^
A
A
A

Fruktosa semasa senaman

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sesetengah atlet mengambil tablet fruktosa semasa bersenam. Oleh kerana fruktosa mempunyai indeks glisemik yang rendah (ia menyebabkan tindak balas glukosa dan insulin darah yang lebih lemah), atlet dapat tersilap menganggapnya sebagai sumber tenaga terbaik.

Murrey et al. Mengkaji tindak balas fisiologi, sensori dan petunjuk prestasi untuk mengambil 6% penyelesaian glukosa, sukrosa dan fruktosa semasa latihan. Tahap insulin dalam darah, seperti yang dijangkakan, lebih rendah apabila mengambil fruktosa. Tetapi fruktosa dikaitkan dengan gangguan gastrousus besar, tekanan yang lebih tinggi dan tahap serum kortisol yang lebih tinggi, yang menunjukkan tekanan fisiologi yang lebih besar daripada glukosa dan sukrosa. Masa yang ditunjukkan dalam perlumbaan basikal dengan pengambilan sukrosa dan glukosa juga jauh lebih tinggi daripada semasa mengambil fruktosa.

Tahap glukosa yang lebih rendah dalam darah, yang berkaitan dengan pengambilan fruktosa, menjelaskan mengapa indeks tidak bertambah baik. Metabolisme fruktosa berlaku terutamanya di hati, di mana ia ditukar kepada glikogen. Mungkin fruktosa tidak boleh berubah menjadi glukosa dan melepaskannya dengan cepat untuk membekalkan otot bekerja dengan tenaga yang mencukupi. Sebaliknya, paras glukosa darah dikekalkan atau meningkat apabila polimer glukosa, sukrosa atau glukosa digunakan. Ia menunjukkan bahawa mereka meningkatkan prestasi dan karbohidrat pilihan untuk minuman sukan.

Kes-kes yang lebih kerap gangguan gastrousus (kembung, kekejangan dan cirit-birit), disebabkan pengambilan fruktosa banyak, boleh dijelaskan oleh penyerapan fruktosa lebih lambat berbanding dengan glukosa.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.