^
A
A
A

Shrages di belakang

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Anda perlu:

Bar dan bangku

Menguatkan:

Dengan senaman ini, anda boleh mengepam otot trapezius dengan mudah

Kedudukan awal

Letakkan bar di lantai di tepi bangku. Duduk di tepi bangku dengan belakang ke bar, tangan diturunkan di belakang badan. Rakan kongsi mesti memberi anda bar, mengambilnya dengan tangan pada lebar bahu, telapak tangan kelihatan kembali.

Pergerakan asas

Pastikan belakang anda lurus dan perlahan-lahan angkat bahu anda setinggi mungkin. Menentang keinginan untuk membengkokkan tangan anda untuk mendapatkan bantuan. Perhatikan: Jangan terlalu bimbang tentang borang ini, simpan lurus belakang anda dan jangan bengkokkan tangan anda. Pergerakan harus lembut.

Kedudukan akhir

Kunci di kedudukan teratas, kemudian perlahan-lahan menurunkan bahu anda serendah mungkin.

Nota: Untuk perubahan, anda boleh melakukan latihan ini dengan dumbbells atau berdiri.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.