^

Kesihatan

Semak persepsi warna dan persepsi warna: bagaimana untuk lulus

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Manusia - salah satu daripada makhluk hidup yang sedikit, yang cukup beruntung untuk melihat dunia dalam semua kepelbagaian warna. Tetapi, malangnya, tidak semua orang melihat objek di sekeliling dengan cara yang sama. Terdapat peratusan kecil orang, kebanyakannya lelaki, yang persepsi warna agak berbeza dari majoriti. Orang-orang seperti itu dipanggil warna-warni warna, dan jika dalam kehidupan mereka, mereka tidak mengganggu keanehan penglihatan mereka (ramai yang mungkin tidak mengesyaki untuk penolakan yang lama), ada masalah yang timbul ketika memilih prosesi dan melewati papan perubatan. Masalahnya ialah bahawa sfera aktiviti, yang berkaitan dengan risiko kepada kehidupan orang lain, memerlukan pengiktirafan warna yang betul. Kami bercakap tentang profesion seperti doktor, pemandu motor, ahli mesin, juruterbang, pelayar, di mana salah satu unsur pemilihan profesional memeriksa persepsi warna. Masalah dengan pelaksanaan aktiviti buruh dapat timbul dalam buta warna dan industri tekstil, desain lanskap dan interior, bekerja dengan reagen kimia, dll.

Kesilapan warna

Hakikat bahawa tidak semua orang boleh melihat perkara yang sama dalam warna yang sama, ahli-ahli sains bercakap pada akhir abad kelapan belas, apabila John Dalton dalam tulisan-tulisannya menyifatkan kisah keluarganya di mana dia dan kedua saudaranya adalah pelanggaran persepsi merah. Dia sendiri belajar tentang penglihatan ini pada masa dewasa. Perlu dikatakan bahawa D. Dalton masih melihat warna, tetapi tidak melihat objek hitam dan putih. Hanya persepsi tentang warnanya agak berbeza dari yang tradisional.

Sejak masa itu, patologi visi, di mana seseorang melihat warna secara berbeza, telah disebut sebagai buta warna. Ramai di antara kita yang biasa memperhatikan orang-orang warna hitam yang hanya melihat warna hitam dan putih. Ini tidak sepenuhnya betul, kerana buta warna adalah konsep umum, di mana terdapat beberapa kumpulan orang yang dibezakan oleh persepsi warna.

Manusia membezakan warna kerana struktur khas visi organnya, di bahagian tengah retina yang terdapat reseptor sensitif terhadap cahaya panjang gelombang tertentu. Reseptor ini dipanggil kon. Mata seseorang yang sihat mengandungi 3 kumpulan kon dengan pigmen protein tertentu, sensitif dengan warna merah (sehingga 570 nm), hijau (sehingga 544 nm) atau biru (sehingga 443 nm) warna.

Sekiranya seseorang mempunyai tiga jenis kon dalam jumlah yang mencukupi, maka dia melihat dunia sebagai semula jadi, tanpa memutarbelitkan warna yang ada. Orang dengan penglihatan biasa mengikut istilah saintifik dipanggil trichromate. Visi mereka membezakan tiga warna asas dan warna tambahan, dibentuk dengan mencampurkan warna asas.

Jika seseorang tidak mempunyai kerucut salah satu warna (hijau, biru, merah), imej itu terdistorsi, dan apa yang kita lihat, sebagai contoh, biru, dia dapat melihat merah atau kuning. Orang-orang ini dipanggil dikromat.

Di dalam lingkungan dikromromat sudah ada satu pembahagian ke dalam kumpulan, bergantung pada kerangka warna apa yang tidak ada pada mata pesakit. Orang yang kurang reseptor yang sensitif terhadap warna hijau dipanggil deuteranopes. Mereka yang tidak mempunyai pigmen biru dipanggil tritans. Sekiranya dalam organ-organ penglihatan tidak terdapat kerucut dengan pigmen merah, itu adalah persoalan protanopia.

Setakat ini, ia adalah tentang kekurangan kona pigmen tertentu. Tetapi sebahagian orang mempunyai tiga jenis kon, bagaimanapun, persepsi warna mereka agak berbeza dari yang tradisional. Penyebab keadaan ini adalah defisit kon dari salah satu pigmen (mereka hadir, tetapi dalam kuantiti tidak mencukupi). Dalam kes ini, kita tidak bercakap mengenai Daltonisme dalam erti kata yang sebenarnya, tetapi mengenai trikromasi yang tidak normal, di mana persepsi warna menjadi lemah. Dengan defisit kon merah, mereka bercakap tentang protanomali, dengan kekurangan biru atau hijau - masing-masing, mengenai tritanomali dan deuteranomalia.

Dalam ketiadaan kon-warna yang sensitif, seseorang tidak boleh membezakan warna dan melihat warna yang berbeza hitam dan putih (achromatopsia). Gambaran yang sama juga terbentuk di dalam orang-orang yang mempunyai visi organ mengandungi kon hanya satu warna (konon monokromasia). Dalam kes ini, seseorang boleh melihat hanya warna hijau, merah atau biru, bergantung kepada jenis kon yang tersedia. Kedua-dua kumpulan ini bersatu dengan nama monokromat biasa.

Patologi ini jarang, bagaimanapun, ia mempunyai kesan yang paling negatif terhadap kehidupan seseorang, dengan sangat mengehadkan pilihan profesionalnya. Monochromates mempunyai masalah bukan sahaja dengan memilih profesion, tetapi juga dengan mendapatkan hak memandu kereta, kerana mereka secara semula jadi mempunyai kesulitan dengan mengenali warna isyarat cahaya lalu lintas.

Selalunya terdapat orang yang melanggar persepsi warna merah dan hijau. Menurut statistik, patologi ini didiagnosis dalam 8 orang daripada 100. Antara wanita, buta warna dianggap sebagai kejadian yang jarang berlaku (1 dalam 200).

Untuk menyalahkan orang dengan persepsi yang merosot dalam patologi mereka adalah mustahil, kerana dalam kebanyakan kes itu kongenital (mutasi genetik kromosom X atau perubahan dalam 7 kromosom). Benar, terdapat peratusan tertentu orang yang patologinya dianggap memperoleh dan memberi kesan terutamanya satu mata. Pelanggaran terhadap persepsi warna dalam kes ini boleh bersifat sementara atau kekal, dan ia dikaitkan dengan perubahan yang berkaitan dengan usia (kekerapan lensa pada orang tua), ubat (kesan sampingan), dan beberapa trauma mata.

Walau apa pun, jika dalam kehidupan seharian orang dengan anomali persepsi warna lebih kurang lancar, maka secara profesional, semuanya tidak begitu lumayan. Ia bukan untuk apa-apa bahawa komisen perubatan ketika memohon pekerjaan dalam beberapa kepakaran melibatkan memeriksa persepsi warna. Prosedur yang sama juga dilakukan ketika mengeluarkan lesen memandu.

Sekiranya, di bawah trikromatik anomali, kemungkinan mendapatkan hak wujud, benar ada keadaan tertentu - keperluan memakai warna pembetulan untuk kanta atau gelas. Jika seseorang tidak membezakan antara warna merah dan hijau, maka permulaan masalah. Tetapi, walaupun telah memperoleh hak untuk memandu kereta kategori A atau B, lelaki buta warna tidak boleh terlibat secara profesional dalam pengangkutan penumpang.

Ya, undang-undang dalam hal ini bervariasi dari negara ke negara. Di Eropah, sebagai contoh, tidak ada batasan seperti penerbitan hak, kerana walaupun monokromat selepas latihan tertentu dapat mengingat lokasi warna cahaya lalu lintas dan mematuhi peraturan. Kami mempunyai masalah dengan ini di negara kita. Dan walaupun undang-undang dalam hal ini sentiasa disemak, pemandu belum melihat persepsi warna pemandu. Dan tidak ada yang salah dengan menjaga keselamatan sebagai orang yang melanggar persepsi warna, dan orang di sekelilingnya (pemandu dan pejalan kaki).

Memeriksa persepsi warna

Sepanjang laluan pemeriksaan perubatan untuk kerja (keutamaan di peringkat memasuki tempat-tempat kajian profil yang sepadan) adalah wajib kesimpulan pakar mata mengenai kemungkinan untuk menjalankan aktiviti. Dalam kebanyakan kes, ia mencukupi untuk mengesahkan ketajaman penglihatan. Walau bagaimanapun, terdapat aktiviti yang memerlukan kajian lebih teliti tentang ciri-ciri visi, salah satunya adalah persepsi warna.

Malah untuk mendapatkan hak-hak dengan semua perubahan yang mungkin dalam komposisi doktor perubatan untuk profesion lain, kesimpulan pakar mata masih memainkan peranan yang besar.

Memeriksa persepsi warna dilakukan oleh oculist di dalam bilik yang dilengkapi khas dengan pencahayaan yang baik, yang tidak mengganggu warna yang dilihat oleh mata. Pencahayaan adalah salah satu syarat yang paling penting, kerana ia mempengaruhi ketepatan hasil kajian. Menurut anotasi kepada jadual Rabkin, pencahayaan bilik harus sekurang-kurangnya 200 lux (ideal 300-500 lux). Lebih baik jika ia adalah cahaya semulajadi dari tingkap, tetapi anda juga boleh menggunakan lampu pendarfluor. Hari siang yang tidak mencukupi atau cahaya buatan konvensional boleh memutarbelitkan hasil kajian, mengubah persepsi gamut warna mata manusia.

Sumber cahaya tidak seharusnya berada dalam bidang pandangan penyelidik, mempesona, atau membentuk silau, jika monitor komputer digunakan untuk memaparkan jadual. Adalah lebih baik untuk meletakkan sumber cahaya di belakang orang yang diteliti.

Dalam bidang ofmologi, terdapat 3 kaedah utama untuk menguji kepekaan warna:

  • Kaedah spektrum (menggunakan peranti khas - anomalioskop, dilengkapi dengan penapis warna).
  • Kaedah elektrofisiologi, yang merangkumi:
    • perimeter kromatik (takrif bidang penglihatan untuk warna putih dan lain-lain),

Electroretinography - diagnostik komputer mengenai gangguan kerja kerusi mengenai perubahan dalam biopotensi retina pr dan pendedahannya dengan sinaran cahaya.

Kaedah ini digunakan untuk disyaki mata patologi, yang boleh dikaitkan dengan kedua-dua trauma mata dan beberapa penyakit sistem badan lain.

  • Kaedah polimromatik. Kaedah ini agak mudah dan tidak memerlukan pembelian peranti mahal mahal. Dengan semua ini, ia memberikan hasil yang tepat. Kaedah adalah berdasarkan kepada penggunaan jadual polikromatik. Jadual yang paling biasa digunakan ialah Rubkin dan Justov, ujian Ishekhar dan Shtilling yang kurang sering, yang sama dengan jadual Rubkin.

Kesederhanaan, murah dan ketepatan kaedah polychromatic menjadikannya cukup menarik. Kaedah ini paling sering digunakan oleh pakar mata untuk memeriksa persepsi warna pemandu dan orang-orang dari beberapa profesion lain, yang penyelidikan semacam itu harus tetap.

trusted-source[1], [2], [3]

Jadual untuk menguji sensasi warna

Oleh itu, kita mengetahui bahawa kaedah yang paling biasa untuk menguji kepekaan warna ialah kaedah jadual polikromatik. Yang paling popular, yang diketahui sejak 30-an pada abad kedua puluh, adalah  jadual  pakar mata Soviet Sovyet Borisovich Rabkin.

Edisi pertama mereka dilahirkan pada tahun 1936. Edisi tambahan kesembilan yang terakhir, yang digunakan oleh pakar oftalmologi hingga ke hari ini, diterbitkan pada tahun 1971. Buku untuk menyemak persepsi warna kalangan pemandu dan pekerjaan lain, yang digunakan sekarang, mengandungi satu set teras (27 keping) dan kawalan (22 keping) jadual saiz penuh (setiap angka pada halaman yang berasingan), dan penerangan daripada mereka, yang membantu untuk memohon bahan yang dicadangkan dan membuat diagnosis yang tepat.

Set meja utama digunakan untuk mendiagnosis pelbagai jenis keturunan gangguan persepsi warna dan membezakannya daripada patologi yang diperoleh, di mana persepsi warna biru dan kuning terganggu. Set kawalan kad digunakan jika doktor meragui kebolehpercayaan keputusan. Ia direka untuk mengecualikan diagnosis yang salah dalam hal membesar-besarkan gejala patologi, simulasi penyakit atau, sebaliknya, penyembunyian gangguan persepsi warna dengan menghafal jadual utama dan menguraikannya.

Orang semasa ujian biasanya duduk di atas kerusi dengan punggungnya ke sumber cahaya. Jadual ujian kedudukan dipenuhi dengan titik warna yang berbeza, saiz dan warna, terhadap mana nombor-nombor tertentu diperuntukkan, dan bilangan bentuk geometri mudah, ia adalah perlu pada tahap mata ujian, di mana jarak ke bahan yang digunakan harus hidup tidak kurang daripada 50 cm dan tidak lebih daripada satu meter.

Demonstrasi setiap jadual sepatutnya mengambil kira-kira 5 saat. Kurangkan selang waktu tidak diperlukan. Dalam sesetengah kes, masa pendedahan mungkin sedikit meningkat (contohnya, semasa melihat jadual 18 dan 21).

Sekiranya dikaji selepas kajian jadual tidak memberikan jawapan yang jelas, untuk menjelaskan hasilnya, seseorang boleh mengambil gambar dalam gambar dengan berus. Ini terpakai kepada Jadual 5, 6, 8-10, 15, 19, 21, 22, 27.

Kriteria untuk mendiagnosis trichromasia adalah bacaan yang betul dari semua 27 jadual. Orang yang melanggar penglihatan merah betul memanggil angka dan angka pada 7-8 jadual: № 1, 2, 7, 23-26. Sekiranya anda melanggar visi hijau, jawapan yang betul ialah 9 jadual: № 1, 2, 8, 9, 12, 23-26.

Pelanggaran wawasan biru diperhatikan terutamanya dalam bentuk patologi sekunder (diperolehi). Jadual 23-26, yang dalam keadaan tertentu akan mempunyai jawapan yang tidak betul, memungkinkan untuk mendedahkan anomali sedemikian.

Untuk kategori orang yang mempunyai trichromasia anomali, jadual 3, 4, 11, 13, 16-22, 27 sangat penting. Untuk patologi ini, siasat membaca dengan betul satu atau lebih jadual dari senarai di atas. Dan untuk membezakan protomanomali dari deuteronomi, jadual No. 7, 9, 11-18, 21 membenarkan.

Dalam set kad kawalan, trikom memanggil angka, angka dan warna tanpa kesilapan. Dichromates boleh menyebut nama hanya 10 daripada 22 jadual: No. 1k, Hk, Un, XIVK, HUK, XVIK, XVIIIK, XIXK, XXK, XXIIK.

Buku ini juga mempunyai arahan untuk menafsirkan jawapan dan sampel mengisi kad kajian.

Dalam kes-kes ragu, kadang-kadang mereka menggunakan bantuan meja ambang. Prinsip mereka didasarkan pada perbezaan antara titik yang dipelajari dan tepu tepian minimum, di mana warna masih dapat dilihat.

Untuk kajian ini, terdapat 5 jadual dengan bidang pigmen yang berukuran 1 cm. Warna-warna yang digunakan adalah merah, hijau, kuning, biru, kelabu. 4 jadual kromatik mengandungi skala 30 bidang: dari putih hingga paling tepu nada warna tertentu, 5 jadual mengandungi achromatic (skala hitam dan putih). Topeng khas dengan lubang bulat dilampirkan pada jadual, menghapuskan penyelewengan warna akibat pengaruh medan tetangga.

Pengajian ambang penglihatan dilakukan dengan pencahayaan semula jadi dan tiruan. Setiap imej diperiksa 3 kali, hasil akhir adalah purata.

Sepercaman dibina dan ambang Rajah Yustovoy. Set itu termasuk 12 kad: No. 1-4 untuk mengesan gangguan mata merah, No 5-8 untuk menentukan deuteranopia (tiada kon dengan pigmen hijau), No. 9-11 untuk mengenal pasti mereka yang tidak membezakan antara warna biru, No 12-hitam -a kad putih untuk membaca teks.

Setiap kad disebarkan sebagai meja dan mempunyai jumlah sel yang sama (6 keping) secara menegak dan mendatar. 10 sel berbeza dari yang lain dengan warna dan membentuk sejenis persegi tanpa satu sisi. Tugas penyelidik adalah untuk menentukan dari sisi mana di dataran ada kekurangan.

Semakin besar bilangan kad, semakin besar perbezaan antara warna teks (pecah persegi atau huruf "P") dan sel-sel nada yang sama yang membentuk latar belakang. Jadual untuk deuteranopes dan protanopes dengan bilangan bertambah mempunyai 5, 10, 20 dan 30 diskriminasi ambang masing-masing. Kad dari 9 hingga 11 untuk diagnosis tritanopia mempunyai 5, 10 dan 15 ambang perbezaan.

Kelebihan kajian ambang adalah ketidakupayaan untuk memalsukan hasilnya, mempelajari penyahkodean gambar pada kad, yang diamalkan dalam persekitaran mereka yang ingin mendapatkan hak memandu kereta, ketika memeriksa persepsi warna dilakukan menggunakan tabel Rabkin. Rakyat hanya berfikir tentang akibat daripada pemalsuan sedemikian pada masa akan datang.

Tetapi jadual Justova juga mempunyai satu kelemahan penting. Kualiti cetakan secara signifikan memberi kesan kepada kaitan hasil. Pembiakan warna yang salah semasa percetakan menyebabkan hakikat bahawa beberapa edisi jadual Justova memberikan hasil palsu. Penggunaan percetakan inkjet akan mengurangkan jumlah penyimpangan dengan ketara, tetapi harga penerbitan selesai akan bertambah banyak, yang akan tidak menguntungkan dari sudut pandang pengeluaran besar-besaran.

Pada masa ini, pilihan kos rendah tersebar luas, dilakukan dengan bantuan litografi, kawalan mutu yang sangat diragui. Jadi ciptaan yang berguna sebenarnya rosak pada pokok anggur.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.