

Sistem kekebalan tubuh secara semulajadi menjadikan radikal bebas yang dapat membantu menghancurkan pencerobohan organisma asing dan tisu-tisu yang rosak, tetapi ia juga boleh merosakkan tisu yang sihat. Selenium sebagai antioksidan dapat membantu meringankan gejala arthritis dengan mengawal tahap radikal bebas. Keputusan semasa dianggap awal, dan kajian selanjutnya diperlukan sebelum suplemen selenium dapat disarankan untuk orang yang mempunyai arthritis.

Selenium dan HIV

HIV / AIDS boleh menyebabkan pengurangan nutrien, termasuk selenium. Kekurangan selenium dikaitkan dengan pengurangan bilangan sel dalam sistem imun, peningkatan dalam perkembangan penyakit dan risiko kematian yang tinggi dalam memerangi HIV / AIDS.

HIV / AIDS secara beransur-ansur memusnahkan sistem imun, dan tekanan oksidatif dapat merosakkan sel-sel sistem imun. Antioksidan, seperti selenium, membantu melindungi sel-sel daripada tekanan oksidatif, dengan itu dapat memperlambat perkembangan penyakit.

Selenium juga perlu untuk replikasi virus HIV, yang dapat mengurangkan tahap selenium.

Peperiksaan 125 lelaki dan wanita yang dijangkiti HIV menunjukkan bahawa kematian yang lebih tinggi daripada penyakit ini dikaitkan dengan defisit selenium. Dalam kajian kecil 24 kanak-kanak dengan HIV, yang saintis diperhatikan selama lima tahun, kanak-kanak yang rendah selenium meninggal pada usia yang lebih muda, yang mungkin menunjukkan perkembangan yang lebih cepat penyakit ini. Hasil kajian, yang mengetuai pakar-pakar, menunjukkan bahawa tahap selenium dapat menjadi prediktor penting bagi kelangsungan hidup orang yang terinfeksi HIV.

Para saintis terus menyiasat hubungan antara selenium dan HIV / AIDS, termasuk kesan selenium pada tahap perkembangan penyakit dan kematian. Terdapat data yang tidak mencukupi untuk kerap mengesyorkan suplemen selenium untuk orang yang mempunyai HIV / AIDS, dan doktor boleh menetapkan suplemen tersebut sebagai sebahagian daripada pelan rawatan am. Ini juga penting bagi orang HIV-positif yang mengambil jumlah selenium yang dianjurkan dalam diet.

Apa yang menyebabkan lebihan selenium?

Tahap selenium yang tinggi dalam darah (lebih daripada 100 μg / dL) boleh menyebabkan keadaan negatif. Gejala-gejala keterlaluan selenium termasuk gangguan gastrointestinal, kehilangan rambut, kuku jerawatan, nafas dengan bau bawang putih, keletihan, kerengsaan dan kerosakan saraf.

Ketoksikan disebabkan oleh keterlambatan selenium adalah jarang berlaku. Beberapa kes berkaitan dengan kemalangan industri dan kesilapan pengeluaran, yang menyebabkan selenium dosis tinggi. Institut Perubatan Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat telah menubuhkan tahap pengambilan selenium yang lebih tinggi (UL) selenium pada 400 mcg sehari bagi orang dewasa untuk mencegah risiko keracunan selenium. Jadual ini menunjukkan kadar penggunaan selenium yang kecil - dalam mcg sehari untuk bayi, kanak-kanak dan orang dewasa. 

Pengambilan selenium peringkat atas yang boleh diterima untuk bayi, kanak-kanak dan orang dewasa
umur lelaki dan wanita (Mkg / hari)
0-6 bulan  45
7-12 bulan  60
1-3 tahun  90
4-8 tahun  150
9-13 tahun  280
14-18 tahun  400
19 + tahun  400

Selenium dan diet yang sihat

Pada tahun 2010, kerajaan persekutuan nasihat US diet menyatakan bahawa "nutrien boleh dimakan terutamanya daripada makanan. Makanan dengan nutrien dalam bentuk kebanyakannya utuh mereka bukan sahaja mengandungi vitamin dan mineral yang sering dijumpai dalam makanan tambahan , serta dalam serat pemakanan dan bahan semulajadi yang lain yang dapat mempengaruhi kesihatan secara positif .... Aditif secara aktif secara biologi ... Boleh bermanfaat dalam keadaan tertentu untuk meningkatkan penggunaan spesifik dalam itamin atau mineral ".

Sebelum menggunakan selenium - sebagai unsur bebas atau sebagai sebahagian daripada bahan-bahan lain - pastikan anda berunding dengan doktor pakar diet anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.