^
A
A
A

Nilai tenaga untuk latihan anaerobik dan aerobik

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Tenaga, menyediakan aktiviti dan aktiviti fizikal, terbentuk kerana ikatan kimia makanan. Cara pengumpulan tenaga dan pengedarannya dalam tubuh adalah pelbagai dan pelbagai. Tenaga menyediakan aktiviti sel dan pengurangan serat otot. Latihan, berdasarkan faktor-faktor seperti kelajuan pengecutan gentian otot, bergantung kepada kehadiran tenaga dalam serat otot, maka pemuliharaan dan pemindahan tenaga adalah faktor penentu dalam pelaksanaan latihan fizikal. Proses-proses ini bergantung kepada penggunaan nutrien, serta pada kecergasan, data genetik dan jenis aktiviti fizikal yang dilakukan. Mengetahui proses-proses ini dan faktor-faktor yang mempengaruhi mereka adalah sangat penting untuk membangunkan diet individu dan program latihan yang direka untuk mengoptimumkan latihan dan kesihatan keseluruhan.

Pengumpulan tenaga

Tenaga terkumpul dalam ikatan kimia karbohidrat, lemak atau protein. Walau bagaimanapun, tenaga kimia protein sebagai sumber aktiviti fizikal tidak digunakan dengan segera. Pembekal utama tenaga untuk ikatan kimia adalah lemak dan karbohidrat. Lemak makanan berubah menjadi asid lemak dan digunakan oleh badan. Mereka boleh digunakan dalam pelbagai proses sintesis atau secara langsung sebagai sumber tenaga. Asid lemak berlebihan ditukar kepada trigliserida dan terkumpul terutamanya dalam lemak dan, sebahagiannya, dalam tisu otot. Had dalam pengumpulan lemak tidak wujud, jadi tahap lemak terkumpul pada orang sangat berbeza. Kedai-kedai lemak 100 kali atau lebih melebihi rizab tenaga karbohidrat.

Karbohidrat makanan menjadi gula glukosa dan lain-lain mudah dan digunakan oleh badan. Gula mudah diubah menjadi glukosa, yang boleh digunakan dalam proses sintesis dan sebagai sumber tenaga. Molekul glukosa yang berlebihan kemudian dimasukkan ke dalam rantaian panjang glikogen dan terkumpul di dalam tisu hati dan otot. Jumlah glikogen yang boleh disimpan adalah kira-kira 100 g dalam hati dan 375 g dalam otot orang dewasa. Beban latihan aerobik boleh meningkatkan tahap pengumpulan glikogen otot dengan faktor 5. Lebihan karbohidrat makanan yang dikonsumsi, melebihi tahap mereka, yang diperlukan untuk pengisian maksimum depot glikogen yang berpotensi, berubah menjadi asid lemak dan terkumpul dalam tisu adiposa.

Sebagai perbandingan dengan mana-mana karbohidrat atau protein, lemak meningkatkan lebih daripada 2 kali jumlah tenaga yang diukur dalam kilokalori, jadi ia adalah cara yang berkesan untuk mengumpul tenaga sambil meminimumkan berat badan. Tenaga dalam lemak atau glikogen tersimpan disimpan dalam ikatan kimia bahan-bahan ini.

Satu lagi bentuk simpanan tenaga yang datang secara langsung dari ikatan kimia makanan yang digunakan untuk mengekalkan aktiviti motor adalah creatine phosphate (CRF), atau fosfocreatine. Tubuh mensintesis phosphocreatine dan berkumpul sedikit dalam otot. Suplemen kreatif dengan ketara meningkatkan tahap intramuskular creatine dan phosphocreatine.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.