^
A
A
A

Para saintis telah menemui "depot" baru jangkitan HIV di dalam tubuh manusia

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

05 May 2017, 09:00

Sebelum ini diketahui bahawa virus HIV dapat disembunyikan di dalam sel-sel imun. Walau bagaimanapun, baru-baru ini virus ini dikesan dalam makrofaj, dari mana ia adalah sukar untuk "mengusir "nya.

"Penemuan dari kajian menunjukkan: HIV boleh menyembunyikan dalam kedua-dua sel T dan struktur badan lain. Sekiranya virus itu dapat bertahan hidup dalam makrofag, maka rawatan harus diarahkan ke pemusnahannya dalam sel-sel yang berlainan, "jelas Jenna Hunnicat, seorang ahli American University of North Carolina (Chapel Hill).

Para saintis menekankan bahawa setakat ini, pesakit dengan jangkitan HIV hidup terutamanya kerana rawatan dengan ubat antiretroviral - ini adalah ubat-ubatan tertentu yang menghalang replikasi virus di sel-sel badan. Rawatan jenis ini mempunyai banyak kesan sampingan, jadi penting untuk membuat istirahat panjang berkala dalam terapi. Ini gangguan paksa sering membawa kepada penyambungan semula aktiviti virus itu, dan penyakit tersebut kembali ke peringkat awal dalam masa 14-20 hari. Ini kerana ini para saintis mula mencari rawatan baru untuk mengelakkan fenomena seperti itu.

Jenna Hunnicat bersama-sama dengan penyelidik lain menentukan bahawa virus itu "menyelesaikan" dalam kedua-sel T dan makrofag-struktur ameba yang memusnahkan flora patogenik dan zarah-zarah lain yang berbahaya kepada tubuh.

Para saintis menjalankan eksperimen mereka pada tikus khas, di mana sumsum tulang terdiri daripada struktur selular manusia.

Selepas para saintis menemui "depot" baru jangkitan HIV, mereka memutuskan untuk memeriksa sama ada virus yang bersembunyi di makrofag dapat bertahan dengan rawatan antiretroviral. Malah, lebih daripada seperempat ujian tikus, virus itu pulih selepas rawatan antiretroviral.

Mungkin, makrofag memainkan peranan sebagai tempat utama penyembunyian jangkitan HIV. Pengesahan maklumat ini adalah pembaharuan penuh jangkitan selepas kesan berbahaya antibodi, ubat dan pembersihan lengkap dari sel T. Hakikat bahawa saintis berjaya mencari tempat perlindungan virus itu boleh menjadi mekanisme pencetus untuk mewujudkan ubat yang mencukupi untuk pesakit yang dijangkiti HIV.

Rawatan dengan ubat-ubatan antiretroviral, yang pada masa ini tidak mempunyai analog, tidak dapat menyembuhkan penyakit sepenuhnya. Tujuan rawatan sedemikian adalah untuk menyokong imuniti badan sendiri, mengurangkan penumpuan RNA virus, menghalang pertumbuhan imunodeficiency, dan meningkatkan jangka hayat pesakit. Ubat antiretroviral tidak memusnahkan virus, tetapi hanya menghalang pembiakannya. Sering kali, rawatan dijalankan menggunakan beberapa jenis agen antiretroviral pada masa yang sama, yang memberikan hasil yang agak baik. Walau bagaimanapun, ia adalah di luar kuasa untuk menghapuskan sepenuhnya penyakit terapi itu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.