^

Kesihatan

Apakah yang berlaku pada flora?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Hasil pemeriksaan mikrobiologi atau sitologi dapat diserahkan kepada pesakit atau dikirim ke dokter yang menetapkan analisis (ahli ginekologi, ahli urologi, dll.). Untuk merekodkan bukti yang disediakan bentuk khas bakteriologi atau pemeriksaan sitologi.

Oleh kerana organ-organ kelamin wanita berstruktur dan berfungsi berbeza daripada lelaki, ternyata agak logik bahawa mikroflora normal zakar pada lelaki dan vagina pada wanita akan agak berbeza, yang akan dapat dilihat dalam bentuk dengan hasil kajian.

Oleh itu, biasanya smear lelaki mungkin mengandungi:

Sel darah putih (Le)

Sehingga 5 kelihatan

Sel darah merah (Er)

Sehingga 3 dalam penglihatan berongga

Eoinophiles (Eo atau E)

Sehingga 10% daripada semua sel

Epitel squamous

Sehingga 10 mata

Mikroflora oportunistik bercampur

 

Sebagai sebahagian daripada mikroflora normal pada lelaki, seseorang boleh mendapatkan epidermal, saprophytic dan Staphylococcus aureus, neisseria, pseudomonas dan E. Coli, streptokokus hijau, enterococcus fecal, Proteus, Corynebacterium, bacteroids. Beberapa mikroorganisma di atas tidak dapat menyebabkan penyakit, yang lain (patogenik kondisional) - menjadi berbahaya hanya dalam jumlah besar (dengan pembiakan aktif).

Kadang-kadang sedikit lendir boleh hadir dalam perut lelaki. Ini berlaku dengan rangsangan seksual pada malam sebelum atau semasa salur, tetapi mungkin menjadi tanda proses keradangan.

Sekarang anggap komposisi pemeriksaan mikroskop biasa terhadap wanita:

Petunjuk

U

V

C

Leukosit (Le)

≤ 10

≤ 10

≤ 30

Erythrocytes (Er)

Tidak

Tidak

Tidak

Epitelium persegi

≤ 10

≤ 10

≤ 10

Mukus

Tidak

Tidak (sederhana)

Tidak (sederhana)

Flora lain

Tidak (n / a, tidak dikesan)

Lactobacilli (dalam jumlah besar atau sederhana)

Tidak (n / a, tidak dikesan)

Sel kunci

Tidak

Tidak

Tidak

Candida

Tidak

Tidak

Tidak

Gonococci (Gn)

Tidak

Tidak

Tidak

Trichomonas (Trich)

Tidak

Tidak

Tidak

Jika penunjuk spesifik dalam biomaterial tidak terdapat dalam bentuk analisis, boleh ada dash - (-) atau kata-kata "tidak", "n / o", "tidak dikesan", dll.

Kadang-kadang bentuk dengan hasil ujian bukannya huruf dan nombor mengandungi tanda "+" atau "-". Yang terakhir menunjukkan hasil negatif untuk penunjuk tertentu, iaitu. Ketiadaan jenis bakteria atau sel. Dengan bilangan "+" anda boleh menilai kelaziman jenis mikroflora ini dalam bahan yang dikaji.

Flora normal di dalam smear  pada wanita tidak bermakna ketiadaan lengkap dari pelbagai wakil mikroflora patogenik yang bersesuaian di dalamnya, hanya bilangan mereka tidak mencukupi untuk perkembangan keradangan, oleh itu, ia tidak disebutkan. Kehadiran lendir bukanlah patologi jika ia ada dalam kesederhanaan. Leukosit tunggal juga merupakan variasi norma, yang hanya menunjukkan kesediaan sistem imun untuk melawan jangkitan.

Ketekunan relatif mikroflora vagina membantu mengekalkan lactobacilli (batang Doderlein, yang membentuk kira-kira 95% daripada mikroflora faraj normal), yang sepatutnya terdapat dalam jumlah besar dalam smear seorang wanita dewasa. Mereka mula berkembang dalam badan gadis seawal remaja dan bertanggungjawab untuk mengekalkan persekitaran asid vagina. Makan glikogen, bakteria bermanfaat ini menghasilkan asid laktik, yang mewujudkan persekitaran dalam vagina yang tidak sesuai untuk pembiakan mikroorganisma yang tidak sihat.

Kadang-kala dalam bentuk analisis, anda dapat melihat perkataan "lactomorphotypes" yang tidak dapat difahami. Ini adalah nama lain untuk lactobacilli, dan jika lactomorphotypes dalam bengkak pada flora vagina hadir dalam jumlah besar (sekurang-kurangnya 90-95%), maka wanita itu tidak boleh takut, tetapi gembira, kerana ia menunjukkan keadaan yang baik dari vagina. Ini adalah satu-satunya penunjuk yang mana nilai tinggi dianggap sebagai kelebihan.

Tetapi penurunan bilangan lactobacilli sudah menjadi gejala yang membimbangkan, kerana ia mengatakan tentang pelanggaran mikroflora vagina. Idealnya, selebihnya penduduk vagina (mikroflora kokkal dan batang, kulat, yang sentiasa hidup di dalam badan kita) mestilah tidak melebihi 5% daripada jumlah mikroorganisma. Jika lactobacilli menjadi kurang, maka jumlah dan komposisi bakteria lain yang tidak memberi manfaat kepada manusia meningkat, dan ini sudah menunjukkan pelanggaran terhadap kelamin wanita.

Lactobacilli hanya terdapat di dalam vagina, dan di saluran uretra dan serviks mereka biasanya tidak hadir.

Sebilangan besar flora di dalam smear dianggap sebagai tanda yang baik apabila ia datang kepada lactomorphotypes, tetapi bukan mengenai rod lain, kokcal atau mikroflora lain. Pemeriksaan mikroskopik bahan lebur sukar untuk menentukan kandungan bakteria tertentu di dalamnya, oleh itu hanya jumlah keseluruhannya diambil kira. Dan jika lebih daripada 5% daripada jumlah penduduk vagina, seorang wanita harus memberi perhatian kepada kesihatan mereka.

Kekurangan flora dalam smear adalah gejala yang tidak menyenangkan dalam mana-mana. Alasan untuk hasil palsu itu boleh menjadi kebersihan menyeluruh organ-organ kemaluan pada malam analisis, termasuk douching dan penggunaan agen antibakteria. Tetapi jika seorang wanita bersedia untuk memberi smear mengikut semua peraturan, tetapi analisis masih menunjukkan ketiadaan hampir atau pengurangan microflora yang bermanfaat tanpa peningkatan dalam penyebab penyakit ini, ini boleh menjadi bukti terapi antibiotik yang berpanjangan dalam dos yang tinggi, yang hanya memusnahkan perlindungan semulajadi tubuh wanita dan sistem pembiakan khususnya.

Keadaan ini sangat jarang berlaku. Biasanya, apabila memusnahkan lactobacilli dan mengurangkan keasidan vagina, mikroflora kulat mula aktif melipatgandakan, yang tidak mati di bawah tindakan kebanyakan antibiotik, dan lebih tinggi (kulat daripada genus Candida) dikesan di dalam smear pada flora.

Apakah kebersihan vagina?

Kami biasa berfikir bahawa ia adalah tulen di mana tidak ada kuman. Tetapi berhubung dengan badan wanita, definisi kesucian seperti itu tidak terpakai, kerana ketiadaan mikroflora dalam smear dianggap sebagai pelanggaran, dan kesucian steril tersebut hanya perlu membimbangkan.

Ginekologi, bercakap mengenai kesucian sebenar vagina, menyiratkan kehadiran di dalamnya mikroflora berguna dan ketiadaan berbahaya, mempertimbangkan 4 darjah kesucian seperti:

  • 1 darjah - impian mana-mana wanita. Ini sebenarnya merupakan model yang ideal dalam persekitaran dalaman vagina, di mana lactobacilli yang bermanfaat (Doderlein sticks) menguasai, tidak ada kehadiran bakteria dan kulat lain yang dapat dikesan, tetapi kehadiran sel epitelium murni tunggal dapat diperhatikan, kehadiran leukosit tunggal dibenarkan. Disifatkan oleh ketiadaan lengkap miselium kulat dan mikroflora gram-negatif. Pada wanita yang mempunyai hubungan seks, sejenis flora vagina yang serupa di dalam smear sangat jarang berlaku. Biasanya apa-apa hasil perut dicatat selepas pemulihan atau jangka pendek terapi antibiotik.
  • Gelaran 2 adalah variasi vagina tulen, lebih dekat dengan realiti, walaupun di sini kita tidak boleh bercakap tentang kesucian yang benar. Pengurangan sedikit lactobacilli, peningkatan kandungan sel epitelium dan leukosit dalam biomaterial adalah ciri. Kehadiran sejumlah kecil cocci gram-positif dan rod gram-negatif, makrofaj. Corak ini sering dijumpai pada wanita yang sihat, jarang ditemani oleh sebarang aduan tertentu.
  • 3 darjah - di sini sudah tidak perlu bercakap tentang kebersihan. Bahan biomas mempunyai kandungan lactobacillus yang dikurangkan dengan ketara, penduduk kemungkinan lain dari vagina didapati dalam jumlah yang sederhana: spesies anaerobik Comma variabile, rod gram-negatif dan cocci dalam kuantiti sederhana, cocci gram-positif, colibacilli, dan trichomonad individu juga boleh dijumpai. Terdapat juga leukositosis sederhana, yang menunjukkan permulaan proses keradangan atau penyakit yang lembab. Dalam kes ini, mikrofora tidak menguntungkan mengatasi kesihatan yang sihat, yang bercakap mengenai kesihatan wanita yang teruk, iaitu. Biocenosis yang merosakkan (dysbiosis vagina, juga dikenali sebagai vaginosis bakteria), yang bermaksud pemeriksaan tambahan dan pemulihan persekitaran faraj biasa diperlukan.
  • Gred 4 - keadaan yang membimbangkan ketika smear tidak menunjukkan lactobacilli yang berfaedah, dan kuasa tersebut tergolong patogenik dan patogenik (gonococci, trichomonads, gardnerella) mikroorganisma. Sejumlah sel epitelium dan jumlah sel darah putih yang tinggi menunjukkan proses keradangan yang ketara. Terdapat penyakit serius yang perlu dirawat tanpa rak.

Secara skematik, penilaian biocenosis (keadaan mikroflora) faraj wanita boleh dibentangkan dalam bentuk jadual:

Penunjuk mikroskopik

Saya

II

III

IV

Lactobacilli

+++

++

+

-

Perenggan berubah 

-

-

++

++

Gram-negatif cocci / sticks

-

-

++

++

Anaerobes, streptococci, colibacilli, dsb.

-

-

- / +

+++

Sel darah putih

-

+

++

+++

Sel epitel

Tunggal

+

+

++

Pengesanan mikroorganisma patogen di dalam smear dalam kombinasi dengan leukositosis sederhana atau teruk (peningkatan bilangan leukosit) adalah bukti gangguan yang wujud, salah satu manifestasi yang hanya keradangan yang disebabkan oleh jangkitan. Dan jika terdapat jangkitan yang aktif, maka langkah-langkah untuk memeranginya perlu serius: pemeriksaan lanjut dengan definisi agen penyebab (kadang-kadang gabungan mikroorganisma) dan kepekaannya terhadap ubat-ubatan (biasanya kuat: antibiotik, ubat antikulat, ubat kompleks).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.