^
A
A
A

Membengkokkan bahagian bawah belakang

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Anda perlu:

Mat gimnastik

Kedudukan awal

Berbaring di perut anda, tangan di belakang kepala anda.

Nota: Jangan buat overstretch belakang anda.

Trafik Akhir

Gosokkan kepala dan badan dari lantai, memotong otot punggung bawah. Perlahan-lahan menurunkan bahagian atas badan ke lantai.

Nota: Gunakan pergerakan perlahan, terkawal. Otot anda perlu bekerja, jangan gunakan pergerakan yang tajam. Untuk merumitkan senaman, cuba lakukannya di posisi Superman dengan tangan anda langsung di hadapan anda.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.