^

Kesihatan

Reticulocytes

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Reticulocytes adalah bentuk muda eritrosit, yang mengandungi bahan berbentuk filamen, dikesan dengan bantuan warna supripital khusus. Masa kematangan reticulocytes adalah 4-5 hari, di mana dalam 3 hari mereka matang dalam darah periferal, selepas itu mereka menjadi sel darah merah matang.

Retikulosit adalah "bayi yang baru lahir", eritrosit yang tidak matang. Reticulocytes berasal dari organ yang paling penting, di mana sebenarnya semua sel darah baru terbentuk, iaitu sumsum tulang. Di sana, akibat pembahagian dan pembezaan sel stem, semua peringkat pematangan erythrocyte muncul dan lulus.

Erythrocyte yang baru lahir mengandungi rangkaian saluran darah mikroskopik yang rapuh - retikulum, dari mana nama mayat merah muda berlaku. Muncul di sumsum tulang, retikulosit matang di dalamnya selama beberapa hari lagi, dan kemudian bergerak ke dalam saluran darah - periferal. Di sana mereka juga masak satu atau dua hari, dengan cepat "membesar". Adalah menarik bahawa sel darah merah masak meninggalkan medan untuk peredaran sejumlah kecil reticulocytes, tidak lebih daripada 2%. Oleh itu, hampir dalam sehari "keluarga" sel-sel darah merah diisi semula dengan anak lembu baru. Tubuh manusia direka dengan bijak supaya ia berusaha mematuhi corak peredaran erythrocyte yang tetap. Kehidupan setiap erythrocyte berlangsung tidak lebih dari 3 bulan, tetapi disebabkan pembaharuan separa malar sistem umum tidak mengalami. Sel darah merah yang lama dan haus digunakan oleh sistem limfoid, lebih tepat - oleh limpa, dan yang baru - retikulosit dilahirkan dalam sumsum tulang setiap dua hari. Terdapat juga "dispatcher" dalam aliran berterusan ini - hormon yang dirembes oleh buah pinggang, erythropoietin. Terdapat kawalan dengan cara ini:

Apabila jumlah oksigen yang amat diperlukan, buah pinggang menghasilkan erythropoietin diangkut aliran darah dalam "wad bersalin" sel-sel darah merah, sistem utama dikurangkan dalam darah - tulang sumsum. Erythropoietin adalah perangsang bagi permulaan reticulocytes. Sekiranya organ hemopoietic "overdid" dan sel darah merah terlalu banyak, erythropoietin terhenti segera dihasilkan oleh sistem ginjal.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Apakah tujuan analisis yang menentukan retikulosit "bayi yang baru lahir"?

 • Pertama, ia adalah penunjuk yang amat penting bagi keadaan sum-sum tulang dan kapasiti regeneratifnya;
 • Kedua, reticulocytes, atau sebaliknya, menunjukkan keberkesanan langkah-langkah terapeutik dalam pelbagai bentuk anemia;
 • Ketiga, untuk menilai dan mengesahkan fungsi limpa atau fungsi ginjal selepas pemindahan.

Juga, analisis adalah penting untuk pertandingan sukan, apabila para peserta diperiksa untuk doping.

Sebagai contoh, reticulocytes mula secara aktif menolak rakan-rakan lebih matang - eritrosit, peningkatan jumlah mereka. Aktiviti sedemikian mungkin menunjukkan strategi yang betul dalam rawatan anemia, atau sebaliknya, fakta kehilangan darah dalam tubuh jika terapi tidak dilakukan. Juga, untuk sebab-sebab yang cukup difahami, bilangan sel darah merah "muda" meningkat pada wanita hamil.

Jumlah reticulocytes yang dikurangkan, serta kehilangan mereka, menunjukkan patologi yang serius dalam darah dan ketidakcekapan terapi. Sumsum tulang tidak mengatasi fungsinya, keadaannya dicirikan sebagai ditindas.

Di samping itu, retikulosit adalah penunjuk kelajuan organ utama hematopoiesis - sumsum tulang.

Bagaimanakah indeks retikulosit dikira?

Untuk menilai tahap anemia secara tepat, tahap keparahannya mengira indeks retikulosit dengan formula khas:

Peratusan reticulocytes didarabkan oleh indeks hematokrit. Kemudian hasil dibahagikan kepada produk angka 45 dan 1.85. 45 adalah tahap norma hematokrit, dan angka 1.85 adalah tempoh purata dimana retikulosit baru memasuki darah.

Apakah yang boleh menunjukkan apabila reticulocytes dinaikkan?

Jumlah reticulocytes dalam perubatan dipanggil reticulocytosis. Ini boleh menjadi tanda penyakit dan masalah:

 • Kehilangan darah akut;
 • Sindrom hemolitik (anemia hemolitik);
 • Terapi aktif anemia yang bergantung kepada thiamine;
 • Rawatan yang berkesan untuk anemia kekurangan zat besi;
 • Jangkitan paru-paru - malaria;
 • Hypoxia.

Jika reticulocytes diturunkan, ini mungkin menunjukkan penyakit seperti:

 • Myelodysplasia atau anemia aplastik;
 • Patologi hipoplasma sumsum tulang adalah anemia hipoplasia;
 • Rawatan yang tidak berkesan terhadap anemia megaloblastik (bergantung kepada B12);
 • Patologi autoimun;
 • Alkoholisme kronik;
 • Patologi buah pinggang.

Jika anda telah menerima keputusan ujian darah klinikal dan memutuskan untuk menafsirkannya secara bebas, maka sebaiknya anda akan keliru, paling tidak anda akan mengalami penggera yang sia-sia. Oleh itu, bentuknya, di mana retikulosit dan komponen darah yang lain diterangkan dan dikira, adalah yang terbaik dipindahkan ke tangan profesional yang boleh dipercayai. Jelaskan semua butiran akan menjadi doktor yang menghantar anda ke kajian, kerana ia adalah reticulocytes yang menarik perhatiannya.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.