^

Sistem perlindungan saluran gastrousus

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Teori pemakanan yang mencukupi sangat penting bagi sistem yang melindungi tubuh daripada penembusan pelbagai bahan berbahaya ke dalam persekitaran dalamannya. Pengambilan nutrien dalam saluran gastrousus harus dipertimbangkan bukan sahaja sebagai cara untuk menambah tenaga dan bahan plastik, tetapi juga sebagai pencerobohan alergi dan toksik. Sesungguhnya pemakanan dikaitkan dengan bahaya penembusan ke dalam persekitaran dalaman tubuh pelbagai jenis antigen dan bahan toksik. Hanya berkat sistem perlindungan yang kompleks, aspek negatif pemakanan berkecai secara berkesan.

Pertama sekali, perlu diperhatikan sistem yang masih dirujuk sebagai mekanikal, atau pasif. Dengan ini yang dimaksudkan kebolehtelapan terhad mukosa saluran gastrousus untuk molekul larut dengan berat badan yang rendah molekul (kurang daripada 300-500) dan impermeability kepada polimer, termasuk protein, mukopolisakarida dan bahan lain yang mempunyai sifat-sifat antigen. Walau bagaimanapun, sel-sel sistem penghadaman semasa pembangunan selepas bersalin mempunyai ciri-ciri endocytosis, memudahkan kemasukan ke dalam persekitaran dalaman makromolekul dan antigen asing. Terdapat data bahawa sel-sel saluran gastrointestinal organisme dewasa juga mampu menyerap molekul besar, termasuk yang tidak terpakai. Proses sedemikian ditetapkan oleh Mr Volkheimer sebagai penembusan. Di samping itu, laluan makanan melalui saluran gastrousus jumlah hujan asid lemak meruap, sebahagian daripada mereka dengan menghisap menyebabkan kesan toksik, dan lain-lain - kesan kerengsaan tempatan. Bagi xenobiotics, pembentukan dan penyerapan mereka dalam saluran gastrousus berbeza bergantung kepada komposisi dan sifat-sifat pencemaran makanan.

Terdapat beberapa mekanisme lain yang menghalang kemasukan bahan toksik dan antigen dari persekitaran enterik ke dalam persekitaran dalaman, dua daripadanya adalah transformasi. Satu mekanisme tersebut dikaitkan dengan glycocalysis, yang tidak dapat ditembusi bagi banyak molekul besar. Pengecualian adalah molekul yang menjalani hidrolisis oleh enzim (amilase pankreas, lipase, protease) yang terserap dalam struktur glycocalyx. Dalam hubungan ini, hubungan reaksi alergi dan toksik molekul unsplit dengan membran sel terhalang, dan molekul yang menjalani hidrolisis kehilangan sifat antigenik dan toksiknya.

Mekanisme transformasi lain disebabkan oleh sistem enzim yang diletakkan di atas membran apikal sel usus dan memecahkan oligomer sehingga monomer yang mampu menyerap. Oleh itu, sistem enzim glycocalyx dan membran lipoprotein berfungsi sebagai penghalang yang menghalang kemasukan dan hubungan molekul besar dengan membran sel usus. Peranan penting dapat memainkan peptidase intraselular, yang dianggap oleh kami sebagai penghalang tambahan dan sebagai mekanisme perlindungan terhadap senyawa aktif fisiologi.

Untuk memahami mekanisme perlindungan, adalah penting bahawa mukosa manusia usus kecil manusia mengandungi lebih daripada 400,000 sel plasma setiap 1 mm. Di samping itu, kira-kira 1 juta limfosit dikesan setiap 1 c m 2 mukosa usus. Biasanya, jejunum mengandungi 6 hingga 40 limfosit setiap 100 sel epitelium. Ini bermakna bahawa dalam usus kecil, sebagai tambahan kepada lapisan epitelium yang memisahkan persekitaran enteral dan dalaman badan, masih ada lapisan leukocyte kuat.

Sistem kekebalan usus adalah sebahagian daripada sistem imun badan dan terdiri daripada beberapa petak yang berbeza. Limfosit-komposit ini mempunyai banyak persamaan dengan limfosit bukan usus, tetapi ia juga mempunyai ciri-ciri unik. Dalam kes ini, populasi limfosit yang berlainan dalam usus kecil berinteraksi kerana pemindahan limfosit dari satu kompartemen ke tempat lain.

Tisu limfa pada usus kecil adalah kira-kira 25% daripada seluruh mukosa usus. Ia dibentangkan dalam bentuk pengumpulan dalam patch Peyer dan lamina propria (nodus limfa individu), serta populasi limfosit disebarkan di epitel dan lamina propria. Mukosa usus kecil mengandungi makrofag, T, B- dan M-limfosit, limfosit intraepithelial, sel sasaran, dan lain-lain.

Mekanisme kekebalan boleh bertindak di rongga usus kecil, di permukaannya dan di lamina propria. Pada masa yang sama, limfosit usus boleh merebak ke tisu dan organ lain, termasuk kelenjar susu, organ kelamin wanita, tisu bronkial limfatik, dan mengambil bahagian dalam imuniti mereka. Kerosakan mekanisme yang mengawal imuniti badan dan sensitiviti imun dari usus kecil kepada antigen boleh membuat perbezaan dalam patogenesis pelanggaran imuniti tempatan usus dan dalam perkembangan reaksi alergi.

Mekanisme bukan imun dan imun untuk melindungi usus kecil melindunginya daripada antigen asing.

Manakala mukosa saluran penghadaman adalah berpotensi kawasan di mana penembusan antigen dan bahan mungkin toksik ke dalam persekitaran dalaman organisma, di sini digelar mempunyai sistem perlindungan yang berkesan, yang merangkumi kedua-dua faktor perlindungan mekanikal (pasif) dan aktif. Dalam kes ini, sistem yang menghasilkan antibodi dan sistem imuniti selular berinteraksi dalam usus. Saya perlu menambah bahawa fungsi perlindungan halangan hepatik dilaksanakan dengan menggunakan penyerapan sel kupferovyh bahan-bahan toksik, dilengkapi dengan tindak balas sistem antitoksin dalam epitelium usus kecil.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Kesimpulan

Pembukaan undang-undang umum daripada asimilasi nutrien, adalah sama sah untuk organisma paling maju yang paling primitif dan, tidak dapat tidak membawa kepada pembentukan teori evolusi baru sesuai untuk proses assimilatory tafsiran satunya lelaki memberi alasan tidak, tetapi juga kumpulan lain organisma. Teori pemakanan yang mencukupi yang dicadangkan oleh kita bukanlah pengubahsuaian klasik, tetapi teori baru dengan aksiomatik yang berbeza. Pada masa yang sama, salah satu postulates dasar teori klasik, mengikut mana pengambilan dan perbelanjaan dalam tubuh nutrisi mesti seimbang, teori baru sepenuhnya diterima.

Menurut teori pemakanan seimbang, makanan, yang adalah struktur yang sangat dianjurkan dan terdiri daripada nutrien, serat pemakanan dan dalam beberapa kes produk toksik tertakluk kepada mekanikal, ciri-ciri fiziko-kimia dan rawatan enzim. Akibatnya, komponen makanan yang berguna diekstrak dan ditukar menjadi sebatian khusus spesies yang diserap dalam usus kecil dan memberikan tenaga dan keperluan plastik badan. (Ramai ahli fisiologi dan biokimia membandingkan proses ini dengan pemulihan komponen berharga daripada bijih.) Dari bahan balast, beberapa elemen daripada jus pencernaan, sel-sel exfoliated lapisan epitelium saluran gastrousus, serta beberapa produk flora bakteria penting nutrien separa menggunakan dan balast dijana rahsia , yang dikeluarkan dari badan. Dari skim asimilasi makanan ini, ikuti prinsip-prinsip pengiraan jumlah nutrien yang memasuki tubuh bersama-sama dengan makanan, menilai meritnya, dan sebagainya.

Menurut teori, pemakanan yang mencukupi, serta peralihan dari negara yang lapar kepada yang berpuas hati, tidak hanya disebabkan oleh nutrien, tetapi juga oleh pelbagai sebatian peraturan penting yang datang dari usus ke persekitaran dalaman tubuh. Senyawa regulatori semacam itu adalah terutamanya hormon yang dihasilkan oleh sel endokrin banyak saluran gastrointestinal, yang dalam jumlah dan pelbagai melebihi keseluruhan sistem endokrin badan. Sebatian peraturan termasuk juga faktor seperti hormon, seperti derivatif makanan, terbentuk kerana tindakan enzim pada alat pencernaan makroorganisme dan flora bakteria. Dalam sesetengah kes, tidak mungkin untuk menarik garis jelas antara bahan-bahan pengawalseliaan dan toksik, seperti histamin.

Dari segi teori klasik mikroflora bekalan saluran penghadaman dalam organisma Monogastric, termasuk manusia (tetapi tidak ruminan), tidak neutral, tetapi atribut agak berbahaya. Dengan kedudukan teori pemakanan yang mencukupi flora bakteria saluran gastrousus, bukan sahaja dalam ruminan, tetapi juga, nampaknya, semua atau sebahagian besar organisma multicellular - suatu pihak yang perlu kepada asimilasi makanan. Ia kini menetapkan bahawa aktiviti dalam pelbagai organisma makanan dalam sistem pencernaan bukan sahaja pengekstrakan yang menulis sebahagian kegunaannya - nutrien utama, tetapi juga transformasi pelbagai komponen makanan di bawah pengaruh mikroflora, dan juga produk aktiviti penapisan itu. Akibatnya, bahagian nutrien yang tidak digunakan menjadi sebahagian aktif dari persekitaran enterik yang mempunyai beberapa sifat penting.

Bagi organisma yang kompleks, adalah wajar untuk menganggap bahawa dalam erti metabolik mereka adalah sistem superorganisma di mana tuan rumah berinteraksi dengan mikroflora tertentu. Di bawah tindakan mikroflora, nutrien sekunder terbentuk, yang sangat penting, dan dalam banyak kes perlu. Sumber nutrien sekunder adalah nutrien ballast yang terlibat dalam pengawalseliaan banyak fungsi tempatan badan.

Asimilasi makanan, menurut teori klasik bekalan, dikurangkan kepada hidrolisis enzim iaitu struktur organik kompleks dan pengekstrakan unsur-unsur mudah - nutrien yang betul. Ia mengikuti beberapa idea asas tentang kesesuaian pengayaan makanan, iaitu, komponen petak yang mengandungi nutrien daripada balast dan penggunaan sebagai bahan makanan nutrien bersedia - produk belahan akhir sesuai untuk penyerapan, atau pengenalan darah, dan sebagainya .. Sebaliknya, mengikut teori kuasa yang mencukupi, tidak ada hanya pecahan makanan, tetapi juga nutrien dan penyediaan bahan fisiologi aktif disebabkan oleh pendedahan daripada mikroflora saluran gastrousus, h bahan balast. Dengan cara ini, banyak vitamin, asid lemak yang tidak menentu dan asid amino perlu dibentuk, yang memberi kesan ketara terhadap keperluan tubuh untuk makanan yang berasal dari luar. Nisbah antara nutrien utama dan menengah boleh berbeza secara meluas, bergantung kepada spesies dan ciri individu mikroflora. Di samping itu, bersama dengan nutrien sekunder di bawah pengaruh flora bakteria, bahan toksik terbentuk, khususnya amina toksik. Aktiviti flora bakteria, yang merupakan komponen wajib bagi organisma multiselular, berkait rapat dengan beberapa ciri penting makroorganisma.

Seperti yang berulang kali tercatat, perkembangan teori pemakanan yang mencukupi bergantung kepada corak biologi dan evolusi umum, serta pencapaian beberapa sains, khususnya biologi, kimia, fizik dan perubatan. Sesungguhnya, untuk ahli biologi, bukan sahaja "formula", tetapi juga teknologi dari mana-mana proses sangat penting, kerana evolusi adalah untuk mengoptimumkan teknologi proses biologi. Dalam sistem biologi, banyak bergantung pada teknologi proses, kerana kecekapan tinggi mereka, dan kadang-kadang kemungkinan besar, dikaitkan dengan realisasi beberapa pautan perantaraan. Kecekapan pelaksanaan yang tidak mencukupi atau interaksi mereka mengganggu fungsi keseluruhan sistem. Penyampaian ini menerangkan beberapa perbezaan asas antara teori pemakanan yang seimbang dan seimbang. Teori pertama, pada dasarnya, ditentukan oleh rumus pemakanan yang seimbang, yang kedua, selain formula sedemikian, mengambil kira teknologi pemakanan, iaitu, teknologi proses asimilasi makanan oleh pelbagai kumpulan organisma.

Akhirnya, teori pemakanan yang mencukupi adalah salah satu unsur utama sains interdisipliner trophologi. Menggabungkan banyak bahagian sains biologi dan perubatan yang berkaitan dengan pelbagai aspek asimilasi sistem biologi makanan yang berbeza-beza kerumitan (dari sel dan organisma untuk ekosistem dan biosfera), salah satu sains adalah perlu untuk memahami perpaduan asas alam semula jadi. Ia juga penting untuk mencirikan proses interaksi dalam biosfera atas dasar hubungan trofik, iaitu, untuk mempertimbangkan biosfera sebagai trofosfery a. Tetapi, bukannya di mungkin ke tahap yang lebih besar pembentukan ekologi trofik, dan termasuk teori pemakanan yang mencukupi adalah penting untuk pelbagai sains perubatan, kerana tisu trofik dan gangguan mereka, pelbagai masalah gastroenterologi, aspek teori dan gunaan sains nutrisi - ia sebenarnya, bahagian yang tidak rasional memisahkan bahagian satu masalah biasa - masalah asimilasi makanan oleh organisma yang berdiri di pelbagai peringkat tangga evolusi. Masalah ini harus dipertimbangkan dari beberapa jawatan kesatuan atas dasar yang lebih luas dan lebih dalam daripada pandangan sebelumnya.

Oleh itu, teori pemakanan yang mencukupi adalah, sebaliknya, teori pemakanan seimbang, di mana "sayap biologi" telah berkembang. Ini bermakna bahawa teori pemakanan yang mencukupi tidak hanya berlaku untuk seseorang atau sesetengah kumpulan haiwan, tetapi juga kepada pelbagai jenis haiwan dan, lebih-lebih lagi, kepada semua kumpulan organisma.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.