^
A
A
A

Hepatitis - apa yang anda perlu ketahui

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 22.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

03 August 2015, 13:00

Setiap tahun pada 28 Julai, Hari Hepatitis Dunia disambut dan WHO mengambil keputusan untuk menarik perhatian isu ini. Di banyak negara terdapat langkah pencegahan penyakit berjangkit, khususnya, hepatitis virus, serta diagnosis dan rawatan pesakit yang dijangkiti.

Pada tahun ini, WHO memberi perhatian khusus kepada bentuk hepatitis B dan C, yang secara amnya menanggung kematian lebih daripada satu juta orang setiap tahun.

Jangkitan dengan hepatitis dapat melalui darah yang tidak baik semasa transfusi, peralatan suntikan, suntikan tidak aman (jarum suntik yang dapat diguna pakai, penyumbat, dll.).

Antara orang yang menyuntik ubat, lebih daripada 10 juta dijangkiti hepatitis. Juga, bayi yang baru lahir yang ibu-ibu dijangkiti, dan juga pesakit seksual yang dijangkiti, berisiko tinggi jangkitan.

WHO menegaskan bahawa perkhidmatan kesihatan perlu mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan risiko jangkitan, khususnya menggunakan peralatan suntikan steril, menjalankan siasatan menyeluruh mengenai darah penderma dan komponen darah yang digunakan untuk transfusi.

Di samping itu, penggunaan kondom, pengurangan bilangan pasangan seksual, dan lain-lain, akan membantu mengurangkan penyebaran jangkitan.

Kira-kira 2 juta orang setiap tahun dijangkiti dengan hepatitis kerana suntikan yang berkualiti rendah, jangkitan tersebut adalah sepenuhnya dicegah melalui penggunaan jarum pakai buang, dan WHO disyorkan hanya suntikan menyelamatkan nyawa, jika anda boleh melakukannya tanpa mereka, menetapkan ubat untuk pentadbiran lisan. Menurut statistik, setiap tahun adalah 16 bilion suntikan di dunia, 90% daripada yang - pengenalan dadah, yang dalam kebanyakan kes tidak adalah amat perlu dan boleh digantikan tanpa risiko kepada kesihatan pesakit untuk terapi oral.

Hari ini, terdapat ubat-ubatan yang agak berkesan terhadap hepatitis B, yang membantu menghilangkan Borang C dan disimpan di bawah borang kawalan B. Pesakit yang menerima terapi yang mencukupi mempunyai kemungkinan yang rendah mendapat kanser atau sirosis hati, dan juga mengurangkan risiko jangkitan orang yang rapat dengan mereka.

WHO menggalakkan orang yang berisiko terkontaminasi hepatitis, menjalani tinjauan untuk memastikan kesihatan mereka dan mengurangkan risiko jangkitan orang lain.

Tahun ini, WHO telah mengeluarkan beberapa cadangan mengenai rawatan bentuk hepatitis B, yang memberi tumpuan kepada ujian diagnostik mudah (tidak invasif) yang membantu menentukan tahap penyakit hati dan mengenalpasti pesakit yang memerlukan rawatan. Di samping itu, adalah perlu untuk menjalankan terapi penuh untuk pesakit dengan sirosis pada peringkat akhir dan dalam rawatan untuk memberi keutamaan kepada ubat yang paling berkesan sehingga kini - entecavir dan tenofovir.

Pada 2015, WHO menganjurkan satu acara di Mesir. Negara ini dipilih bukan secara kebetulan - Mesir hari ini mempunyai kadar tertinggi di dunia untuk kelaziman hepatitis (kira-kira 10% daripada penduduk berumur 15 hingga 60 tahun yang dijangkiti hepatitis C ).

Harus diingat bahawa pencegahan penyakit ini di Mesir adalah pada tahap yang betul, terima kasih kepada sokongan WHO. Perkhidmatan kesihatan negara dibantu dalam pembangunan standard nasional untuk keselamatan darah. Di samping itu, program keselamatan suntikan sedang dilaksanakan di Mesir dan WHO akan menyokong amalan hanya suntikan penting kepada pesakit dan penggunaan jarum suntikan sahaja.

Pada musim luruh tahun ini, persidangan pertama mengenai hepatitis akan diadakan, yang akan membincangkan bukan sahaja masalah yang berkaitan dengan hepatitis, tetapi juga menukar amalan terbaik untuk memerangi penyakit ini. Persidangan itu akan ditaja oleh WHO, Kerajaan Scotland (sejak mesyuarat itu akan diadakan di salah satu bandar di negara ini), World Alliance for Hepatitis.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.